resor - långa & korta

TIPS INFÖR SAFARI I TANZANIA –

Samlade tips inför safari i Tanzania önskar jag att vi hade haft i god tid inför vår resa i höstas. Jag vill därför dela med mig av vår erfarenhet till den som planerar en safariresa eller bara är nyfiken. Och först måste jag säga en sak. Åk på safari om du har möjlighet! Det är en fantastisk upplevelse!

Under fem dagar besökte vi Serengeti nationalpark, Tarangire nationalpark, Ngorongoro-kratern och avslutade med fem härliga dagar på Zanzibar.

Jag kommer säkert uppdatera det här inlägget då jag kommer på flera tips inför safari i Tanzania. Om ni undrar över något är ni självklart välkomna att höra av er så svarar vi så gott vi kan.

Inför resan

Se över ditt vaccinationsskydd. Det rekommenderas en hel del inför en resa till Tanzania. Kontrollera alltid just ditt individuella behov.

Vi fick vaccination mot Hepatit A och B, stelkramp, och kolera. De första är sprutor medan den sista mot kolera är i form av dryck. Vi var beredda på att den skulle smaka vedervärdigt, men den var nästan god. Gula Febern är inget som direkt rekommenderas eftersom det inte finns i Tanzania. Däremot ryktas det om att vissa turister blivit nekade inresa om man inte har det skyddet. Då får man välja att ta den sprutan på plats, vända hemåt igen eller muta sig in mot 50 USD (vilket är ungefär samma som en spruta kostar hemma). Vi valde att ta den sprutan hemma, för säkerhets skull.

Malariatabletter är viktigt att ta också. Det sägs att man kan bli lite dålig i magen av dem. Vi märkte av det kanske lite nån dag bara. Men om man jämför med risken att bli smittad av malaria och börja blöda inifrån kroppen så det rinner blod ur både öron och ögon, och till sist kanske dö, så kändes inte valet så svårt.

Och sist men inte minst, kraftfullt myggmedel. Ni ser på bilden hur mycket stick jag fick trots medel. Törs inte tänka på hur jag sett ut om jag inte haft något myggmedel!

Tänk också på att passet måste vara giltigt minst sex månader efter hemresedatum.

I det här inägget skriver jag lite mera detaljerat om vaccinationer, mediciner och myggmedel.

Så, ett hett tips är att skydda dig med vaccinationer, malariatabletter och myggmedel. Och se över passets giltighetstid.

Utrusta dig med tålamod

I Tanzania har man inte bråttom. Det går liksom inte att ha bråttom där. Det är Hakuna Matata (”inga problem”) och Pole Pole (”nu tar vi det lugnt. Allt ordnar sig”) som gäller. Och det är verkligen så. Inget är nåt problem för tanzanianen. Det är väldigt lätt att få kontakt med alla och ett skämt kommer snabbt i alla konversationer.

Efter att ha fått pröva vårt tålamod i gränskontrollen/tullen då vi landade (det tog två timmar innan vi var ute) så möttes vi av den här gatan. Som sagt, det går inte att ha bråttom. Och jag älskar det!

Så, ett hett tips är att ha tålamod och go with the flow.

I packningen – tips inför safari i Tanzania

Underställ är skönt att ha ifall det blir kyligt på natten eller under tidigt morgonsafari. Vi var där i oktober, med runt 30 grader på dagen. En morgon var det bara 8 grader. Nån natt på en tältkamp var rätt kall trots tjocka täcken.

Ficklampa, eller kanske allra helst, en pannlampa, var guld värt att ha med. Det. Är. Så. Mörkt! På i princip alla hotell/tältcamper var det väldigt svag belysning även när samtliga lampor var tända. Mörka väggar, mörk inredning och svaga lampor. Vi använde våra pannlampor varje dag då vi skulle rota runt i resväskorna.

tips inför safari i Tanzania
Tips inför safari i Tanzania – i packningen

Det är praktiskt med kängor ifall man behöver gå i gräs eller lera. Efter ett skyfall var vi glada att vi hade kängor då vi skulle ta oss från jeepen till tältcampen. Andra hade vita sneakers… De var inte så vita efter den lilla promenaden…

Det var också väldigt skönt att ha zip off-byxor (såna som man kan ta av benen på så det blir shorts). Och skönt att ha lager på lager. Jag hade t-shirt eller linne under den långärmade svala hikingskjortan. I det här inlägget kan du läsa om hur vi tänkte kring kläder och tips på inköp.

