Förra helgen gjorde jag saffransbullar med vit choklad. Ändrade om lite från mina tidigare recept. De blev bättre än någonsin, måste jag säga. Här är receptet.
Saffransbullar med vit choklad:
Deg:
50 g jäst
150 g smör, rumsvarmt
5 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde och hälften mjölk)
2 dl kesella
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 msk stötta kardemummakärnor
1 ägg
17 dl vetemjöl
2 pkt saffran
Fyllning:
50 gr rumsvarmt smör
200 gr vit choklad
1 dl pinjenötter (ifall man vill, här hade jag inte det)
1 ägg
- Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt
- Värm mjölken fingervarm
- Smula jästen och rör ut i den ljumma mjölken
- Tillsätt det rumsvarma smöret, kesella och ägg
- Stöt kardemummakärnorna i en mortel
- Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel
- Tillsätt socker, saffran, salt, kardemumma och det mesta av mjölet till degspadet
- Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken
- Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 40-45 minuter
- Riv under tiden chokladen grovt
- Rosta pinjenötterna i torr stekpanna, passa noga
- Ta upp degen på mjölat bakbord efter jäsning
- Dela degen i fyra delar och kavla ut varje del till en rektangel
- Bred ut smöret till fyllningen på den kavlade degen
- Strö över en fjärdedel av chokladen på vardera platta
- Strö över de rostade pinjenötterna ifall du vill ha det
- Vik ihop degen, skär remsor, gör snurror och lägg bullarna på bakplåtspapper
- Lägg en duk över och lås jäsa 30 minuter
- Pensla med uppvispat ägg
- Grädda i 225 grader 5-7 minuter
Pudra lite florsocker över de färdiga bullarna ifall du vill
Sen är det bara att njuta av lyxigt goda saffransbullar med vit choklad!
Må bäst!
5 Comments
FREEDOMtravel
27 november, 2020 at 05:32Oj så gott! Mums!
Lena
6 december, 2020 at 08:09Mm, de blev riktigt goda!
Ulrica
28 november, 2020 at 09:14WOW, så gott det såg ut ?. Jag är så imponerad över alla som kan göra snurror så där.. jag har ALDRIG lyckats :-).
Jag hoppas du har en riktigt mysig lördag, och njuter ordentligt av de smarriga bullarna!!
KRAM Ulrica
Lena
6 december, 2020 at 08:10Hihi, det ser ju lite avancerat ut om man bara tittar på bullarna. Men det är faktiskt som så mycket annat. Det är lätt bara man vet hur man gör 🙂
LYXIGA SAFFRANSBULLAR I LÅNGPANNA - Gott för själen
17 november, 2021 at 05:55[…] jag att bjuda på kommande söndag. Då har jag födelsedagskalas. Jag utgick från mitt vanliga saffransbrödsrecept och sedan hade jag på extra allt. Skulle man kunna säga. Testade mig fram med vit choklad, […]