resor - långa & korta

LEJONEN CHILLADE I SOLEN PÅ SAVANNEN

Lejonen chillade i solen då vi körde över savannen. De brydde sig inte det minsta om oss. Jag blev jätteförvånad över att de var så avslappnade och varken visade nyfikenhet eller irritation. Det kändes rätt bra på flera sätt.

Det här är ett av inläggen från vår safariresa i Tanzania. Det förra var om elefanter. Det här är om lejon, en av medlemmarna i The Big Five. Ett gäng bilder och en del fakta. (All fakta är från vår guide).

Första mötet med ett lejon kom oväntat

Lejonen chillade i solen
Lejonen chillade i solen innan regnet brakade lös

Det var vår andra safaridag, den första i Seregenti national park. Jag hade inga som helst förväntningar innan resan, på vilka djur vi skulle komma att se, så jag var väldigt fascinerad över att ha sett massor av zebror, impalor och gnuer vid det här laget. Solen hade värmt upp luften till strax över 30 grader under dagen. Det var nu eftermiddag och svarta moln började torna upp sig en bit bort. Plötsligt stannade vår guide bilen och slog av motorn, intill en annan bil, och sa ”där är ett lejon”. Jag såg henne inte först. Dels hade jag föreställt mig att det skulle vara långt bort och dels så var just den här honan lite nersjunken till en början. Plötsligt såg jag henne på bara ett par meters avstånd från bilen. Helt oberörd av vår närvaro. Hon satte sig upp, kisade lite mot solen och sniffade i luften. Det var alldeles tyst förutom lite fågelkvitter och insekternas surrande. Svetten rann på min rygg av värme och hög puls. Jag viskade ”wow, that was a moment”!

Det blev mörkare och mörkare på himlen och regnet började närma sig i allt snabbare takt. Vi var tvungna att ge oss av. Jag var så nöjd med att kunna sätta check på att ha sett ett lejon i det vilda, utan förväntningar på att se flera. Men det skulle dyka upp flera. Många flera…

Regnet vräkte till sist ner. Det var rätt ”spännande” att se hur snabbt vägarna vattenfylldes och blev alldeles leriga. Guiden fick vända om ett par gånger eftersom han bedömde att vägen inte var farbar. Trots extremt dåliga och leriga vägar gick allt bra och vi kom till tältcampen på savannen där vi skulle bo i två nätter. Kan varmt rekommendera Kati Kati Tented Camp (kommer skriva mer om det senare).

Lite fakta om lejon

Lejonen chillade i solen på savannen
Lejonen chillade i solen på savannen

Dagen efter hade regnet passerat och jag var jag fortfarande jättenöjd med att ha sett ett lejon. Men det tog inte lång tid förrän vi såg flera. De här två ungarna bedömde guiden vara ungefär 4-5 månader. Han sa att mamman förmodligen fanns max 200-300 meter bort. Så här pass stora ungar kan lämnas ensamma en stund. De har lärt sig att bilar inte är farliga och de är tillräckligt stora för att kunna försvara sig för attackerande djur. Men de är inte tillräckligt gamla för att flytta hemifrån och jaga mat själva.

Lejonhonor är gravida 3,5-4 månader. Om de bara har tillräckligt med föda så kan de få två kullar per år.

Ser ni lejonhanen? Nä, tänkte väl det 🙂 Titta noga i trädet, mitt i bild. En erfaren och bra guide ser sånt på håll. Lejon klättrar normalt sett inte i träd. Det finns ett antal som ändå gör det. Guiden sa att de förmodligen har ”råkat” göra det nån gång som unga och sen har de lärt sig och fortsätter.

Okej, vi åker lite närmare då och jag zoomar in. Nu syns han ganska tydligt, minst sagt. Vi hade lite roligt åt honom. Han bökade, suckade, vände och vred på sig, och sa ” vilken jävla säng det var på det här hotellet”.

Här kommer en liten charmig bildserie. Syskonen chillar åt varsitt håll till en början.

Lejonen chillade i solen

Hallå, det är tråkigt här borta.

Hallå, kan vi inte göra nåt kul, eller sover du?

Hörru, hallåååå!!!

Lejonen chillade i solen

Jahapp, jag får väl försöka somna om då!

Lejonen chillade och gav oss lite underhållning

Men va, skrattar ni åt mig?!

Till skillnad från elefanternas ätande i upp till 18 timmar per dygn, så sover lejon upp till 18 timmar per dygn. Då blir det inte mycket tid till att hinna få ihop livspusslet. 🙂

De äter gaseller, vårtsvin och liknande lite mindre gräsätare. Giraffer, elefanter och zebror är rätt bra på att försvara sig. Men om ett lejon stöter på en sjuk giraff eller giraffbebis, och är tillräckligt hungrig, så ger de sig på även en sån.

Det här kändes som ett ”special moment”! Ett lejon bara en meter från bilen. Och fick ögonkontakt! De har som sagt, vant sig vid bilar så hon brydde sig inte om oss alls. Trots att ungarna låg uppe i buskarna ett par meter bort.

Lejon (och andra kattdjur) blir 15-18 år gamla. Vid 7-8 års börjar hanens man skifta från ljusbrunt till mörkbrunt. De med riktigt mörk man är alltså gamla.

Lejonen chillade i solen och vi fick vara med

Ser ni det här lejonen då? Nä, tänkte väl det också. Guiderna är rätt duktiga! Från mitt i bild och lite snett uppåt vänster sticker en ljus lejonman upp som en grästuva. Riktigt svåra att se ibland.

Lejonen chillade i solen

Det här var en av mina topp fem ”special moments”. Att se en mäktig lejonhane ett par meter från bilen. Kisade mot solen, kollade sig om lite då och då, insekterna surrade och värmen dallrade i luften! Det var mäktigt!

Nyfiken på mera? Här kan man läsa om våra första äventyrliga timmar i Tanzania och här om elefanter. Eller så kan man surfa in på hashtaggarna #gottforsjalenssafari och #gottforsjalenszanzibar på Instagram. Följ mig gärna på Facebook och Instagram – @gottforsjalen.se

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.