umgänge

JULMARKNAD PÅ VALLHOVS SÄTERI UTANFÖR UPPSALA

Igår var vi på julmarknad på Vallhovs säteri utanför Uppsala tillsammans med mina föräldrar. Vi testade ett nytt ställe för detta år. Flera kanske känner till Linnés kammare. Det är samma plats.

julmarknad på Vallhovs säteri

Besök på Vallhovs säteri

Vi hämtade upp mamma och pappa i Uppsalas södra villasamhällen och åkte en halvtimme norrut. Vi har varit på julmarknad på Hammarskogs herrgård i några år tillsammans, (det kan du läsa om här), men i år funkade inte datumen riktigt så vi sökte efter ett alternativ.

Liljeforslyktan är visst väldigt populär, särskilt i Uppsala-trakten tror jag. Mamma och pappa har en.

Det var inte speciellt kallt, bara runt nollan, så det var väldigt behagligt. De enda stånden som fanns utomhus var fika och mat. Resten inomhus. I uthuslängornas olika rum fanns stånd med julinspirerade saker.

julmarknad på Vallhovs säteri

En sån här liten ängel och en annan liten ullgrej, som jag inte minns vad hon kallade dem, fick följa med hem. Kanske kallades de vippa. Hon har en gårdsbutik som heter Wenngrens Lillstuga och Hantverk där man kan fynda allt möjligt i ull. Bland annat lammskinn.

julmarknad på Vallhovs säteri

Och en maffig bukett med amaryllis fick också följa med hem. De var så långa så det kändes som de aldrig skulle ta slut när jag lyfte upp buketten ur hinken. Aldrig sett så stora tror jag.

Linnés kammare – minnen sen 1700-talet

På säteriet finns hantverksbutiken Linnés kammare och det var alltså där julmarknaden hölls. Namnet Linnés kammare kommer från att Carl von Linné, som hade sina exkursioner på 1700-talet i trakten, övernattade på säteriet. Han hade till och med en arbetskammare, där det fortfarande finns kvar anteckningar från honom.

julmarknad på Vallhovs säteri

Julmarknad på Vallhovs säteri – vad tyckte vi?

Vad tyckte vi då om denna julmarknad på Vallhovs säteri? Blandat, kan jag väl säga. Det var väldigt fin kvalitet på hantverket som såldes, tycker jag. Som de här halmbockarna till exempel. Men det var en väldigt liten marknad och det var rätt trångt bland stånden. Och om det hade varit kallt så hade det varit lite knepigt med mat och fika. Om man har personer på 80+ med sig så behövs det kanske någonstans att sitta. Kanske fanns det den möjligheten nånstans, men jag såg ingen. Men jag förstår absolut att de gjorde vad de kunde med förutsättningarna och de ytor de har. Och det var absolut trevligt.

Vi var nöjda efter kanske 30 minuter och åkte tillbaka till mamma och pappa för en julgrötslunch och fika. Vi fick några trevliga timmar tillsammans. Det är huvudsaken!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.