Jag har börjat göra kanelbullar med kardemumma och förstår inte varför jag inte gjort det förut. Det lyfter ju verkligen lite extra tycker jag.
![kanelbullar med kardemumma](https://gottforsjalen.se/filer/2022/11/IMG_6716-assistent.jpg)
Med bara kardemumma har jag gjort förut, men inte både kanel och kardemumma. Jag bakade bullar förra helgen till kommande kalas i helgen.
Ingredienser till kanelbullar med kardemumma:
- 150 g rumsvarmt smör
- 50 g färsk jäst
- 4 dl mjölk
- 1 msk kardemummakärnor
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 12-13 dl vetemjöl
- 1 ekologiskt ägg
Ingredienser till fyllningen:
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk kanel
- 2 ägg till pensling
- Pärlsocker
![kanelbullar med kardemumma](https://gottforsjalen.se/filer/2022/11/IMG_0862-fardiga-bullar.jpg)
Så här gör jag:
- Smula jästen i en kopp eller liten skål
- Värm mjölken fingervarm
- Krossa kardemummakärnorna i en mortel
- Häll i lite av mjölken i koppen med jäst och rör tills den smälter
- Häll i jästblandningen och resten av mjölken i en bunke
- Tillsätt salt, socker, ägg och det rumsvarma smöret och blanda runt lite
- Blanda sen i mjölet lite i taget
- Jäs degen i bunken under bakduk i en timme
- Sätt ugnen på 200 gr
- Blanda under tiden fyllningen i en matberedare eller med en gaffel i en skål till en mjuk kräm
- Stjälp upp degen på en mjölad bänk, knåda den lite och dela sen i två delar.
- Kavla ut degen till en rektangel, ungefär 1/2 – 1 centimeter tjock.
- Bred på smörkrämen
- Vik ihop degen på tre
- Skär degen i centimeterbreda remsor
- Tvinna remsorna till spiraler och snurra dem sen runt fingret som en knut
- Lägg i bullformar eller på en bakplåtspappersklädd plåt
- Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter
- Pensla med uppvispat ägg och strössla på pärlsocker
- Grädda i 200 gr i ca 15 minuter
![kanelbullar med kardemumma](https://gottforsjalen.se/filer/2022/11/IMG_6724-fika.jpg)
Sen är det bara att njuta av nygräddade ljumna kanelbullar med kardemumma och kaffe när skymningen börjat falla.
Må bäst!
2 Comments
Ulrica
27 november, 2022 at 08:48Helt underbara bilder.. och kanelbullar är det bästa som finns.. jag själv hoppar gärna över kardemumman.. eller rättare sagt så går det ganska bra i degen men inte mer än så :). Kinkig, absolut :-)).
KRAM
Lena
28 november, 2022 at 05:41Tack snälla! Vad glad jag blir!