recept

LYXIGA SAFFRANSBULLAR I LÅNGPANNA

Lyxiga saffransbullar i långpanna kommer jag att bjuda på kommande söndag. Då har jag födelsedagskalas. Jag utgick från mitt vanliga saffransbrödsrecept och sedan hade jag på extra allt. Skulle man kunna säga. Testade mig fram med vit choklad, marsipan och rommarinerade russin. Det blev toppen! Här följer receptet:

Lyxiga saffransbullar i långpanna

Deg:

50 g jäst
100 g smör, rumsvarmt
5 dl gräddmjölk (hälften vispgrädde och hälften mjölk)
2 dl kesella
0,5 tsk salt
2 dl strösocker
1 msk stötta kardemummakärnor
1 ägg
15 dl vetemjöl
4 pkt saffran

Fyllning:

50 gr rumsvarmt smör
100 gr vit choklad
100 gr mandelmassa
1 dl russin
1 dl rom (ifall du vill)

Pensling:

1 ägg
Strösocker

  • Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt
  • Värm mjölken fingervarm
  • Smula jästen och rör ut i den ljumma mjölken
  • Tillsätt det rumsvarma smöret, kesella och ägg
  • Stöt kardemummakärnorna i en mortel
  • Stöt saffranet tillsammans med lite av sockret i en mortel
  • Tillsätt socker, saffran, salt, kardemumma och det mesta av mjölet till degspadet
  • Arbeta degen smidig tills den släpper degbunken
  • Strö över lite mjöl och låt jäsa under bakduk i 40-45 minuter
  • Riv under tiden chokladen och mandelmassan grovt. Blanda med det rumsvarma smöret.
  • Lägg russinen i rommen och låt de gotta till sig medan degen jäser.

Klä en långpanna med bakplåtspapper. Ni kan det där med att skrynkla ihop pappret till en boll och sen släta ut det i plåten va? Då är det mycket lättare att få den att ligga på plats. Den här långpannan (tror den är 25×35) är nog lite för liten egentligen. Bullarna blev väldigt höga och sjönk sen ihop. De mittersta bullarna blev också väldigt degiga. Ska testa en fullstor långpanna nästa gång.

Lyxiga saffransbullar i långpanna
Lyxiga saffransbullar i långpanna
  • Ta upp degen på mjölat bakbord efter jäsning
  • Kavla ut hela degen till en rektangel
  • Bred ut smörblandningen till fyllningen på den kavlade degen (här hade jag inte blandat innan)
  • Ta upp russinen ur rommen och strö dem över degen.
  • Vik ihop degen på tre.
  • Försök att kavla den så att den formar sig som långpannan.
Lyxiga saffransbullar i långpanna
Lyxiga saffransbullar i långpanna
  • Lyft över degpaketet i långpannan, skär degen i den storlek du vill ha på bullarna, klipp ett snitt eller två på toppen av varje bulle.
  • Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
  • När den jäst klart kan du antingen pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker på eller så gräddar du direkt efter jäsning och penslar med smält smör och strör över strösocker när det gräddat klart.
  • Grädda i 200 grader 30-40 minuter. Typ. Här får du verkligen testa dig fram. Jag körde 25 min först, men de blev alldeles för degiga, så jag körde ett tag till. Det är ju visserligen en väldig massa kladd i mitten så lite smetigt ska det ju vara.

Njut av lyxiga saffransbullar i långpanna

Lyxiga saffransbullar i långpanna
Lyxiga saffransbullar i långpanna

Sen är det bara att njuta av dessa galet goda saffransbullar. De här ser inte så fina ut, men här skulle vi provsmaka hörnen. Men jag lovar att hörnen är lika goda de andra bitarna. Men det behöver du ju inte berätta för någon. Säg istället att det inte gills om du äter upp dem eftersom de inte är lika goda 😉 😉

Är du fundersam på rommen? Var inte det. Det är supergott. I den färdiga bullen smakar det inte som rom som man dricker eller när man provsmakar russinen efter att de marinerats i rommen. Det är bara en härlig smak som höjer bullen till nivå 2.0! Tycker jag 😉

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply
    NÄSTAN ALLT ÄR KLART INFÖR JULEN - Gott för själen
    17 december, 2021 at 06:00

    […] var bortresta två veckor under hösten. Men nu så är i princip allt klart. Vi har saffransbröd (mitt eget recept här) och saffransbiscotti utan nötter (mitt eget recept här). Igår handlade vi klart all julmat […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.