husbil resor - långa & korta

SVERIGES FÄNGELSEMUSEUM I GÄVLE

Vi vaknade till en fin utsikt och fint väder i Gävle. Dagen då vi skulle besöka Sveriges Fängelsemuseum och i övrigt bekanta oss med staden tillsammans med våra vänner. Det hade varit ett riktigt tråkigt regnväder och mörker då vi kom upp kvällen innan. Fängelsemuseum, vinbar och takbar kommer det här inlägget att handla om.

Promenad i Gävle

Härligt att dra ner gardinen från husbilsfönstret och se det här, även om imman på rutan inte hunnit försvinna riktigt. Efter en lugn morgon gav vi oss iväg på en långsam, extremt halkig, promenad genom stan mot fängelsemuseet.

Utsikt åt vänster och höger från ställplatsen.

Vi passerade vackra Grand Hotell. Precis när jag står här och fotar så hör jag ”hej Lena” bakom ryggen. Det var Victoria med sällskap som var på väg ut på utflykt. En skön tjej som jag lärt känna via bloggandet och träffat förut. Jag visste ju att hon bor i Gävle och vi hade haft lite kontakt dagarna innan, men hur sannolikt är det att vägarna korsas just samma minut?! Kul att hinna kramas lite och byta några ord.

Det finns otroligt många fina gamla hus i Gävle!

Gävle slott – intill Sveriges Fängelsemuseum

Gävle slott ligger på en höjd och precis intill ligger gamla fängelset, som numera är Sveriges fängelsemuseum. Detta är slottet som inte ser ut som ett slott. Det stod färdigt 1597 och hade då ett mer slottsliknande utseende med tinnar och torn. På 1700-talet brann det dock. Nåt tiotal år senare, efter att ha lämnats i ruiner, restaurerades slottet och dåvarande landshövdingen kunde flytta in. Sedan dess har det varit landshövdingeresidens.

Sveriges fängelsemuseum

Sveriges Fängelsemuseum
Sveriges Fängelsemuseum

Vi gick förbi slottet och vidare till fängelset. Långa rader med gallerförsedda fönster.

Vi betalade inträde och gick in. 1847-1986 har här varit fängelse. Svindande att tänka sig att man haft fångar inlåsta här i vår samtid. Museet var väldigt fint och välgjort. Man fick titta in i ett antal celler som levandegjorts på olika sätt.

Sveriges Fängelsemuseum

Hemska tanke att ligga fastspänd här!

Sveriges Fängelsemuseum

Här är direktionskontoret, som det såg ut på 1800-talet. Fängelsedirektören bodde i en våning på fängelset tillsammans med fru och 9 barn. Det måste ha varit en väldigt knepig uppväxt.

Sveriges Fängelsemuseum

Museet var uppdelat i två delar. Man började i den nyare delen. På denna bild får man se en miljö från 1700-talet. Den äldre delen var mer som ”fängelsehålor” nästan. Kall stenkällare. Det kan inte ha varit kul att vara fånge på den tiden. Men det var väl det som var meningen, å andra sidan.

Ginbaren

När vi var klara på museet var vi alla lite småhungriga på lunch. Vi hade fått tips på att gå till Ginbaren, bland en massa andra tips. Det kanske kan tyckas vara ett udda val av lunchställe, men de hade faktiskt brunch. Vi hoppade in.

Här är två av rätterna vi valde, avocadotoast och fritata. Och öl. Någon i sällskapet testade lite gin också. Trevligt ställe, med trevlig service. Men vääääldigt långsam service. Lite tröttsamt när man vill gå vidare för att hinna annat. Men det kompenserades av den trevliga killen.

TAK – takbaren på 11:e vången

Finns det en takbar så måste man ju prova. Särskilt när det ligger ett stenkast från ställplatsen. Huset består av bostadsrätter, och på 11:e våningen finns alltså en bar.

Vi tog hissen upp.

Det var såklart en fantastisk utsikt. I vänsterkanten ser man ställplatsen för husbilar.

I ena halvan av lokalen var det restaurang och i andra en bar med balkong runt två sidor.

TAK – en snygg skybar med härlig utsikt och vackra drinkar

Vi satt en bit ifrån baren, men jag såg på håll hur vackert eftermiddagssolen föll in på drinkarna. Den här bilden blev jag rätt nöjd med, att jag precis lyckades fånga sekunderna tjejen sträckte in handen och strödde på något i den ena drinken. Inte våra drinkar dock. Jag var så sjukt kaffesugen. Hehe, brunch på en ginbar och kaffe på en skybar. Det kan man ju också ta 🙂 Men det fick faktiskt bli ett glas vin också.

Våra vänner står som bil nr 2 bortifrån och vi som bil nr 3. Vi chillade en stund, var och en hos sig, och vi förberedde middagen. De kom över och vi åt och småtittade lite på mello innan vi var nöjda med dagen och kvällen.

Dagen efter var lika fin den, då vi tog en promenad och åt lite lunch, innan det var dags att rulla hemåt.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.