resor - långa & korta

UTVANDRARNAS HUS OCH SMÅLANDS MUSEUM

Utvandrarnas hus och Smålands museum är något jag kan rekommendera att besöka när man är i Växjö. Vi var på båda museerna en varm sommardag i augusti.

Utvandrarnas hus visade en viktig del av svensk historia

Utvandrarnas hus och Smålands museum

Utvandrarnas hus ligger i centrum intill Växjösjön. Museet fokuserar, som namnet antyder, på den stora utvandringen från Sverige. Så många som närmare 1,3 miljoner svenskar lämnade sin hembygd, sina nära och kära för möjligheterna till ett bättre liv.

Mellan 1830 och 1930 emigrerade nästan en femtedel av Sveriges befolkning för att slå ner sina bopålar i Amerika. De flesta stannade i det som idag är USA medan några lockades vidare till Canada. Många flyttade även till Danmark och Tyskland för att söka arbete.

Utvandrarnas hus och Smålands museum

I Utvandrarnas hus får man ta del av berättelser från några som flyttade, passagerarlistor, kläder mm. I mitten och slutet på 1800-talet hade vi en enorm befolkningsökning samtidigt som vi låg efter är det gäller industrialisering och modernisering av jordbruket. Den första stora utvandrarvågen var 1868-1869. Det var lågkonjunktur i USA och Abraham Lincoln lockade med näst intill gratis mark. Samtidigt var det nödår i Sverige, så många tog chansen att skapa sig ett nytt liv.

Färden over seas tog minst två månader. De första resorna skedde via fraktfartyg som inte var avsedda för passagerartrafik. Passagerarna stuvades in i trånga lastutrymmen. Maten blev ofta maskäten och möglig…. (Klipp till dagens flyktingar som flyr för sina liv…)

Utvandrarnas hus och Smålands museum

Väl framme i Amerika tvingades man genomgå en läkarundersökning för att bli insläppt. Första och andra klassens passagerare fick göra undersökningen ombord innan ankomst, för direkt färd in i landet om allt var okej. Tredje och fjärde klassens passagerare tvingades gå av på Ellis Island, en liten ö utanför Manhattan. Där gjordes både fysisk undersökning och intelligenstest. Man ville säkerställa att immigranterna inte skulle ligga det amerikanska samhället till last. Testet kunde innehålla att lägga pussel eller räkna baklänges. Om testarna tyckte att man hade tvivelaktigt förstånd fick man ett kryss ritat i pannan. Det markerade att man skulle gå vidare till nästa test.

Utvandrarnas hus och Smålands museum

En del sökte lyckan som guldgrävare på västkusten. Vissa mer framgångsrika än andra.

Miljontals brev skickades hem till Sverige. Man visste att breven inte bara skulle läsas av familjen utan läsas upp för många andra. Därför skrevs de mer ytligt. De handlade ofta om båtöverfarten, vädret och prisnivåer.

Besöket på Utvandrarnas hus var jätteintressant. Visserligen visste man nog det mesta, men det är ju omöjligt att komma ihåg allt. Lite nytt var det allt. Visste ni t ex att Buzz Aldrin (ni vet ”mån-gubben” har svenska rötter? Hans farföräldrar emigrerade från Värmland. Buzz skänkte fotona från sin månpromenad till Utvandrarnas hus då han besökte museet i samband med att han blev årets svenskamerikan 1970.

I museet får man också ta del av Vilhelm Mobergs skrivarlya som den lär ha sett ut då han skrev Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige.

Smålands museum

Utvandrarnas hus och Smålands museum

Titta vilken vacker byggnad. Det byggdes faktiskt som museum från första början. Idag är museet för besökare i en sidobyggnad intill. Entréavgiften ingick i avgiften till Utvandrarnas hus. Museerna ligger nära varandra vid sjön.

Utvandrarnas hus och Smålands museum

Det var inte jättestort och omfattande. Visade översiktligt den småländska historien från istid till nutid. Lite kul var det i alla fall att få veta att namnet Småland har sitt ursprung i flera ”små land” under järnåldern. Människors liv hörde ihop med den byggd man levde i och bygden skiljdes åt med skogar och bands samman av ridstigar. Makten hade mäktiga familjer med mycket mark.

Här är ett exempel på hur ett borgarhem kunde se ut.

Utvandrarnas hus och Smålands museum

Vi var nog inte jätteimponerade av detta museum nån av oss. Kanske var vi mätta efter Utvandrarnas hus eller så var det helt enkelt inte lika mycket att ta del av. Men det var helt klart värt ett besök när man ändå var där och avgiften ingick. Men, ska man välja ett av Utvandrarnas hus och Smålands museum så faller förslaget på det första.

Här kan man läsa om Utvandrarnas hus och Smålands museum.

Här kan man läsa om vad som hände samma kväll och kvällen efter det. Så galet mysigt det kan bli med oväntade saker!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.