husbil resor - långa & korta

HISTORISKA PLATSER I ARBOGA VINTERTID

Det går alldeles utmärkt att besöka historiska platser i Arboga vintertid. Vi testade förra helgen. Vi testade också att ta vår allra första husbilstur då. Allt var över förväntan.

Elverket i Arboga

historiska platser i Arboga

Elverket i Arboga kan man visst gå igång på. Det är tydligen topp sex i landet i sitt slag. Jahapp, vad är det för märkvärdigt med det bygget då, kan man undra?

En av sakerna som är speciella är visst den välbevarande tidstypiska exteriören. Kolla utsmyckningen vid takfoten!

Första elverket i Sverige öppnades i Göteborg 1884. Bara fem år senare drog man igång ett ångkraftverk i lilla Arboga. Syftet var att lysa upp gator och torg, men det verkar ha varit en jäkla skjuts i det där verket. Det räckte och blev över. Det levererades el hej vilt. Förutom att Arboga stad, järnvägsstationen, telefonstationen och spritförsäljningsbolaget m fl bjöds på el så fick även 8 småföretagare och 42 hushåll ta del av nymodigheten.

historiska platser i Arboga

Tio år senare, år 1899 stod detta elkraftverk klart. Det blev dock lite av ett fiasko. Trots tveksamheter innan så lät man bygga verket. Osäkerheten bestod i att det var tveksamt dålig fallhöjd i fallet i ån, men man chansade ändå. Detta i kombination med att behovet och efterfrågan drog iväg gjorde att man var tvungen att köpa el från en annan kraftstation. Man la ganska snart ner Arboga elverk.

Samma år som elkraftverket togs i bruk så blev också bron klar. Dessförinnan kunde man bli rodd över ån för 2 öre.

Öhrströms gård tillika Arboga museum

historiska platser i Arboga

I mitten av 1800-talet lär grosshandlare Anders Öhrström bygga denna maffiga stenkåk, på Nygatan 37, åt sig och sin familj.

Huset är varsamt renoverat och man har behållit den tidstypiska boendemiljön. Idag inrymmer huset Arboga museum med små utställningar, visningar och skoj för barn.

historiska platser i Arboga

Slott i all ära, men såna här hem, eller enklare hem, är så intressanta att se. Älskar att drömma mig tillbaka för söka se framför mig hur de levde.

Ett litet bord för snabba måltider eller kanske för tjänstefolket, vad vet jag.

Vi var där första advent och huset var klätt i juleskrud. Här visades en massa tjusiga servettvikningar. Olika på varje tallrik.

Godsaker, frukt och avec är serverat.

historiska platser i Arboga

Frun i huset blev uppvaktad av lucia. Den här lilla sängkammaren sågs som en av Arbogas finaste. Här fick berömda gäster övernatta. Bland annat sägs att Kung Karl XV ha sussat här.

Jodå, även julbocken kom på besök för att lämna klappar.

Vi betalade det frivilliga inträdet på 20 kronor och gick sen vidare.

Järnvågen, Sveriges första riksdag och Lasse-Maja

Denna järnvåg är en kopia av den medeltida järnvåg som vägde järn innan den skulle lastas på fartyg för vidare färd till Stockholm. Det skrev jag om i det här inägget.

Den här gubben Engelbrekt var han som slogs mot kungen Erik av Pommern och som blev vald till rikshövitsman under det man kallar för Sveriges första riksdag. Även det skrev jag om i det här inlägget.

historiska platser i Arboga

Och Lasse-Maja då, som jag nämnde i rubriken. Jag minns att man fick läsa om honom i skolan. Han var stortjuven som i slutet på 1700-talet härjade i Arboga och däromkring, men även hela landet. Kanske fastnade han i mitt minne för att han var lite speciell. Han klädde nämligen ut sig till kvinna när han skulle utföra ”sitt dagliga arbete”. Han fängslades 1812 och benådades efter 25 år. Han tillbringade sina sista år i Arboga. Han ligger begravd här vid Heliga Trefaldighetskyrkan och en minnessten finns till hans minne. Vi såg den inte eftersom det var så mycket snö.

Besöka historiska platser i Arboga

historiska platser i Arboga

Det gick strålande fint, och var riktigt intressant, att besöka historiska platser i Arboga vintertid. Kan tänka mig att det är en supermysig och trevlig stad sommartid, då fler museum är öppna och det är lite mera action.

När vi var nöjda med centrum åkte vi ut till ställplatsen vid Hjälmare docka för att sova och sen vandra. Mer om det senare.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  FREEDOMtravel
  8 december, 2023 at 07:52

  Trevligt!! Har ni vinterdäck på husbilen, eller är det året runt-däck? Är den särskilt vinterbonad? Vår (som iofs är ganska gammal) är svår att värma upp ordentligt på vintern, åtminstone till en rimlig kostnad …

  • Reply
   Lena
   8 december, 2023 at 12:00

   Vi har riktigt bra dubbdäck så det ska kännas säkert. Det är ju lite mer vikt på en sån bil. Ja, nån variant av vinterbonad är det. Inte som Kabe och Adria, men inte heller det sämsta, har jag förstått det som. Men visst märks det att den inte är jättebra isolerad. När pannan kommit upp i värme och slår av så sjunker det fort så den får gåå igång igen.

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.