husbil resor - långa & korta

SEVÄRDHETER I STRÄNGNÄS OCH HISTORIA

Det finns en del intressanta sevärdheter i Strängnäs och framför allt en spännande historia. Jag menar det är ju trots allt nationens vagga, skulle man kunna säga, så självklart finns det saker att se. Vi besökte staden med husbilen en mulen januarihelg.

Sevärdheter i Strängnäs och stadens spännande historia

Strängnäs har anor redan från vikingatiden och var en viktig mötesplats under tidig medeltid. Stadens vintermarknad finns omnämnd i Södermannalagen 1327 och stadsrättigheter gavs 1336. Under 1400- och 1500-talet eldhärjades staden vid minst ett par tillfällen. Vid branden år 1473 klarade sig nästan bara biskopshuset. 

sevärdheter i Strängnäs

Här är Strängnäs äldsta gata, Lillgatan, med kullerstenar och borgmästarstenar i mitten. På 1700-talet var befolkningsmängden under 1000. Idag är mälarstaden Strängnäs en livfull kommun med närmare 39000 invånare.

Det kanske finns främst fem sevärdheter i Strängnäs att se. Åtminstone de som känns viktigast, om du frågar mig. Och åtminstone vintertid. De kommer här:

Strängnäs domkyrka

sevärdheter i Strängnäs

Domkyrkan ser rätt mäktig ut där den ligger uppe på höjden. Vi tyckte också att den såg rätt märklig ut. Som ett lapptäcke liksom. Men det är inte så konstigt. Den har nämligen byggts i omgångar under 500 år. Första delen av kyrkan, som ersatte en tidigare kyrka, byggdes under 1200-talet. Sen byggde man på lite under 1300-talet. Och lite till under 1400-talet. Och det sista, tornhuven, byggdes på under mitten av 1700-talet. Inte så konstigt att byggnaden ser ut som ett lapptäcke.

sevärdheter i Strängnäs

Nationaldagen har sitt ursprung i Strängnäs. Vid domkyrkans norra vägg blev Gustav Vasa vald till konung av Sverige under ett riksmöte den 6 juni 1523. Tänk om han vetat att han fixade en extra semesterdag åt hela befolkningen 500 år senare. Typ.

Roggeborgen

sevärdheter i Strängnäs

Här ni! Här är något riktigt spännande. Detta är Roggeborgen. Här grundades ett av Sveriges första gymnasium. På 1600-talet!!! Jag hade ingen jäkla aning om att gymnasiet var så gammalt. Nu kanske jag avslöjar min okunskap här, men jag trodde att det var ett betydligt modernare ”påfund”.

sevärdheter i Strängnäs

Jamen hur coolt är inte det med ett gymnasium från 1600-talet. Men då det blev gymnasium hade byggnaden redan funnits i 200 år! Byggnaden lät nämligen uppföras av biskop Kort (ja han stavades så) Rogge under andra halvan av 1400-talet. Den ligger precis intill Domkyrkan.

Här bedrevs gymnasieskola i 300 år! Idag finns här en sektion av kungliga biblioteket. Man kunde bygga ”förr i tiden”, kan man säga! Skulle man klara att bygga ett hus idag som skulle hålla i 600 år, kan man undra!

Strängnäs väderkvarn

sevärdheter i Strängnäs

Strängnäs väderkvarn reser sig mäktigt uppe på kvarnkullen. Kvarnen uppfördes i mitten på 1800-talet och är en så kallad holländare. D v s toppkupolen kan snurra så att man kunde utnyttja vinden maximalt.

sevärdheter i Strängnäs

På samma plats har det funnits en väderkvarn åtminstone sedan 1640-talet. Flera har bytts och rivits. Den är den största sexvingade kvarnen i landet.

sevärdheter i Strängnäs

Denna holländare är visst i väldigt gott skick och förmodligen fullt funktionsduglig. Vid speciella tillfällen visas kvarnen och sommartid finns här ett café.

Jag vill också ha kvarnhjul som entrétrappa!

Röda kvarteren

sevärdheter i Strängnäs

De äldsta stadsdelarna, de runt väderkvarnen och domkyrkan, kallas för röda kvarteren. Det är inte svårt att förstå. Väldigt många byggnader har kvar sin röda färg sedan tiden då de byggdes.

I det här området finns kvarteren som klarade sig undan den stora stadsbranden 1871.

Det är jättemysigt att strosa runt på de här gatorna.

sevärdheter i Strängnäs

Jag längtar redan nu till sommaren och komma tillbaka hit. Jag vill se det med nya ögon!

sevärdheter i Strängnäs

Fantastiskt fina kvarter!

Grassagården

sevärdheter i Strängnäs

I de röda kvarteren, på Kvarngatan 2, ligger Grassagården. Gårdens namn kommer från paret Grass som bodde och drev en krog här på 1700-talet. Den äldsta byggnaden på gården är från 1600-talet till och med.

Grassagården är en av få borgargårdar i landet som ligger kvar på sin urspungsplats. Ett par av uthusen var öppna när vi besökte gården, men jag kan tänka mig att man kan se mera sommartid.

sevärdheter i Strängnäs

Sommartid har man olika evenemang och visningar av gården.

sevärdheter i Strängnäs

Här finns också ett café. Det är öppet året runt. Vi var där för en fika. Vilken härlig miljö!

En härlig kakelugn är bevarad.

Riktigt god salami- & brie-smörgås! Mums!

Sevärdheter i Strängnäs – vårt besök

Vi var som sagt här vintertid och kan bara tänka oss hur mysigt det är sommartid. Vi stod med husbilen på Ställplats gästhamnen. Det finns även en plats ca 150 meter bort från centrum, Ställplats Visholmen. Vi gick till den för att titta innan vi åkte hem. Den hade lite bättre läge vad gäller utsikt mot vattnet och lite mera enskilt. Där vi stod var det mer i kanten på en stor parkering. Och sämre utsikt. Sen finns det ytterligare en ställplats, Eldsundsviken. Den ser ut att ligga ca 1,5-2 km från centrum. Den fick jag tips om att det var fin.

Vi var väldigt nöjda med vårt besök i Strängnäs och kommer gärna tillbaka.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.