livet

HALLOWEEN ELLER ALLA HELGONS DAG – VAD? NÄR?

Halloween eller alla helgons dag, eller rent av allhelgonadagen – vad ska firas och när? Det kan man undra. Och vem bestämmer egentligen. Vill man hålla lite koll så finns det lite att hålla sig till.

Halloween eller alla helgons dag

Den amerikanska traditionen att fira halloween har ju blivit en rätt stor tradition även i Sverige. När mina barn var små så var det inte alls så stort som nu. Hur som helst, Halloween är ett fast datum, 31/10, enligt ursprungstraditionen. Det är den dagen som man ”ska” gå bus eller godis (trick or treat).

Edit: Helena på Freedom Travel påminde mig om att Halloween kom urpsrungligen från Irland. Och säger hon det så är det så. 🙂

Halloween eller alla helgons dag

Sen har vi ju vår egen svenska högtid, Alla helgons dag, som tidigare hade ett fast datum även den, 1 november. En kyrklig högtid som funnits hos oss sedan medeltiden. En högtid att fira alla martyrer och helgon. På 1700-taket flyttades Alla helgons dag till att alltid vara första söndagen i november. 1952 var det dags igen. Då flyttades helgdagen från första söndagen i november till lördagen före första söndagen i november. Dessutom fick plötsligt 1 november tillbaka lite glans från 1700-taket. I och med att Alla helgons dag flyttade från söndag till lördag fick 1 november namnet Allhelgonadagen. Oklart varför. Förvirrat? Mm, en aning!?

Vi då? Firar vi Halloween eller alla helgons dag? Nja, inte direkt Halloween i alla fall eftersom vi inte har småbarn. Däremot brukar vi ha en lite trevligare middag och uppmärksamma helgen lite extra. antingen helgen före eller på själva helgdagen Alla helgons dag. I år blir det nästa lördag.

Jag har sett att många Halloweenpyntat redan, själv har jag sträckt mig till två små pumpor, men mera som höstdekoration. Förresten, visst är väl blomman Elefantöra fin? För att inte tala om krukan som jag fick av mellansonen och hans sambo. Passar toppen hos oss.

Idag ska vi ut i höstvädret på en åktur. Vi ska bland annat till min syster med familj och hämta en hylla som min dotter ska få. På vägen till dottern sen, ska vi stanna till hemma och lasta på en av mina gamla hyllor som även den ska till dottern.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    FREEDOMtravel
    29 oktober, 2022 at 04:44

    Ja lite snurrigt är det, helt klart! Den irländska traditionen tog ju dessutom omvägen via USA innan den kom hit … Vi brukar inte fira Halloween om vi inte råkar bli bjudna på fest – i så fall kan det vara kul!

    • Reply
      Lena
      30 oktober, 2022 at 06:19

      Jaha, var det från Irland ursprungligen. Då ska jag uppdatera det.

      Att bli bjuden på fest är alltid kul!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.