resor - långa & korta

SLUSSAR OCH AKVEDUKTER LÄNGS GÖTA KANAL

Slussar och akvedukter längs Göta Kanal kändes ju minst sagt som en självklarhet att se när vi ändå åkte längs kanalen med bil. Ett antal slussar och en akvedukt hann vi med.

Ett av de mest kända samhällena längs kanalen är Borensberg. Tror jag iallafall. Många kanalbåtturer går dit från Berg och Motala bland annat. Vi lämnade Vadstena på morgonen och gjorde ett kort stopp i Borensberg. Strosade runt lite och konstaterade att det inte fanns så mycket där. Några caféer och restauranger. Några små butiker och något hotell.

Väldigt många i vårt land känner nog igen den här byggnaden. Om jag säger filmen Göta Kanal så kanske det ringer en klocka. Göta Hotell ligger just i Borensberg. Det ska finnas en akvedukt utanför Borensberg, men vi åkte istället till en annan.

Slussar och akvedukter längs Göta Kanal
Slussar och akvedukter längs Göta Kanal

Kanalen går över två akvedukter. Den ena alltså i Borensberg och den andra i Ljungsbro. Där stannade vi och letade upp ett hyfsat bra fotoställe i spöregn. Inte helt enkelt. Och snabbt måste det gå så inte kameran skulle protestera 🙂 Ser ni, på bilden, att kanalen går över vägen? På andra sidan staketet skymtar vattnet lite.

Och här står jag på andra sidan staketet och vägen går alltså nedanför staketet, under vattnet.

Slussar och akvedukter längs Göta Kanal
Slussar och akvedukter längs Göta Kanal

Vi kastade oss in i bilen igen för att komma ifrån regnet, och åkte vidare till Berg. Bergs slussar är nog det allra mest kända när man pratar om Göta Kanal. Förmodligen beror det på att det finns så många slussar i detta lilla samhälle. Det finns en slusstrappa på sju slussar direkt efter varandra som höjer och sänker bådar mellan sjön Roxen och gästhamnen. Nivåskillnaden är imponerande 19 meter nästan. Utöver de sju finns två stycken dubbelslussar. Så totalt 11 stycken finns i Berg.

Slussar och akvedukter längs Göta Kanal

Efter en stund klarnade det upp som tur var. Vi tittade på ett par slussningar och sedan hittade vi något att stoppa i magen innan vi åkte vidare till Norrköping för nästa delmål.

Vi skulle nog säga att dessa tre samhällen (Borensberg, Ljungsbro och Berg) är värda att stanna till i eftersom de känns rätt så karaktäristiska. Där får man möjlighet att se många slussar och akvedukter längs Göta Kanal. Men jag skulle nog inte välja att övernatta här om jag ville ha möjlighet att göra något annat än att se slussar, akvedukter och sova. Typ. Men, som sagt, helt klart värda ett stopp och fika!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.