resor - långa & korta

NORRKÖPING – STADEN, STADSMUSEET & THE LAMP

Norrköping överraskade mig stort. På ett positivt sätt. Staden har bara varit en grå fläck på kartan för mig tidigare. En stad som liksom bara finns och inget mera. Nu säger jag att jag gärna åker tillbaka!

Norrköping – Staden

Norrköping har vackra miljöer
Norrköping har vackra miljöer

Jag hade visserligen passerat igenom för massor av år sedan och kom ihåg att det såg rätt fint ut och att jag skulle kunna tänka mig att bekanta mig lite mera. Men kanske inte haft nåt jättesug.

Sagt och gjort. Vi bestämde oss för att avsluta vår Roadtrip Göta Kanal med två nätter i Norrköping. Det är vi glada för att vi gjorde. Dygnet innan hade vi tillbringat i ett jättemysigt Vadstena också.

Vattenfall i Norrköping

Motala Ström ringlar sig som en vild orm genom staden. Vattnets kraft har utnyttjats av människor i alla tider. Ett stort vattenfall har givetvis varit bra att ha för alla dessa industrier under årens lopp.

Så fantastiskt många vackra industribyggnader och andra byggnader. Tror inte jag såg en enda förfallen sådan.

Supermysiga kvarter i Knäppingsborg Norrköping
Supermysiga kvarter i Knäppingsborg Norrköping

I kvarteren Knäppingsborg är det så mysigt att strosa runt. Här tillverkades snus på 1700-talet och sedan har ett antal olika rörelser bedrivits. Idag finns här butiker, kontor, restauranger och caféer. Den första kvällen då vi var där spelade Plura och hans bror. Tyvärr var det slutsålt.

Här kan du läsa ett fantastiskt välskrivet och trevligt inlägg om industrilandskapet i Norrköping hos Lite mera Rosa.

Norrköpings stadsmuseum

Besöket på det här stället var vi riktigt nöjda med. Vi kan verkligen rekommendera att lägga ett par timmar på Norrköpings stadsmuseum. Det är ett av de bästa museerna vi varit på. Det var ett antal våningar fullproppade med intressanta saker/föremål och texter, ur ett Norrköpingsperspektiv, att ta del av. Det fanns också en intressant utställning om nazismen då och nu. Och det var gratis inträde!!

Jag fick verkligen en aha-upplevelse över hur viktig del staden spelat i svensk industrihistoria. Hmm, nu avslöjar jag min okunskap här, men det bjuder jag på. 🙂 Vi blev inte det minsta förvånade när vi såg nu efteråt att de fått utmärkelsen Årets Museum 2021.

Översta våningen handlade om vikingatid till stormaktstid.

Ett antal hantverksyrken presenterades med en, i mina ögon, full uppsättning av redskap och verktyg. Fick en känsla av att det bara var att sätta igång att tillverka skor här.

En stor komplett handelsbod.

Ett antal vävstolar och andra maskiner från en viktig tid i Norrköping. Textilindustrin i Sverige har jag förknippat med Borås. Absolut inte Norrköping. Så pinsamt fel jag hade. 1865 stod Norrköping för 72%. 1950 hade staden 54 textilfabriker. Är du också förvånad? 1950-1960-talen blev det textilkris då många flyttade sin produktion till andra länder. Många konkurser blev ett faktum i branschen.

En bild över den viktiga textilindustrin i Norrköping
En bild över den viktiga textilindustrin i Norrköping

På bilden ser man långa rader av maskiner. Bara av att titta på bilden förstår man vilken arbetsmiljö de hade. På plats på museet kunde man höra på ett ljudklipp vilken nivå det var. Jisses!

Det var inga problem att strosa runt på museet i 2,5 timme. Åk dit vittja! Jag hade säkerligen kunnat gå där längre om inte lunchsuget hade gjort sig till känna.

