resor - långa & korta

NYKÖPINGSHUS – RESTERNA AV ETT SLOTT I SÖRMLAND

Minns ni Manges kids som hängde på slottet i Nyköping, Nyköpingshus. Alltså pappan som hette Magnus och kidsen, ungarna, som hette Birger, Erik och Valdemar. Jamen om jag säger att den där Mange bytte till Ladulås i efternamn (typ) så kanske poletten trillar ner.

Maktskifte på Nyköpingshus

Nyköpingshus

Nyköpingshus var en försvarsborg som byggdes i slutet på 1200-talet då Magnus Birgersson (Ladulås) var kung. När Mange dog 1290 var det sonen Birgers tur att bli kung.

Nyköpingshus

Det gillade inte småbrorsorna så det blev ett evigt tjafsande om makten mellan brorsorna. 1317 hände det grejer. Den äldsta brorsan, Birger, hade blivit kung bara för att han var äldst. De andra två försökte få makten (hur de nu tänkte sig det när det knappast går att ha två kungar på samma post) och smidde planer på hur det skulle gå till.

Nyköpings gästabud

Nyköpingshus

Småbrorsorna fixade några polare som såg till att kungabrorsan fängslades. Efter ett par år blev han befriad. Allt han sen kunde tänka på var hämnd.

Birger hade en plan för att hindra småbröderna från nya planer. Han bjöd hem dem på ett hejdundrande julparty på Nyköpingshus. På natten efter festen överraskades småbrorsorna. De kastades i källaren. Birger låste dörren och kastade nyckeln i ån. De dog sen svältdöden. Det var en brutal avslutning på en julfest det. En julfest som sen kom att kallas Nyköpings gästabud.

Det här var porten som man tog sig in genom för att komma in på slottet.

Nyköpingshus

En bit in finns ytterligare en port som skulle passeras.

V

Otroligt vacker dörr!

Åren gick och den ena gubben efter den andra avlöste varandra på Nyköpingshus. Ja, och så en tant också (Drottning Margareta). I slutet på 1500-talet byggde Gustav Vasas son Hertig Karl (senare Karl IX) om borgen till ett slott.

Besök i Kungstornet – museet på Nyköpingshus

Det är inte mycket kvar av varken borgen eller slottet. Slottet brann i 1665 och byggdes aldrig upp igen. Idag finns nästan bara det så kallade Kungstornet, som idag inrymmer ett museum. Vi var där på besök. Modellen på bilden visar hus slottet såg ut en gång i tiden.

Nyköpingshus

Svindlande att tänka sig att den där porten suttit där i nästan 550 år! Lite trist att man använder rummet bakom som toalett!

Nyköpingshus

Man har gjort utgrävningar på området och såklart gjort en hel del fynd.

Lite här och var hade man levandegjort historien med hjälp av modeller.

De visste hur man plågade folk förr. Den här trähästen är ett straffredskap. Hästryggen är beklädd med en spetsig plåt. Där satte man manliga fångar gränsle med tyngder i fötterna, på allmän plats för beskådan och hån.

Nyköpingshus

De hade också lite andra värderingar förr. Den här toaletten fanns i ett hörn i festsalen. Helt öppet. Möjligen fanns ett draperi framför.

Museet i Kungstornet på Nyköpingshus är väl värt ett besök. Det enda som kostar är lite tid. Gratis inträde alltså. Det fanns en hel del att se och läsa.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.