Kikare var värdefullt att ha vid ett par tillfällen. Pulsen gick upp då guiden berättade att ”där, i det trädet, där finns en leopard” (det kan du läsa om i det här inlägget). Eller då han sa ”där, i mitten av den där flocken, där finns en noshörning” (det kan du läsa om i det här inlägget). Det kändes riktigt bra att faktiskt kunna se djuren på en kilometers håll via kikaren.

Det råder förbud mot plastpåsar i Tanzania. Jag fick verkligen tänka om. Jag gillar att lägga skor och hudkrämer i plastpåsar för att skydda övrig packning. Men nä, det blev till att investera i tygpåsar. Och det gick så klart hur bra som helst. Tänk även på eventuella taxfree-påsar. Blir du påkommen kan det i värsta fall leda till fängelse.

Så, ett hett tips är att packa pannlampa, underställ och lager-på-lager-kläder. Och investera i tygpåsar.

Privatchaufför med egen jeep eller dela bil/buss med andra – tips inför safari i Tanzania

För oss var det självklart att betala lite extra för att få en privatchaufför och egen bil. I den här jeepen fanns plats för 5 passagerare plus chaufför och ett litet utrymme för packning. Fy vad trist att åka så långt och betala så mycket för en resa och sen dela bil med andra.

tips inför safari i Tanzania
Tips inför safari i Tanzania – egen privatchaufför var så värt det!

Så glad att vi kunde sprida ut vår packning och att vi kunde skutta runt i bilen och fota åt alla håll och kanter när vi ville. Vi kunde be honom stanna eller köra precis när vi ville. Eftersom vi passerade igenom olika parker och bytte boenden nästan varje natt så måste vi ju ha med all vår packning. Om det skulle ha varit tre personer till så skulle vi nog ha tvingats ha viss packning i knät!

Vi såg några lite större jeepar, för 8-10 personer, utan fönster. Dels kunde de nog bara sitta där på sina säten och fota ut från sitt ”fönster”. Och dels så satt de där i sina ponchos och var dyngsura efter störtregn. För att inte tala om allt fint vägdamm som drog in. Vi kunde stänga vårt tak och våra fönster när det var som värst.

Säkerhetsmässigt känns det inte heller så kul med en öppenbil när lejonen passerar nån meter från bilen. Det kan du läsa om i det här inlägget. Ser du förresten geväret i bak på jeepen 🙂 Tur att det aldrig kom till användning!

Så, ett hett tips är att välja en egen jeep med privatchaufför om du har möjlighet!

Guidens betydelse för upplevelsen

tips inför safari i Tanzania

Här är han, världens bästa guide. Vi är såååå glada över att vi fick honom. I våra resehandlingar vi fick innan avresan stod att vår privatchaufför Linus skulle möta oss på flygplatsen. Linus! Nä fy vad tråkigt, skulle vi få en svensk guide?! Vi var så besvikna. Vi ville ju ha en infödd Tanzanian. Vi blev rätt glada när vi möttes av hans vita leende. Han berättade att ganska många tanzanianer heter Linus faktiskt.

Han hade tre års ”eftergymnasial” utbildning för att bli guide. Han hade pluggat i både Uganda och nåt annat land jag inte minns, så han pratade bra engelska. Det märktes så tydligt att han brann för sitt jobb. Han berättade inte bara om djuren utan även om naturen och landet som sådant. Kunde svara på alla möjliga och omöjliga frågor som vi hade. Jag upplevde det också som att han kände av oss lite. Kollade liksom hur intresserade vi var. Berättade lite grann och när vi visade intresse berättade han mera. Parerade snyggt mellan kanske lite mera politiska åsikter och värderingar.

Vi frågade om han nånsin varit i nån farlig situation med djuren. ”NO!”, svarade han snabbt, ”if I respect the animals, they respect me” menade han. Självklart är det så. Och det märktes. Han körde väldigt mjukt och försiktigt när vi var nära djuren och stängde alltid av motorn så fort han kunde. Utom en gång. Då höll han motorn igång, noterade vi… Varför kan du läsa om i det här inlägget.

