resor - långa & korta

LESJÖFORS MUSEUM – ETT MUSEIBESÖK UTÖVER DET VANLIGA

Vi googlade runt för att hitta något roligt att se på lagom avstånd från Sunne på väg hem under vår semesterresa i Värmland i somras. Vi hittade Lesjöfors Museum. Det beskrevs innehålla svensk samhällshistoria och hade fått väldigt bra recensioner. Tjaa, varför inte, tänkte vi. Det var ju ändå på vägen, typ. Oj vad jag är glad att vi åkte dit.

Lesjöfors bruk

Bruket har anor redan från slutet på 1600-talet. Till en början tillverkade man stångjärn. En tillverkning som pågick i ungefär 150 år innan man ändrade inriktning.

Museet såg inte mycket ut för världen från utsidan. Fick intryck av att det var rätt litet.

Rostiga maskiner utanför Lesjöfors museum
Rostiga maskiner utanför Lesjöfors museum

Det första som möter en är en massa gamla maskiner som fått stå ute och rostat. Både lite spöklikt och roligt på en gång. Vi tassade in, betalade 50 kr i entréavgift, fick med oss ett häfte med information och påbörjade vårt besök.

Man har gjort ett museum i de gamla industrilokalerna. Under en period tillverkade man fjädrar.

Det var massor med prylar kvar från en levande verksamhet. Lätt att skapa sig en känsla över hur det var då det begav sig.

Det gick nog åt några liter olja på det där stället.

En bild uppifrån övervåningen. Verkligen fullproppat med saker att titta på.

Ett fikabord på Lesjöfors museum
Ett fikabord på Lesjöfors museum

Enligt beskrivningen så var det här fikabordet prick som det lämnades, inklusive fimpar och kaffesump i kopparna.

Det har nog arbetats många sena kvällar vid det där skrivbordet.

Labutrustning på Lesjöfors museum
Labutrustning på Lesjöfors museum

Avancerad labutrustning bidrog till utveckling av produkterna.

Lesjöfors museum visar idrotten i bygden

Lesjöfors museum återspeglar vikten av idrotten på bygden.
Lesjöfors museum återspeglar vikten av idrotten på bygden.

När disponent De Geer kom till bygden slogs han av hur lite Lesjöforsborna idrottade. Han inspirerade dem att prova olika sporter och lyckades väldigt bra. Det sägs att ett stort antal sporter provades på. Bandyn var det som blev störst. Lesjöfors hade länge ett framgångsrikt bandylag. De var ledande under många år. De Geer kallades bandybaronen.

Livet för Lesjöforsborna

Museet visar också hur det kunde se ut att leva i bygden. Den som hade en sån här campingutrustning var förmodligen väldigt glad. Kanske en känsla av att kunna sitta ordentligt och äta matsäck. Skönt att slippa sitta i gräset eller på en stubbe kanske.

Ett kök från en tjänstemannabostad på Lesjöfors museum.
Ett kök från en tjänstemannabostad på Lesjöfors museum.

Det här köket är flyttat från en ”tjänstemannabostad” från bygden.

Och här interiör från tjänstemannens vardagsrum.

Lite om Lesjöfors museum

Om jag förstått det hela rätt så var det en bildkonstnär som upptäckte de gamla förfallna brukslokalerna. Han fick en idé om att skapa ett museum.

Det är väldigt speciellt. Verkligen fullproppat med saker och alltså inte bara från industrin. Det finns som sagt miljöer från De Geers kontor, receptionen, bostäder, folkets hus, tågkupé osv osv. Kvinnan som jobbade där berättade att ungefär 90% av sakerna som visas är från trakten. Väldigt många eldsjälar har hjälpt bildkonstnären att skapa det här.

Roligt upplägg med att man fick låna ett informationshäfte där det gick att läsa om varje miljö, istället för att det sitter skyltar på väggarna som ”stör” det visuella inrycket.

Så, jaaa, jag kan verkligen rekommendera ett besök på Lesjöfors museum. Vi lämnade museet och stannade sen till på ett annat oväntat positivt ställe.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.