resor - långa & korta

SOL OCH BAD PÅ ZANZIBAR VAR RENA DRÖMMEN

Det är vanligt att man kombinerar sol och bad på Zanzibar i samband med en safariresa. Och det förstår jag. Det var rena drömmen. I det här första inlägget från ön bjuder jag på vårt första boende Mwezi boutique restort. Den ligger på Jambiani Beach på Zanzibars sydöstra kust.

Vi var där i oktober 2021 och har tidigare skrivit om safarin vi var på veckan innan. Nu är det hög tid att bjuda på lite avkoppling. En bildbomb, kan man minst sagt säga.

Zanzibar-tema med buffé och live-band

Efter en knapp vecka på safari på fastlandet så flög vi över till Zanzibar. (Här kan du läsa om vår sista dag på safarin och ett antal länkar till andra upplevelser). Bilresan från flygplatsen till sydöstra kusten, där vi skulle husera i tre nätter, tog ungefär en timme. Av nån anledning hade vi fått för oss att detta ställe skulle vara lite enklare och genuint tanzanianskt. Det var mörkt när vi kom fram, men redan några steg in i resortens reception förstod vi att ett enkelt ställe var det definitivt inte! Det här var någonting utöver det vanliga!

Just denna första kväll var det Zanzibar-kväll med buffé i ”trädgården” och liveband. Jisses vilken stämning! Välkomnandet, värmen, maten och musiken. Borden i sanden till vänster i bild är bara några få av allt utbud som fanns. Och de tre i bandet (längst till höger i bild) lyckades leverera en stämning så man nästan flög av stolen där på restaurangloftet!

Vilken start! Vi såg fram emot att se stället i dagsljus…

Sol och bad på Mwezi boutique resort, Zanzibar

Sol och bad på Zanzibar, Mwezi boutique resort

Här är vår bungalow. Genuint och naturnära var det definitivt. Och så charmigt.

Hehe, genuint så det förslår! Ska man klaga på nåt så är det väl sängarna. Generellt är de mycket hårdare i Tanzania än hemma. Det kan jag nog säga efter att ha sovit i kanske 8 stycken olika. Andreas hade inga problem, men jag tyckte det var lite för hårt.

Helt okej utsikt från sängen, kan jag tycka 😉

Jordnära inredning med grova plank på golvet. Så skön känsla mot fötterna.

Här fanns ett extrarum. Oklart om det var tänkt som sovrum eller ”vardagsrum”, men lite läckert var det. Spiraltrappa upp till höger till ett loft med ett par sängar också.

De här lamporna skulle kunna få flytta hem till oss när som helst. Så coola!

Charmig dusch vid poolen.

Sol och bad på Zanzibar

Våra solsängar utanför bungalowen syns mitt i bild nedanför det gulnade palmbladet. De flesta boendena ligger nära poolen.

Sol och bad på Zanzibar

Här står jag strax utanför vårt boende och fotar mot havet, som syns längst till vänster i bild. Så det var väldigt nära till allting.

På denna resort fokuserar man på naturen, hållbarhet och genuinitet. Och det lyckades de verkligen med. Sand sand sand överallt. Tanken med sanden till och med i reception och lounge är att man ska ta av sig skorna och glömma dem under sin vistelse. Känna sanden mellan tårna för att få mera närkontakt med naturen.

Förresten. Jag kom på en sak till som jag kan klaga på. Myggorna! (Inte malariamyggor. De finns inte på Zanzibar). Trots väldigt kraftigt myggmedel mumsade de glatt i sig på kvällarna. Här kan du läsa om hur vi skyddade oss mot allt möjligt. Som tur var kliade det en stund och sen var det bra. Och det var bara jag som var poppis. Andreas brydde de sig inte om alls. Det är tvärtom hemma. Märkligt!

Sol och bad på Jambiani beach på Zanzibar

Sol och bad på Zanzibar

Älskar denna tidiga morgonbild. Jag känner fortfarande lugnet, hör fågelkvittret och känner värmen. Just denna morgon fick solen kämpa sig igenom en lite disig himmel. Utanför den här grinden satt en vakt för att kolla att ingen obehörig skulle komma in.

Sol och bad på Zanzibar

Det var en väldigt lugn strand. Skönt att promenera fram och tillbaka. Några få försäljare, fiskare och turister delade på stranden. För bara några år sedan var denna 7 km långa sandstrand fri från turister av nån anledning. Fler och fler har nu börjat inse tjusningen. Försäljarna på denna strand respekterade mera ett nej än de på nordvästra kusten.

