resor - långa & korta

BESÖKA VADSTENA – SLOTTET, KLOSTRET, STADEN

Besöka Vadstena var något jag föreslog som en liten avstickare från vår Roadtrip Göta Kanal i juli. Det är en stad som jag har varit nyfiken på länge. Sett fina bilder och såklart hört en del om de historiska platserna. Här kommer inlägget om vårt besök på Vadstena slott, Vadstena kloster och ett kort strosande i staden.

BESÖKA VADSTENA SLOTT

Vadstena slott hade jag egentligen inte hört så mycket om innan vi kom till staden. Mest bara klostret. När vi ändå var på plats och hade tid så ville vi se det också. Besöket var bra, men den guidade turen blev en besvikelse. Förklarar varför i slutet av besöket.

Slottet var från början en borg. Den började byggas i mitten av 1500-talet och var tänkt att fungera som en strategiskt placerad försvarsanläggning under Gustav Vasas makt. Bara några få år senare blev anläggningen uppgraderad till slott genom att bygga till ett antal torn och göra den till ett representativt residens. Han gifte sig här med sin tredje hustru, Katarina Stenbock. Slottet har aldrig drabbats av några strider utifrån utan enbart två interna fajter mellan Gustav Vasas söner bland annat.

Besöka Vadstena slott var både bra och dåligt
Besöka Vadstena slott var både bra och dåligt

Kvällen innan hade vi turen (tyckte vi då) att knipa de två sista platserna till en guidad tur dagen efter. Dessutom var det i en rimlig tid för oss som sen skulle vidare. 160 kronor per person tyckte vi var ovanligt mycket jämfört med de andra ställena vi besökt som kostade 30-100 kr. Men det kan det definitivt vara värt om man får se nåt unikt och turen är bra. Men, man kan också se det som att guidningen bara kostade 30 kronor extra eftersom entrén för att se slottet kostade 130 kr. Att betala för att besöka slottet var helt klart värt eftersom det man fick se mycket och det fanns mängder med information.

Wow, vilket arbete på sänggaveln! Imponerande. Undrar vad en sån skulle kosta i dagens penningvärde!

Att betala för att besöka slottet var helt klart värt eftersom det man fick se mycket och det fanns mängder med information.

Här har man illustrerat en festmåltid i det så kallade herreköket. Till bröllopet lär man ha beställt ungefär 2000 liter vin och 750 liter mjöd. Tillvardags var inte 8-12 liter mjöd per person ovanligt. För att visa sin status vräkte man gärna på importerade dyrbara kryddor så pass att det ibland blev oätligt.

I en fönsternisch finns en slaskränna bevarad. Här skickade man ut allehanda rester och vätskor rakt ut i vallgraven.

Besöka Vadstena slott
Besöka Vadstena slott

Här står jag och väntar på den guidade turen (pricken på benet är klisterlappen som visar att man betalat turen, syns inte så bra på mörk topp 🙂 )

Vi gick runt i kanske en timme och tog del av slottet och utställningen om Gustav Vasa, innan turen. Det var trevligt och omfattande. Väldigt mycket var öppet för allmänheten. Den guidade turen hade lite att önska, tyckte vi. Guiden var utklädd till Katarina Stenbock. Hon pratade extremt långsamt. Förmodar att hon försökte vara lite så där ”kunglig och värdig” i sitt prat, men lyckades tyvärr ”sådär”. Hon tog oss inte till några ställen som man inte kunde komma till själv (tjejen i kassan sa att guiderna väljer själva vilka rum de visar). Och eftersom hon tog oss till så få rum så blir det väldigt länge vid varje ställe, lite halvjobbigt både för ryggen och koncentrationen. Lite lite extra fick man av hennes berättelse, som vi inte kunde läsa på skyltarna innan.

Så sammanfattningsvis – att besöka Vadstena slott både bra och mindre bra.

VADSTENA KLOSTER

Att besöka Vadstena kloster kändes som en självklarhet när vi ändå var på plats. Att gå runt på området kändes rätt mäktigt.

Klostret var till en början ett imponerande kungapalats byggt, i det då exklusiva materialet tegel, av Kung Valdemar på 1260-talet. Efter 100 år av hovliv och representation testamenterar dåvarande kung Magnus Eriksson palatset, år 1346, till kyrkan för klosterverksamhet.

Besöka Vadstena kloster

Detta var det första vi såg då vi kom till området från sjösidan. Här ser man rester kvar av byggnader som fanns på klosterområdet. Strikta avgränsningar mellan munkar och nunnor. De fick absolut inte se varandra, de kunde dock prata med varandra och skicka exempelvis böcker mellan varandra.

Vid samma tid som palatset testamenterades fick Birgitta Birgersdotter (som var släkt med kungafamiljen på sin mors sida) sina uppenbarelser om att driva kloster. Uppenbarelserna visade hur det skulle se ut och hur det skulle fungera. På 1370-talet börjar palatset byggas om till kloster. Palatset var alldeles för tjusigt för klosterverksamhet så utsmyckningar togs bort eller murades in och tak sänktes.

Under medeltiden var Vadstena kloster Sveriges största jordägare. Arrendatorerna betalade ofta sin avgift i järn. För att kunna hantera järnet startade man Forsviks bruk, som vi besökte några dagar tidigare.

Så här såg området ut då det begav sig.

Besöka Vadstena kloster var intressant

Jag hade hört innan att Den Heliga Birgittas reliker finns på klostret. Det låter definitivt större än det var. Ni ser den där guldiga grejen ståendes framför kistan. Sen ser ni en röd cirkel. I cirkeln finns en mindre cirkel. Och i den cirkeln ser ni en pyyyytteliten del av hennes bäckenben. Haha, man vet inte om man ska skratta eller gråta. Men visst, lite mäktigt var det ändå med tanke på historien.

Besöka Vadstena kloster var intressant
Besöka Vadstena kloster var intressant

Här var nunnornas rum. Ja ni ser att det är inte speciellt brett mellan dörrarna. Rummen var kanske 4-5 kvadrat. Där fanns plats för en säng och de få tillhörigheter de hade.

Klostret och senmedeltidens regenter hade goda relationer. Gustav Vasa ändrade på den saken och 1595 lades klostret ner och fungerade sedan som bostäder för krigsinvalida med familjer. Under en kort period på 1800-talet var där fängelse. Sedan övergick verksamheten till att bli sjukhus ända fram till 1950-talet.

Efter visst letande på grund av dålig skyltning, hittade vi entrén (till höger i bild). Vi betalade 80kr per person och gick in för att se och få veta lite mera av denna historiska plats. Vi hoppade över en guidad tur för 50 kr i tillägg eftersom vi kom dit för sent på dagen.

Besöket på Vadstena kloster var spännande och hissnande på sitt sätt. Rekommenderas.

VADSTENA STAD

Vi hann tyvärr inte ta del av staden så jättemycket tyvärr. Vi kom dit strax efter lunch strosade runt lite. Övernattade och besökte slottet och klostret och åkte sen vidare. Hade kontakt med Helena som brukar hänga där en del, men de var tyvärr på semesterresa.

Besöka Vadstena skulle jag kunna göra igen
Besöka Vadstena skulle jag kunna göra igen

Väldigt gemytlig liten stad med mysiga gator.

Fina, välbevarade gamla byggnader hittar man överallt.

Den lilla charmiga staden ligger vid Vätterns östra strand. Så vackert.

Att besöka Vadstena ett dygn gav mersmak. Skulle kunna tänka mig att åka tillbaka och bara njuta av själva staden i sig.

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.