resor - långa & korta

KALMAR VÄLKOMNADE MED STADSFEST OCH SOL

Kalmar välkomnade med stadsfest och sol. Helt ovetandes om att det skulle vara fest i stan bokade vi in ett par nätter i den småländska staden vid Östersjön. Det visade sig vara en lyckträff. Staden kokade av värme och fest bland gammal och ung.

Kalmar – den småländska staden vid Östersjön

kalmar välkomnade med stadsfest
Kalmar Domkyrka på Stortorget

Biltermometern hade visat dryga 30 grader under dagen, då vi besökte Klasatorpet (kan du läsa om här), Lessebo pappersbruk och Glasriket på väg från Växjö. Vi checkade in på hotell Clarion Collection Packhuset och gav oss ut på stan.

Här framför Domkyrkan på Stortorget var det fullt ös på kvällen, kan man säga. En av stadsfestens scener var placerad här.

Platsen Kalmar fanns omnämnd redan på 1000-talet. Staden var en gång en av landets största städer och hade en betydande roll. Då Skåne och Blekinge tillhörde Danmark fanns Kalmar bara ungefär fem mil från den södra landsgränsen. Staden var ett viktigt handelscentrum. Idag har Kalmar drygt 40 000 invånare.

Staden är väldigt fin med en stor och lummig stadspark. Denna park går man igenom för att ta sig till Kalmar Slott. Besöket där kommer i ett separat inlägg.

Delar av den vackra ringmuren runt staden finns kvar.

kalmar välkomnade med stadsfest

Gamla vattentornet är en vacker byggnad som syns överallt i stan. Den stod klar år 1900, men sedan början av 80-talet så finns där lägenheter.

Kalmar stadsfest

kalmar välkomnade med stadsfest

Det var massor med olika aktiviteter under stadsfestens arrangemang. Det fanns tivoli mitt emot vårt hotell, det fanns ”världens mat”-stånd i stadsparken och en del annat, utöver ett antal artister på några olika scener. Stort arrangemang!

En av de namn vi kände igen var Mikael Rickfors. Han spelade i 1,5 timme. Vi satt på en restaurang på torget där scenen var. Hehe, ja vi såg ju iallafall skärmen och hörde låtarna, men vi såg varken honom eller hörde vad han sa. Vi är ju inga större fan av just honom, så det gjorde inget. Lite härligt med skön stämning i alla fall.

kalmar välkomnade med stadsfest

Dagen efter strosade vi i stadsparken och kikade lite i ”Världens-mat”stånden. Eller… mat och mat… här var ett gigantiskt stånd med bara fudge! Men njae, inte ville då vi köpa nåt ur de här öppna burkarna i corona-tider!

kalmar välkomnade med stadsfest

Vi tyckte det var en imponerande stadsfest. Så bra arrangerat och med gratis konserter! Bara det! Under de timmar vi var ute, under två kvällar, såg vi nog inte en enda överförfriskad person, reflekterade vi över efteråt. Märkte inte av nåt ”stök” alls. En detalj som utställda färskvattentankar (för påfyllda i egna flaskor) på ett par ställen imponerade. Ordning och reda, massor med volontärer för trygghet och säkerhet. Utöver det ett hållbarhetstänk på olika sätt. Under de timmar vi var ute, under två kvällar, såg vi nog inte en enda överförfriskad person, reflekterade vi över efteråt.

Är du sugen på att vara med på Kalmar stadsfest när år? I så fall kan du hålla koll här.

Kalmar välkomnade med stadsfest och sol. Tack! Vi kommer gärna tillbaka, oavsett om det är stadsfest och sol eller ej.

Inlägg om slottet och hotellet kommer senare.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.