resor - långa & korta

VACCINATION OCH MEDICIN VID RESA TILL TANZANIA

Det behövs en hel del vaccination och medicin inför en resa till Tanzania. Man vill ju inte bli sjuk. Och framför allt vill man ju inte hamna på sjukhus.

Vaccination och medicin vid resa till Tanzania
Vaccination och medicin vid resa till Tanzania

Som jag berättade om här, så ska vi snart på en Safariresa till Tanzania och sedan vidare för sol och bad på Zanzibar (även det Tanzania). Jag ringde till ett par vaccinationsställen för att rådfråga och kunna jämföra de olika råden. Vi letade också efter vaccinationsintyg sedan tidigare, men det har tyvärr kommit bort med tiden. Och jag minns inte alls var jag kan tänkas ha fått vaccination tidigare.

Vill understryka att jag är absolut ingen expert och det jag skriver här gällde för oss och de rekommendationer vi fick. Viktigt att ta reda på vad som gäller för var och en som ska åka.

Den vaccinationsbyrå som kändes mest förtroendeingivande var RC vaccinationsbyrå. (Ingen reklamlänk, bara väldigt nöjda). De finns i Uppsala och Enköping.

Vi fick veta att det är ingen fara om man redan har tagit en vaccination och tar ”för säkerhets skull” igen. Så det var lika bra att ladda på. Boostrix Polio – polio och stelkramp behövs. De som gått igenom vaccinationsprogrammet för barn i Sverige har fått mot polio, vilket ger livslångt skydd. Stelkramp behöver förnyas var tionde år. Jag fick en stelkramp då jag slog huvudet i en sten förra året så det behövde bara Andreas få nu. Även skydd mot Mässling, Påssjuka och Röda hund rekommenderas. Men även det har vi fått som barn.

Hepatit A och B behövs. Det har jag säkerligen tagit förr, men vet inte som sagt. Så det fick vi båda nu.

Kolera finns där nere. Ducoral på bilden, är vaccinet man tar, vilket är i vätskeform. Man tar två doser med en vecka emellan, minst en vecka innan avresa. Vi blundade och höll andan och började dricka. Efter halva så insåg jag att det var inte så äckligt. Inte alls. Nästan så det var gott.

Gula febern behöver man inte ta. Fick dock tips då jag googlade runt att turister inte blivit insläppta utan intyg på det skyddet. Antingen får man vända hem eller acceptera att de ger en spruta där. Valet var rätt lätt för oss. Vi tog en här hemma. 🙂

Det finns ju Malariamyggor på fastlandet, där vi ska vara till en början. Vi fick Malariamedicin utskrivet. Den ska vi börja med samma dag som vi åker och fortsätta ta en varje dag till och med två dagar på Zanzibar. (På Zanzibar finns inte Malariamyggor). Tabletterna skyddar från att bli sjuk, men det skyddar inte från stick. Så vi köpte två olika myggmedel. Här är en av dem. Viktigt är att det är minst DEET 40%. Vanligt myggmedel räcker inte. Det ska bli intressant att se nästa sommar om våra svenska myggor ogillar denna spray mera än den traditionella.

Vaccination och medicin vid resa till Tanzania

Vi har också bunkrat med lite annat. Resorb och Loperamid känns bra att ha med sig. Det är ju lätt hänt att man blir drabbad av så kallad turistmage. Våra magar är ju inte direkt vana vid deras bakterier. Resorb är ju bra vätskeersättning även i största allmänhet efter en dag i sol och värme. Imodium är kanske det vanligaste preparatet mot dålig mage, men det verkar ha vara slut länge hos leverantören. Loperamid finns som motsvarighet. Probi är ett kosttillskott som innehåller mjölksyrebakterier och vi tänker oss att magen ska hinna bygga upp ett försvar innan resan.

Malariatabletterna Malastad får man utskrivna på recept. Hörde om nån som inte ville ta dem eftersom man kan bli lite dålig i magen av dem. Men när hen fick veta vad som kan hända ifall man inte tar dem så ändrade hen sig. För oss var det aldrig nån tvekan.

Och sist, men inte minst, värktabletter. Det känns alltid bra att ha med sig.

Visst ja, ett tips till. Gå inte på minan att köpa ett billigt RT-PCR-test. Det KAN vara så att när man väl visar upp sitt intyg så gäller det inte. Billiga ställen har inte alltid en internationell certifiering. Har man då otur så betalar man först 500-600 för testet hemma och sen måste man betala 1500-2000 för ett test i tullen också. Vi tar vårt test på vaccinationsbyrån, där man är certifierade.

Nu känner vi oss laddade till tänderna med skydd. Nu borde vi klara oss från allvarliga sjukdomar!

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.