resor - långa & korta

TRADITIONELLT MIDSOMMARFIRANDE I FJÄLLEN

Då kan vi sätta check på ett traditionellt midsommarfirande vid fäbodar i fjällen även i år. Och den svingoda sillunchen. Och midsommarmiddagen. Som senaste åren.

traditionellt midsommarfirande

Idrefjällsområdet arrangeras ett traditionellt midsommarfirande vid fäbodarna, kanske främst för barnen. Man börjar att klä stången på förmiddagen.

traditionellt midsommarfirande

Vid 12 reser de stången och sen blir det ringdans. Vi brukar gå dit till 12.

Det är väldigt god uppslutning. Massor med folk som dansar kring stången. Till och med två tonårsgrabbar. Man kan ju undra vad de mutat dem med 🙂

traditionellt midsommarfirande

Självklart var även Små grodorna med på repertoaren 😉 Vi satt och småskrattade lite och tänkte på vad alla utländska turister tänker när de ser de här danserna. Galet!

traditionellt midsommarfirande

Med det är i alla fall riktigt trevligt med lite traditionellt midsommarfirande och stämning en knapp timme. Och i år hade vi sällskap i gräset av göteborgarna som vi träffade på kvällen innan.

traditionellt midsommarfirande

Vi gick sen hem och fixade lunch och förberedde jordsgubbsalsa till eftermiddagen.

Herregud så gott det är med sillunch. Och den där silltårtan med parmesan…! Så god! Och nån gång har jag gjort en vegetarisk variant också. Här är det receptet.

Mätta och belåtna fick det bli soffhäng en stund innan det var läge att ta fram mera godsaker.

Jordgubbssalsa med varm smält Brie är så vansinnigt gott! Jag missade visst att fota när jag lagt på osten.

Jag hade byxor då vi gick till fäbodarna, men sen skulle banne mig midsommarklänningen på! Vi satt ändå inne och åt alla rätter eftersom det var så blåsigt och runt 10 grader, så varför inte passa på att ha klänning?!

Efter att ha chillat i soffan igen i nån timme efter melliset så var det dags att fixa med middagsmaten. Mmm, den här jordgubbssalladen är supergod till grillat eller stekt kött.

Andreas fick steka oxfilén eftersom det var för blåsigt för att grilla. Han hade ingen lust att riskera att elda upp huset och vegetationen. Vi gjorde ugnspotatis. Denna gång med gul paprika istället för röd som ser lite trevligare ut. Den röda var alldeles möglig när jag började skära i den. Trots att den bara var två dagar. Surt! Men tur att jag hade en gul också. Till sås fick det bli vitlökscreme fraîche. Jag hade tänkt mig ost sås, men när jag packade hemma kom jag inte på varför jag köpt västerbottensost så den lämnade jag hemma 😉 Men den här såsen på vitlökspulver funkade den också, hehe. Som komplement till salladen hade vi färskt sparris också.

Så till sist kom då äntligen solen. På en sekund efter att molnen skingrade sig for vi upp och satte på oss mera kläder och tog med oss den sista skvätten vin i glasen. Men vi satt inte ute speciellt länge, för fy vad kallt och blåsigt det var. Sånt man får räkna med när man hänger på en fjällsluttning.

Njöt av en vacker solnedgång från soffan innan det var dags att krypa i säng framåt midnatt. Ännu en mysig midsommarafton kan läggas till handlingarna.

Idag ska vi packa de små ryggsäckarna för en liten dagstur runt en tjärn är det tänkt. Vi försökte hitta vägen dit förra året när vi gick Fjället runt, men lyckades inte. Vi ska ta bilen till parkeringen intill denna gång, och utgå därifrån istället.

Idag har vi en näst intill blå himmel. Än så länge är det bara 8 grader halv nio på morgonen, men det blir fort varmare. Vi får en fin dag!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.