Vi köpte vår resa via en resebyrå i Uppsala som i sin tur tog hjälp av en annan resebyrå. De som i själva verket satte ihop vår resa var Mind and Soul travel i Tanzania, med en svensk kvinna som VD. Resebyrån i Uppsala kan vi tyvärr INTE rekommendera, men däremot Mind and Soul. Så så bra arrangerad resa! Nu i efterhand när jag tittar på deras hemsida så ser jag att vår guide verkar vara delägare eller i alla fall ha nåt slags ledande roll där. Det sa han inte ett ord om. Så ödmjuk var han. Och alltid nära till skratt! Vi hade sån trevlig vecka med honom!

Den lokala arrangören hjälpte också till med vår avslutande vecka på Zanzibar med boende och transfer. På Zanzibar fick vi höra av några svenskar om den guide de hade haft på safari (från nån annan researrangör). Den guiden var mest intresserad av att parkera bilen och sitta och surfa på mobilen. Inte okej!

Så, ett hett tips är att vända sig direkt till Mind and soul travel för din nästa resa till Tanzania!

Maten

Jag ska villigt erkänna att jag var lite fundersam på maten i Tanzania, innan vi åkte. Inte för att jag är kräsen på nåt sätt utan mera för att jag tänkte mig att det skulle vara vansinnigt starkt. Och jag tycker att det är lite tråkigt när maten är så stark så man inte känner nån annan smak. Men ack så fel jag hade.

Här är en lunchbuffé, minns inte riktigt vad det var, men gott var det. Vår guide berättade att den tanzanianska maten är normalt sett rätt okryddad och smaklös. Åtminstone på fastlandet. På Zanzibar har man efter att ha varit i arabisk ägo, bland annat, mera kryddad mat.

tips inför safari i Tanzania
Tips inför safari i Tanzania – maten är inget att oroa sig för

Den mat som vi blev serverad var mera turistanpassad, så vi gillade den verkligen. De flesta rätter kände man igen, men däremot var smakerna lite annorlunda. Inte så konstigt när det är andra råvaror. Jättegott verkligen. Och väldigt mycket mat. Man behövde verkligen inte gå hungrig. Även om det var gott ha ha med sig lite nötter eller energybars i väskan.

tips inför safari i Tanzania

Guiden stannade till längs en landsväg och köpte några bananer av några kvinnor som sålde längs vägkanten. Minns inte vad denna banan kallades, men den var jättegod. Väldigt söt. Frukt och grönt över lag var vansinnigt gott. Så gott så det nästan är svårt att äta det hemma nu 😉

Ett hett tips är att inte oroa sig för maten, men att det är gott med nötter eller energybars i väskan.

Vad kostar det att leva som turist i Tanzania? -Tips inför safari i Tanzania

Det är alltid så svårt att veta hur mycket pengar man ska budgetera för. Vi hade trerätters betalt för alla safari-dagar så där var det bara dryck så vi behövde tänka på. Men den sista veckan på Zanzibar var enbart frukost betald. Och dricks såklart! Hur mycket är kutym på resmålet? Kontanter eller kort? Här kommer lite tankar.

tips inför safari i Tanzania

Dricks förväntas man ge både på restauranger, hotell och till guiden. Vi fick information från ett ställe om att en riktlinje är att ge 15-25 USD/person/dag. Eller om man var ”bara två” så var det rimligt med minimum 200 USD per vecka om guiden ”gjort sitt jobb och inget extra”. Det var lite luddig information som vi fick. Jättesvårt. Men vår guide fick 300 USD för en knapp vecka.

På flygplatserna kan de vara lite ihärdiga och påstridiga och försöka ”hjälpa till” att dra bagaget och visa vägen. Vi såg vid nåt tillfälle hur de drog resväskan en pytteliten bit inifrån terminalen och ut till parkeringen, där hann vi sätta stopp och sköta det själva. Ibland är det såklart svårt att veta innan hur långt de ska släpa bagaget. Vid nåt tillfälle var det skönt att de fixade med det.

