hälsa & friluftsliv resor - långa & korta

RÖSJÖSTUGORNA PÅ FJÄLLPLATÅN

I flera år har jag sett Rösjöstugorna på fjällplatån på håll då jag vandrat i Fulufjällets nationalpark. Hittills har turerna varit kortare än hela vägen fram. Jag har tänkt att jag kanske nån gång får tillfälle att besöka platsen på nära håll. Under midsommarhelgen i år blev det av. Det var väl värt att vänta på!

Lockande nära att komma fram till Rösjöstugorna på fjällplatån

Rösjöstugorna på fjällplatån
Rösjöstugorna på fjällplatån

Här är vi högst uppe på fjällplatån. Vi hade gått över ett snöklätt berg i linne och shorts och hade just fikat. Vi diskuterade om vi skulle välja att som tidigare vika av neråt bilen eller om vi skulle gå fram till stugorna. Det skulle ta nån timme extra, men det såg ju så lockande ut. Ser ni så vackert de ligger där på andra sidan sjön. Vädret kunde inte bli bättre. Den varmaste midsommarhelgen på 50 år. Vår lilla termometer visade på 24 grader varmt i skuggan och det fläktade skönt.

De små fjällsjöarna glittrade lockande i solen. Vi beslutade oss för att gå. Sen hände det som inte fick hända! Jag trillade och slog mig så blodig så jag tvingades använda hela min kunskapsbank när det gäller fula ord!

Snart framme

Sakta men säkert närmade vi oss stugorna. Stället drivs av en man och hans medhjälpare. Han bor där uppe nästan hela året, utan vatten och el (förutom ett litet elverk). Titta gärna in på websidan. Där finns en underbar drönarfilm från den lilla stugbyn, från både sommartid och vintertid.

Vi gick över bäcken via en liten träbro. 

Rösjöstugorna på fjällplatån visade sig från sin bästa sida
Rösjöstugorna på fjällplatån visade sig från sin bästa sida

Till sist kom vi fram till stugorna. De hyrs ut väldigt ofta.

Fiske

Man kan också hyra en båt för att fiska. Sveriges sydligaste vilda fjällröding finns här.

Lite från stugbyn – Rösjöstugorna på fjällplatån

Sämre miljö för att röka sin fisk kan man ju ha!

Titta så vackert! Vi stannade till och åt vår medhavda lunch. Tommy, som driver stället, var inte på plats, men hans medhjälpare Ingela var där. Vi köpte godis för att sponsra driften lite och jag avrundade ordentligt uppåt när jag skulle betala. De sliter hårt med att köra varor över snön eller bära på ryggen då det är snöfritt. Allt för att kunna serva besökare. Så självklart ville jag bidra lite extra trots att jag inte behövde.

Vi gick ner till vattnet för att fylla vattenflaskorna innan vi gick vidare mot bilen.

Rent dricksvatten från fjällsjön

Tycker så mycket om den här bilden. Värme, sol, vandring, rent dricksvatten direkt från en fjällsjö. Och förstås, att min fina sambo vill göra det här med mig!

Kanske återvänder vi till Rösjöstugorna på fjällplatån
Kanske återvänder vi till Rösjöstugorna på fjällplatån

Hej då Rösjöstugorna. Jag gissar att vi återvänder till Fulufjällets nationalpark. Kanske vi får tillfälle att ses igen!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.