resor - långa & korta

KLASATORPET – KORPAMOEN I UTVANDRARNA

Klasatorpet, eller Korpamoen som det hette i Vilhelm Mobergs Utvandrarna, var ett av besöksmålen under vår semester i Småland. Det stället stack ut lite extra för mig och var väl värt ett besök. Det var resans varmaste dag, skulle det visa sig. Biltermometern visade som mest 31,5 grader, vad vi såg, lite senare på dagen. När vi parkerade bilen strax innan öppningstid och gick vägen mot torpet så var det redan varmt.

Klasatorpet – inspelningsplatsen för Utvandrarna

Klasatorpet

Vi hade varit ett par dagar i Växjö och skulle vidare till Kalmar. Ett av de inplanerade stoppen var denna plats. Det var verkligen ett sånt mysigt ställe. Så rofyllt!

Klasatorpet

Torpet är byggt i början på 1800-talet och ligger i Långasjö kommun sydväst om Emmaboda i Småland. Regissör Jan Troell sökte länge efter ett torp lämpligt för inspelning av filmen Utvandrarna baserad på Vilhelm Mobergs roman med samma namn. Till sist hittade han detta. På bilden ovan är torpstugan där romanens huvudpersoner, Karl-Oskar och Kristina, bodde.

Filmen spelades in 1968 – 1969 under nästan tre månader. De flesta inblandade bodde i Långasjö eller i närheten. Ytterligare måååånga frivilliga från bygden ställde upp som statister, att transportera saker eller att jobba på platsen.

Klasatorpet

Torpet ägs idag av hembygdsföreningen som driver museum här. Man har bevarat miljön som den såg ut under tidigt 1800-tal (återskapat inför inspelningarna) och man brukar jorden nu som då.

Klasatorpet

Det finns hästar, höns, får och grisar på gården. Allt sköts av frivilliga personer under hela somrarna, hela dagar, alla dagar! Imponerande krafter. Där är man stolt över sin bygd!

Klasatorpet

Här, i den så kallade undantagsstugan, bodde Karl-Oskars föräldrar.

Ganska stort och fint ändå, för att vara en undantagsstuga från 1800-talet, tycker jag.

Klasatorpet

Till och med gungan, som Kristina satt på i en scen, är kvar.

Foton och dokumentation från inspelningarna.

Klasatorpet

En stillbildsfotograf var anlitad för att fota under inspelningarna. I en av byggnaderna fanns en hel del foton, med beskrivningar över scenerna. Det gav ytterligare en dimension till besöket, tyckte jag.

Det tog visst 6 månader att göra iordning torpet som man ville ha det inför inspelningarna. Det förstår man när man läser det här.

Besöka Klasatorpet

Vi tyckte, som sagt, att det var väl värt ett besök. Så härlig atmosfär och roligt att få se en autentisk torparmiljö från 1800-talet. Det känns väldigt välskött och vi möttes av väldigt trevliga personer som var på plats den dagen (tillsammans med sina två små barnbarn).

Större sällskap kan förbeställa fika. I övrigt får man ha med sig eget ifall man vill. Toaletter finns.

Här kan man läsa mera på webbsidan om vad som finns att se på torpet… som inte får marknadsföras som Korpamoen i Utvandrarna enligt stränga order från herr Moberg 🙂

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.