Om det finns en dricksbox på hotellet så är det kutym med 2-8 USD per natt. Finns det inte det behöver man bara ge dricks ifall man beställt nån extratjänst. På restauranger förväntas ingen dricks eller möjligen att avrunda uppåt. Vi gav ändå ett par dollar vid varje tillfälle. För att vi kan, typ. Känns bra att bidra lite.

En flaska vin på tältcampen mitt ute på savannen kostade 10 USD! På resorten på sydöstra Zanzibar kostade en flaska vin 20 USD och på nordvästra Zanzibar 40 USD. Så, 10-40 USD inom samma land. Just när det gäller alkohol är kostar det rätt mycket eftersom typ 95% är muslimer.

När det gäller maten varierade det en hel del också. På fastlandet, första hotellet innan safari, betalade vi maten samt alla dagar på Zanzibar (både på resorterna och i Stonetown). Spontant skulle jag säga att ett snitt för en lunch var typ 8-15 USD (pizza slice, räksallad, enklare pastarätt osv) och en varmrätt till middag kanske 12-25 USD.

Vi hade växlat till oss en hel del USD innan avresa, men alla hotell tog kort också.

tips inför safari i Tanzania
Tips inför safari i Tanzania – hur mycket ska man budgetera för?

I övrigt är det bra att tänka på att inte ge tiggare något. Framför allt inte barn. Om man gör det så kommer barnen att tycka att de tjänar mera på tiggeri än att gå i skolan! Tänkvärt! Ge hellre till hjälporganisationer i så fall.

Så, ett hett tips är att utrusta sig med en massa dollar i små valörer. Och budgetera ungefär samma kostnad för mat och dryck som hemma. Åtminstone om du ska till nån turistort.

Ge dricks på hotelle och till chaufförer, men aldrig till tiggare.

Jobbiga försäljare

Jobbiga försäljare fanns det både på fastlandet och på Zanzibar. Det var främst mazaier som försökte sälja vatten och halsband typ. De var riktigt påflugna och gav sig inte så lätt. Till sist fräste guiden ifrån åt dem på swahili. Då försvann de direkt.

tips inför safari i Tanzania

Andreas frågade guiden vad ”tack, men nej tack” hette på swahili, och memorerade det. Det funkade klockrent även sen då vi var ensamma. Så fort han sa till försäljarna ”hapana asante sana” så accepterades det direkt. Nån frågade om Andreas var från Sydafrika. Så bra uttal hade tydligen han 🙂

Så, ett hett tips är att lära sig säga ifrån på swahili, om man vill få dem att sluta tjata.

Toaletter

Så hur är det med toaletterna i Tanzania då? Föreställer ni er att det är ett hål i golvet och inget toapapper, precis som vi gjorde?

Nej då, de hade helt vanliga toaletter överallt. Men de hade också hål-i-golvet-toaletter som ”tillval” 🙂 Och toapapper. Jag tror det saknades vid ett tillfälle, men det kan det ju å andra sidan göra här i Sverige också. Det kändes ändå bra att alltid ha en toarulle med sig.

Men de här på bilden ovan var ju helt galna. Det var helt öppet in till herrarnas. Det ser visserligen ut som att de höll på att renovera dörrhålet så det kanske var tillfälligt. Även om det skulle finnas en dörr så skulle de alltså sitta där på rad…

Så, ett hett tips är att inte oroa sig för toaletterna och att ha med sig toapapper i reserv.

Att åka på safari är en fantastisk upplevelse!

tips inför safari i Tanzania

Som jag sa i början, åk om du kan! Det är en fantastisk upplevelse! Jag hoppas att våra tips inför safari i Tanzania kan vara till hjälp.

Här kan man läsa om äventyret redan under de första timmarna.
Här kan man läsa om då vi ”checkade in” på hotell med elefanter.
Här kan man läsa om ”våra vänner” lejonen.
Här kan man läsa om då vi ”blev kompis” med afrikansk buffel.
Här kan man läsa om vårt ”möte” med leoparder och geparder.
Här kan man läsa om besöket i Ngorongoro-kratern.
Här kan man läsa om tusentals zebror.

Är ni nyfikna på Zanzibar också?

Här kan man läsa om vår första resort.
Här kan man läsa om besöket i Jozani National Park med unika apor.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.