resor - långa & korta

HUSEBY BRUK ÄR MER ÄN ETT GAMMALT JÄRNBRUK

Att Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk konstaterade vi ganska snabbt på vårt besök för nån vecka sen. Vi var på Huseby, som ligger 2 mil sydväst om Växjö, i samband med vår bilsemester runt i Småland. Att vi gillar ”gammalt skit” det har ni ju förstått vid det här laget, men det var nåt utöver det vanliga. Och då var vi ändå inte på nån guidad tur. Häng med på en bildbomb ifall du vill.

Bruksområdet – Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Vi hade några härliga dagar i Växjö då vi turistade runt lite. Här kan du läsa om kvällen innan vi åkte till Huseby och samma kväll som vi var där. Underbara kvällar!

De tidigast kända uppgifterna om att det pågått järnbruksverksamhet på platsen är från 1629. Från slutet av 1700-talet och ungefär 70 år framåt ägdes bruket av pappa Greve Hamilton, och senare söner Hamilton.

Under Hamiltons ägo utvecklades godset med kvarn, sågverk och jordbruk. Man byggde även herrgårdsbyggnaden (kommer längre ner i inlägget). På bilden ovan syns ett magasin med en ramp för häst och vagn att köra uppför och nerför i andra änden.

Alla dessa gamla bruk från 15-, 16- och 1700-tal var som en egen liten värld. Man hade ofta både sjukstuga, skola, kyrka och butik. På bilden ovan ser vi handelsboden på Huseby.

I bortre änden på området kommer man fram hit till landsvägen. Landsvägen som gick rak igenom bruksområdet ”förr”.

Vattnets närhet

Bruken anlades intill olika typer av vattendrag. Man behövde helt enkelt nyttja vattnets kraft i sin verksamhet.

Just det här bruket ligger vid Helige å’s mynning.

Här rinner ån precis bakom herrgårdsbyggnaden. Väldigt vackert denna sommardag!

Detaljer i bruksmiljö

Älskar verkligen alla dessa detaljer som finns i sån här gammal miljö. Kan fota ihjäl mig!

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Fascinerande ”manicker” som underlättade arbetet. Ofta väldigt enkla material och lösningar, men samtidigt genialiska (hrm, om man nu förstår hur de funkar 😉 )

Man kan ju bara föreställa sig vilket oväsen den här maskinen förde hela dagarna!

Här var det visst en något mera avancerad grej, med nåt slags mätare. Undrar vad det använts till?

Herrgården och caféet på Huseby

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Herrgårdsbyggnaden uppfördes som sagt på 1800-talet på grevarna Hamiltons tid.

Det stod på skyltar att herrgården, eller Slottet som det kallas, bara skulle vara öppen för guidade visningar. Och nån visning var det inte den dagen vi var där. Men när vi närmade oss byggnaden såg vi att det var öppet. Jodå, det stod nån där inne och delade ut blad med information om varje rum så vi kunde ta oss runt själva.

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

1867 köptes godset av Joseph Stephens. Han fick tre döttrar tillsammans med Elisabeth Kreüger. Godset ärvdes sedan av äldsta dottern, fröken Florence Stephens. Det vi får se idag är som det såg ut då hon växte upp och fram till hon dog 1979. Det var viktigt med bildning i familjen. Det sägs ha funnits ungefär 20000 band på slottet.

Man hade ofta kungligt besök. Det var nämligen så att Josephs svärfar var nära vän med Oscar II.

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Det kändes rätt levande att gå runt där eftersom det stod pappersdockor lite här och var. Här är fröken Florence som, som sagt, bodde där till sin död 1979. Tänk va! Tänk att bo så där i Sverige så sent som 1979! Hon ville gärna att allt skulle vara som när hon växte upp och testamenterade allt till staten för museiverksamhet.

Under hennes ägo blev det lite tok, skulle man kunna säga. En kombination av svindleri av de som arbetade för henne och vanskötsel av djur och egendom gjorde att allt havererade. Men det kanske var tack vare det som vi idag kan se det som det såg ut när det begav sig.

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Telefon var nog inte så vanligt på den tiden.

Strax intill herrgården finns en byggnad som idag fungerar som café. Elisabeths café. Elisabeth var mamma Stephens. Hon ansvarade för köksträdgården på godset.

Än idag servar trädgården med frukt och grönsaker till caféets lunch- och fikagäster.

Det här var en lite kul grej, tyckte vi. En äppelträdsportal. De har lyckats forma äppelträden som en portal helt enkelt.

Övrigt att se på området

Det finns massor att se på området. Vi kunde bland annat gå in i kvarnen.

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

I kvarnen har det nog inte varit nån verksamhet på måååånga år!

Man levde nog ett rätt hårt liv. Här bodde mjölnaren, i ett rum i kvarnen. Hans familj bodde alltså på jobbet. I ett annat rum, typ i köket, sov kvarnens ”dräng” (minns inte vad det hette). Men han var nog glad över att ha ett jobb…

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

På området fanns ett elmuseum. Och i den här lååååånga byggnaden, på bilden ovan, fanns ett museum för svensk möbeldesign. I detta snickeri tillverkades under 1940-talet bland annat den klassiska String-hyllan och några av Ikeas allra första möbler. Idag finns maaaassor av våra mest kända designklassiker att se där.

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Huseby bruk är mer än ett gammalt järnbruk

Här kan du läsa mera om vad man kan se och annan info. Håll gärna koll på vad som är öppet om du ska dit. Mycket var stängd då vi var där, trots att det var sommartid.

Jamen, ni har väl förstått att vi gillade stället? Vi var som sagt där i tre timmar, utan en guidad visning. Och jag skulle kunna tänka mig att åka tillbaka. Så, ja, gillar du det minsta ”gammalt skit”… åk dit vittja!

När vi var klara där åkte vi raka vägen till i mitt tycke Sveriges coolaste slott. Det kan du läsa om här.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.