resor - långa & korta

LEOPARD OCH GEPARD – VAD ÄR SKILLNADEN

Leopard och gepard kan upplevas som i princip identiska. I alla fall för oss som inte är så vana att se dessa djur. Och i alla fall för oss som inte direkt lärt oss vad som skiljer dem åt. Vad är skillnaden då? Häng med i det här inlägget så får du veta lite mera och se våra möten med dem. Vi såg de båda på vår safariresa.

Det här är ett av inläggen från vår resa i Tanzania. Jag har tidigare skrivit om elefanter, lejon och bufflar som är tre medlemmar i The Big Five. Det här handlar om leoparder (även den en av The Big Five) och geparder. Ett gäng bilder och en del fakta. (All fakta är från vår guide).

Leopard – extremt svår att få se i det vilda

Leopard och gepard - vad är skillnaden

Vi hade fått veta att leoparder är extremt svåra att få se i det vilda. De är extremt skygga. De vilar eller sover uppåt 18 timmar per dag och gärna uppe i träd. Jag hade absolut noll förväntningar på att få se en.

Redan första dagen på vår safari infriades våra icke-existerande förväntningar. Där, i trädet finns den. Ser du den? Nä, tänkte väl det. Jag sa ju att de var svåra att se. Vi såg den i alla fall med kikaren och var extremt nöjda med att ha sett en. Trots att det bara var genom kikaren. Men det skulle komma ett very special moment.

Vi märkte att guiden plötsligt gasade på målmedvetet. Han verkade ha fått ett tips på radion. Och jodå. Där låg den och jäste. Mätt. Den hade släpat upp sitt byte i trädet och smaskat ett tag. Ett vårtsvin med synliga köttslamsor hängde över en gren. Om ni följer stammen nerifrån och rakt upp så ser ni ett upp-och-ner-vänt huvud.

Leopard och gepard - vi såg dem båda

Där ser man köttslamsorna mitt i bild. Jag brukar inte klara av att se naturprogram på tv eftersom jag tycker att det är jobbigt ”när de äter på varandra”. Men på nått sätt så kom jag närmare naturen under safaridagarna och blev inte alls berörd på samma sätt. Det är en del av naturen och ett sätt för alla att överleva.

Jag måste säga att det är rätt imponerande att den kunde släpa upp ett vårtsvin där och balansera det över en gren utan att den trillade ner!

En gepard är betydligt lättare att få se

Geparden är betydligt lättare att få se. De sover visserligen lika mycket som sin prickiga kompis, men de håller sig på marken. Vi hade förmånen att få se ett antal.

Leopard och gepard - vad är skillnaden
Leopard och gepard – vad är skillnaden

Det här var ännu ett special moment. Att få se en gepardhona med sin unge, helt oberörd av vår närvaro, var så mäktigt. I de lägena känner man sig nästan ett med naturen. Även om man står i en bil. Guiden bedömde att ungen var ungefär 5-6 månader.

Leopard och gepard - vad är skillnaden

Den här satt vi och tittade på en stund. Den hade fått span på en stor flock gaseller. Plötsligt sänkte den sig ner och började smyga mot flocken. Gasellerna fick syn på geparden och den såg att de såg, så den gav upp. Det såg så roligt ut. Den liksom liksom visslande svängde åt sidan och sa ”skoja ba'”. Eller så är det jag som är så skruvad i huvet så jag liksom ser det så 🙂

Leopard och gepard – vad är skillnaden och finns likheter?

Leoparden är som sagt väldigt skygg. Den klättrar i träd. Den är inte så snabb så den behöver smyga sig på sitt byte. Eller stjäla från andra, för all del. Den kan väga 120 kg. Ett muskelpaket alltså.

Geparden är inte alls lika skygg och håller sig på marken och är därför lättare att se. Den är blixtsnabb. Kan springa upp till 120 km i timmen, men orkar inte så långt så även den måste smyga sig på bytet. Den väger bara upp till 60 kg. Den har ett mindre huvud än leoparden.

Geparden är både social och ensam. Honor lever alltid ensamma. OM hanar lever tillsammans måste det vara två bröder med samma mamma. Leoparder lever alltid ensamma. Om det är dags för parning så lägger de ut en bild på en dejtingapp sen hänger de ett tag tillsammans medan de tillverkar bebisar, innan de skiljs åt igen.

Både leopard och gepard blir 15-18 år gamla, precis som lejon. Och precis som lejon är de gravida 4,5 – 5 månader så de kan få två kullar per år ifall det finns tillräckligt med mat. De båda äter gaseller och mindre djur, medan leoparden dessutom kan fälla större djur och få sig ett skrovmål. Utöver det kan en leopard även sleva i sig både grodor och fiskar.

Nyfiken på mera? Här kan man läsa om våra första äventyrliga timmar i Tanzania och här om elefanterhär om lejon och här om bufflar. Eller så kan man surfa in på hashtaggarna #gottforsjalenssafari och #gottforsjalenszanzibar på Instagram för flera bilder och filmklipp. Följ mig gärna på Facebook och Instagram – @gottforsjalen.se

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  23 november, 2021 at 09:52

  Men så bra! Jag har nog haft lite svårt att skilja dessa åt, men det beror kanske på att man inte har dem i sin närhet. Fantastisk resa ni gjort!

  • Reply
   Lena
   24 november, 2021 at 05:38

   Det har varit svårt för mig också. Inte haft en aning. Ja, resan var verkligen fantastisk!

   Kram Lena

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.