The Lamp Hotel, Restaurang & Spa

The Lamp i Norrköping
The Lamp i Norrköping

Jag hade hört så mycket gott om The Lamp så jag föreslog att vi skulle äta där under vår sista kväll på semesternresan. Eftersom vi försökte boka bord bara nån dag i förväg så var det fullt.

Eftersom vi inte hittade nåt annat ställe som lockade när vi googlade runt, och eftersom vi väldigt gärna ville äta där, så passade vi på att stanna till på eftermiddagen, samma dag som vi ville ha bord, för att kolla om de fått nån avbokning. Näpp, de hade de inte. Och att sätta upp sig på den 70-personer långa kölistan kändes inte så fruktsamt.

Envishet kan löna sig. Efter att vi fräschat till oss och gjort oss lite middagsfina, så där sista dagen, gick vi förbi igen. Frågade hovmästarinnan om de möjligen kunde klämma in oss. Och jo, det kunde hon. Det hjälpte säkert att vi var rätt tidiga, typ 18. Vi fick ett bord ute i den underbara sommarkvällen.

Gös-tartaren på bilden var som en dröm. Om jag ska vara petig så blev den lite väl syrlig mot slutet, för min del. Andreas tog biff-taco och var nöjd.

Till varmrätt tog vi båda två vildfångad tonfisk. Så vällagat och gott allting! Och servicen var toppen! De gjorde det lilla extra, kollade av läget lite då och då, ända tills vi ätit upp och ville betala. Då fick vi typ jaga rätt på nån. Det ”fenomenet” har vi noterat på rätt många ställen på senare tid faktiskt. Märkligt att man inte är angelägen om att ta betalt. Jag menar om gästen ändå sagt att man inte vill ha mera. Men det var bara en liten reflektion. Ingen big deal.

När vi var klara så kände vi oss ändå inte klara, så att säga. Vi flyttade oss till utebaren och tog en drink och njöt av en skön stämning resten av kvällen.

The Lamp är ett riktigt bra ställe med härlig atmosfär tyckte vi. Iallafall restaurangen och baren. Hotellet och spa’et kan vi inte svara för. Vill du också testa restaurangen? Se till att slippa hamna på kölistan. Boka bord i tid för det verkar vara extremt poppis!

Tack Norrköping för två jättetrevliga dygn!

Må bäst!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  18 augusti, 2021 at 10:20

  Inspirerande! Fint reportage med fina bilder! Jag har varit i Norrköping i jobbrelaterat ärende, men inte mer än så. Det får vi ändra på vid tillfälle!

  • Reply
   Lena
   19 augusti, 2021 at 05:47

   Tack snälla! Ja, det får ni ändra på! 🙂

 • Reply
  Tina ME
  18 augusti, 2021 at 10:34

  Härligt inlägg om Norrköping. En av mina absoluta favoritstäder. På Stadsmuseet har jag varit många gånger då jag har en kompis som jobbade där när jag bodde i Norrköping. Fantastiskt ställe. De brukade arrangera jazzkvällar där då. Sååå mysigt! Lyckligtvis så jobbar jag där då och då så att jag får anledning att åka dit med jämna mellanrum för Norrköping har blivit så vackert!. Tack för bra restaurangtips! Kram //Tina

  • Reply
   Lena
   19 augusti, 2021 at 05:49

   Kul att du gillar inlägget! Men åh, jazzkvällar på museet måste ju vara supermysig!

 • Reply
  SLUTET PÅ GÖTA KANAL - BESÖK I SÖDERKÖPING OCH MEM - Gott för själen
  13 september, 2021 at 07:25

  […] helst Söderköping var en väldigt gullig liten stad med många fina gamla byggnader. Vi lämnade Norrköping och hotellfrukosten på morgonen och var i Söderköping en liten stund senare. Parkerade och strosade runt lite. Vi […]

 • Reply
  MED BIL LÄNGS GÖTA KANAL - ROADTRIP GÖTA KANAL - Gott för själen
  26 april, 2022 at 09:31

  […] Göta-Kanal-samhällena så åkte vi vidare till Norrköping för två nätter. Den staden överträffade mina förväntningar. Så […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.