resor - långa & korta

JOZANI NATIONALPARK PÅ ZANZIBAR

Ett besök på Jozani nationalpark på Zanzibar var en av två utflykter vi gjorde när vi besökte ön. Att få se de rödryggade aporna som bara finns där i hela världen kändes väldigt speciellt.

Parken är på ungefär 50 kvadratkilometer och blev klassad som nationalpark 2004. Förutom aporna har parken ett rikt fjärils- och fågelliv. Bästa tiden att besöka är juli – februari då det är minst risk för översvämmad skog. Då kan man helt enkelt inte fullfölja turen.

Jozani nationalpark på Zanzibar

Parken heter egentligen Jozani Chwaka Bay nationalpark, men jag tänker mig att de flesta säger bara Jozani. Eller Monkey Forest.

Dessa rödryggade apors riktiga namn är Procolobus kirkii och är från släktet röda guerezor och kallas på svenska zanzibarguereza. De finns verkligen bara på Zanzibar. Så coola!

Man kom aporna väldigt nära. De verkade vana vid människor och helt orädda. De verkade nöjda med tillvaron.

Jozani nationalpark på Zanzibar

Mamman försöker gå igenom sin unges päls för att hålla den ren från ohyra.

Ungen var måttligt intresserad av att sitta stilla 🙂 Det verkar roligare att hoppa runt i träden och hänga upp och ner.

Jozani nationalpark på Zanzibar

Titta så vacker färg!

Det fanns även grå apor.

Och det fanns även nån svart apa.

Jozani nationalpark på Zanzibar

Turen kändes lite som en industri med en lite stressad guide som trampade på på stigen och över broar. Stannade till och rabblade inövade fraser. Pratade högt. Det kändes inte riktigt som att han brann för sitt jobb och djuren.

Vi blev inbokade tillsammans med en schweizisk familj med två halvstora barn (som skötte sig fint). Optimalt hade förstås varit en lugn tur med lågmälda röster för att respektera djuren. Och helst ensamma såklart så det skulle vara lättare att fota, men det kan ju inte garanteras ifall man inte köpt det.

Jozani nationalpark på Zanzibar

Så häftigt att gå genom ett mangrove-träsk, trots den lite industriella känslan. Att se grönskan, att känna fukten, att känna värmen och att höra fåglarnas kvitter och tjattret från markattorna.

Vi skulle ta oss från en fantastisk resort på Zanzibars sydöstra kust (som jag skrev om här) till en annan på nordvästra. Eftersom ön är rätt liten så så skulle bilresan inte ta så lång tid. Ett par timmar bara. Vi passade därför på att be chauffören (i samband med att han släppte av oss på första stället tre dagar tidigare) om ett stopp vid Monkey Forest. Även om turen inte kändes så genuin så var det ändå helt klart värt det. Om jag minns rätt så betalade vi 11 USD per person för en timmes guidad tur, inklusive chaufförens extratid för att vänta med våra väskor i bilen.

Så. Ett besök på Jozani nationalpark på Zanzibar kan vi rekommendera. Men ett förslag är att kanske köpa till en privat guide och lite mera tid.

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Anna-Maria
  31 mars, 2022 at 09:37

  Vad häftigt att komma så nära apor! Och vad fina de röda är! Väldigt fina foton!

  • Reply
   Lena
   1 april, 2022 at 05:46

   Ja, det var få häftigt! Tack snälla!

 • Reply
  FREEDOMtravel
  1 april, 2022 at 11:28

  Älskar verkligen apor av olika sorter, de är så underbara! Fina bilder!!

  • Reply
   Lena
   2 april, 2022 at 08:06

   Verkligen charmigt med apor. De är väldigt speciella. Och fulsöta 🙂

   Tack, vad glad jag blir!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.