resor - långa & korta

ZEBROR PÅ SAFARIRESA – VI SÅG DEM I TUSENTAL

Att få se zebror på safariresa är mer eller mindre en garanti, har vi förstått. Vi såg säkert ett tusental, utan att överdriva. De var liksom överallt.

Det är idag prick ett år sedan vi lämnade Tanzania och en fantastisk resa bakom oss. Jag har tidigare skrivit ett antal inlägg från resan. Länkar längre ner i inlägget. Idagens inlägg handlar det om detta randiga djur som trivs på savannen.

zebror på safariresa

Innan vi åkte på vår safariresa så hade jag en föreställning om att man skulle få se djuren så här lite på avstånd.

Nånstans långt bort i fjärran hade jag tänkt mig kunna urskilja zebror, giraffer och elefanter. Och om vi hade tur skulle vi få se lejon och leopard låååångt bort, tänkte jag mig. Men ack så fel jag hade! Vi såg dem alla på bara några få meters avstånd!

zebror på safariresa

De är ju rätt coola de där. En teori om ränderna är att de hjälper till att skydda mot lejon, som är deras värsta fiende (efter människan).

zebror på safariresa

Zebran lever i det vilda enbart i Afrika. En vuxen zebra är inte speciellt hög, bara 1,5 meter ungefär. Och väger 200-300 kg.

zebror på safariresa

Här en liten zebra-bebis på väg till sin mamma. Chauffören stannade bilen och stängde av motorn för att låta den passera i lugn och ro, men den verkade helt orädd för bilen. En zebra är dräktig i ungefär 13 månader och föder oftast bara ett föl vartannat år.

zebror på safariresa - diande zebraföl

Fölet kom till sist fram till sin mamma och käkade en stund i godan ro. Ett föl diar i ungefär drygt ett år, så den här ungen är alltså max ett år. Typ.

Dessa gräsätare äter större delen av dygnet. Mitt på dagen letar de upp ett vattendrag för att dricka och svalka sig.

Zebror och gnuer är de vanligaste djuren som man ser på savannen. Tusentals, som sagt. Att se zebror på safariresa var ju visserligen häftigt i sig, eftersom de var så många. Men större upplevelse var ju ändå att se elefanter och bufflar, som vi såg vi i hundratal. Och lejonen. Och noshörningen. Det var en otrolig upplevelse att få möjlighet att åka på en sån här resa. En resa som startade med safari på Tanzanias fastland och avslutades med sol och bad på ön Zanzibar, som också tillhör Tanzania.

Här är ett stort inlägg med massor massor av tips inför en safariresa och längst ner i det inlägget finns ett antal länkar till mina tidigare inlägg. Bland annat om mötet med bufflar, elefanter på hotell, närkontakten med leoparder och geparder. Bland annat.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.