husbil resor - långa & korta

GAMLA GEFLE – EN PROMENAD I GAMLA KVARTER

Jag gillar att bekanta mig med gamla stadsdelar då jag är på besök i en stad. Så fick det bli i helgen. Vi strosade längs kullerstensgator genom Gamla Gefle.

Gamla Gefle

Vi var på en husbilstur till Gävle över helgen med vänner. Här kan du läsa mitt första inlägg om helgen. Vi var på väg att besöka fängelsemuseet och passade på att strosa genom de gamla kvarteren i väntan på att museet skulle öppna. Vårsolen började sakta värma oss.

Gamla Gefle

Om ni tittar noga så ser ni hur det droppar ur stupröret! Bästa vårtecknet!

Gamla Gefle

Orten Gävle i Gästrikland fick stadsprivilegier 1446 och fungerade då som utskeppningshamn. Gävle var en så kallad stapelstad. En stad med rättighet att bedriva import och export. På 1600-talet surnade de stockholmska borgarna ur eftersom Gävle bjöd på hård konkurrens. Man förbjöds att bedriva utrikes sjöfart i närmare 40 år.

1719 anföll ryssarna många svenska kuststäder. Soldaterna kring Gävle lyckades slå tillbaka så staden bevarades. Dock har man såklart drabbats av ett antal bränder genom åren. 1669 brann nästan hela staden ner och prick 200 år senare brann allt norr om Gavleån ner.

Från slutet av 1700-talet till början av 1900-talet blomstrade handeln, där framför allt sjöfarten och varvsindustrin var viktigast. Från slutet av 1800-talet fick industrin fart. Främst pappersmasseindustrin, textilindustrin, verkstadsindustri mm.

Tätorten Gävle har idag ca 80 000 invånare. Spår av den blomstrande ekonomin märks idag genom många mäktiga hus i vissa stadsdelar.

Källa Wikipedia

Gamla Gefle

Vi gick längs ett antal smala gamla gator. På sina håll kullerstensbelagda. Det var en väldigt trevlig promenad i Gamla Gefle och ett väldigt trevligt besök i staden. Kan tänka mig att åka tillbaka och se mer av staden en annan årstid. Kan varmt rekommendera ett besök i Gävle.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.