recept

LÄTTBAKAT FRUKOSTBRÖD ÄR DET BÄSTA

lättbakat frukostbröd

När man hittat ett recept på ett lättbakat frukostbröd så håller man gärna fast vid det. Och är det sen nyttigt så är det ju ännu bättre. Eller hur?! Det här brödet har jag bakat i många år och det är värt att dela igen, tänker jag. Det är ett kalljäst bröd där man hanterar degen en gång. Antingen jäster jag det i kylen över natten och tar fram formen på morgonen för att grädda. Eller så gör jag degen på morgonen och låter det jästa i kylen i 6-8 timmar över dagen för att sen grädda på kvällen. Så smidigt!

När det är gräddat skär jag upp i ätklara bitar och stoppar in i frysen. Allt för att underlätta vardagen.

Receptet kommer samlat i slutet. Först lite tips på bra redskap i köket.

En matberedare är ett fantastiskt bra hjälpmedel i köket. Oavsett om man ska baka eller laga mat. Jag har fått denna i present så just den hittar jag inte, men här och här finns ett antal att välja på.

Den snygga hushållsvågen är från Nicolas Vahé.

lättbakat frukostbröd

Och den här guldklimpen då. Ja, den kostar en slant, men den är ju riktigt bra. För att inte tala om hur snygg den är. Och den finns i maaaaassor av färger. Jag har den färg som heter Creme. Här finns ett antal färger här. Även här finns en massa att välja på.

lättbakat frukostbröd

De runda skärbrädorna har jag haft i många år och de finns faktiskt fortfarande kvar på marknaden. De hittar du här. De är både praktiska och dekorativa tycker jag. Den rektangulära skärbrädan fick vi av husleverantören i inflyttningspresent så den går inte att köpa (om man inte köper ett hus för ett par – tre miljoner) 😉

Lättbakat frukostbröd är något jag gillar!
Lättbakat frukostbröd är något jag gillar!

Vill du sen servera brödet på en jättesnygg bricka i rotting så kan du kolla in här. Just den jag har finns inte, men ett antal andra finns (även såna som inte är i rotting). Dessutom till rabatterat pris just nu.

Recept på lättbakat frukostbröd

10-12 st
50 min + jäsning över natten
2000

Ingredienser
15 g jäst
t5 dl kallt vatten
2 tsk salt
2 dl torkade bär och/eller frukter
2 msk linfrön
1 ½ dl hasselnötter, hackade
1 dl vetegroddar
1 liter dinkelmjöl, siktat
Vill du tillsätta mera sötma än bären/frukterna ger så kan du ta i nån tesked honung

Så här gör du:

Smula sönder jästen i en bunke, häll på kallt vatten, salt och rör om. Tillsätt 2 dl torkade bär eller frukter (jag brukar ta 1 dl så att det inte blir så sött). Grovhacka dem om det är stora bitar, som t ex aprikoser eller äpplen. Oftast väljer jag tranbär eller russin. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en kladdig deg. Ta en långpanna 24×30 (eller vad den nu kan vara), pensla den med olivolja och sedan trycka ut degen i den.

Ställ in plåten i kylen och låt bröden jäsa över natten. Dagen efter tar du ut plåten ur kylen och låter den stå i rumsvärme c:a 1 timme. Grädda sedan bröden 25-30 min mitt i ugnen. När det är gräddat brukar jag skära 24 st fyrkantiga bitar och dela dem på mitten innan jag fryser in dem. Lätt att käka efter upptining.

De håller sig fräscha i tre dagar. Servera med t ex färskost, kalkon och groddar, eller nåt annat du gillar.

Lättbakat frukostbröd, kan det bli bättre?!

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Milla
    13 februari, 2022 at 07:38

    Tack för tipsreceptet! Brukar ibland till helgen göra ett kalljäst bröd med, där jäser man degen över natten i rumstemperatur. Enkel deg att bara röra ihop o så blir det ju så gott! Jag ska försöka baka mer själv, vi äter ju bara bröd på helgen men mår inte så bra av köpebröd. Jag fick faktiskt just idag en köksmaskin – jag ville dock inte ha en K Aid (är jag den enda som inte är impad av designen?) utan det blev en Bosch, finns en massa tillbehör till så jag kan skänka bort matberedaren och den fick plats på köksbänken utan att röra till det. Nu blir det mer bakning! 😀 kram Milla

    • Reply
      Lena
      13 februari, 2022 at 08:14

      Nej då, du är säkerligen inte ensam. Vi alla tycker olika om saker och ting. Härligt att du är nöjd med din. Låter praktiskt att kunna ha en och samma maskin.

      Grattiskramar på födelsedagen!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.