Många fiskebåtar väntade på nästa tur att försörja sin ägare.

Mat och dryck på Mwezi

Vad sägs om frukost med den här värmen redan då?! Ja, tack, säger jag i alla fall.

På restaurangloftet serverades en riklig frukostbuffé med yoghurt, frukter, äggröra, bacon, pannkakor, bröd, juice, kaffe, te… you name it. Och galet gott! De verkade lite morgontrötta eftersom frukosten öppnade först kl 8 🙂

Sol och bad på Zanzibar

Det är gott att ta en frukttallrik till lunch när det är varmt. För äta, det måste jag göra oavsett hur varmt det är. Maten är så smakrik, fräsch och god så man nästan blir arg. Arg för att man förmodligen aldrig kommer att kunna äta så gott igen, om ni fattar.

Det var inte heller så galet kryddstarkt som jag hade föreställt mig. Vanliga maten alltså, inte frukten. Den trodde jag inte skulle vara så kryddstark 🙂

Varför inte ta en avocadomacka till lunch eller frukost. Så god!

Sol och bad på Zanzibar

Jodå, kaffe måste man dricka i solen även om det är 30 grader varmt. 🙂

Sol och bad på Zanzibar

Närmare 100% av alla innevånare på Zanzibar är muslimer så alkohol finns knappt att köpa i butiker, om man nu skulle vilja det. Men på hotellen finns en del, inte jättestort utbud, men fullt tillräckligt.

Sol och bad på Zanzibar

De här drinkarna kunde beställas i poolbaren och få det serverat vid solsängen alldeles vid bungalowen.

Sol och bad på Zanzibar

Lite nice är det ju ändå att ta en drink i eftermiddagssolen.

Sol och bad på Zanzibar

Sol och bad på Zanzibar

På östkusten är det förstås soluppgång som gäller. Jag ställde klockan tidigt en morgon för att hinna fånga några fina stunder. Tyst och stilla förutom vågskvalp och fågelkvitter. Ljuvligt!

sol och bad på Zanzibar

Värmen, lugnet och avkopplingen! Den känslan! Vi hade varit på resande fot i en dryg vecka varav fem dagar på safari med tusen intryck.

Sol och bad på Zanzibar

Det var så skönt att efter det bara koppla av, så vi tog oss inte utanför resorten de få dagar vi var där. Vi kom på kvällen och åkte på morgonen 2,5 dygn senare.

sol och bad på Zanzibar
Det var underbart med sol och bad på Zanzibar!

Mwezi boutique resort var ett fantastiskt ställe som vi tokgillade båda två. Genuint tanzanianskt, supergod mat, väldigt trevlig och service minded personal. Efter första kvällen kom de ihåg vårt ”rums”nummer så det behövde vi inte säga när vi skulle köpa nåt. Så det kändes väldigt personligt.

Är du också sugen på att ha den här vyn under några semesterdagar? Här hittar du Mwezi boutique restort. Just vår bungalow hette Full moon bungalow, ifall du är nyfiken på just den.

Vi åkte sedan vidare till nordvästra ön för våra sista tre nätter. Det var långt ifrån lika bra. Det kommer ett inlägg om det stället också. Men det här första. Det var toppen!

Må bäst!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  24 mars, 2022 at 10:39

  Härliga bilder! Gillar duschen! 🙂 Vi tyckte mycket om Zanzibar när vi var där. Minns inte myggen dock? Fast myggnät hade vi ju, så det fanns nog mygg.

 • Reply
  Anna-Maria
  24 mars, 2022 at 04:49

  Vad härligt det ser ut! Måste vara skönt och avkopplande att vara på ett resort sådär där allt man behöver finns. Frukten ser ju verkligen så himla god ut!

  • Reply
   Lena
   24 mars, 2022 at 07:00

   Jaa, det var verkligen toppen!

 • Reply
  JOZANI NATIONALPARK PÅ ZANZIBAR - Gott för själen
  31 mars, 2022 at 05:45

  […] skulle ta oss från en fantastisk resort på Zanzibars sydöstra kust (som jag skrev om här) till en annan på nordvästra. Eftersom ön är rätt liten så så skulle bilresan inte ta så […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.