husbil resor - långa & korta

RADEMACHERSMEDJORNA I ESKILSTUNA OCH STADSMUSEET

Rademachersmedjorna i Eskilstuna är en samling bevarade byggnader från arbetarklassens 1600-tal. Idag är här ett friluftsmuseum som tillhör stadsmuseet. Vi besökte dem båda under vår husbilshelg i den sörmländska staden.

Rademachersmedjorna i Eskilstuna

Rademachersmedjorna i Eskilstuna

I mitten av 1600-talet ville Kung Karl X Gustav utveckla finsmidestillverkningen. Han erbjöd industrimannen Reinhold Rademacher från Riga att etablera smidesverksamhet i Eskilstuna. Han blev lovad guld och gröna skogar med tullfrihet på råmaterial och ensamrätt på tillverkningen. Av de utlovade 120 smedjorna blev det endast 20. I samband med att kungen avled uteblev stora delar av det statliga stödet. Rademacher kämpade på, trots bristande arbetskraft, och lyckades ändå hyfsat bra. När han avled 59 år gammal tog hans fru över verksamheten och bedrev den i 20 år till.

Rademachersmedjorna i Eskilstuna

Av de 20 smedjorna finns idag 6 stycken kvar. Det sägs att i de 20 smedjorna bodde upp till 180 personer sammanlagt. Här bedrevs smidesmanufaktur med ensamrätt att tillverka saxar, knivar och lås bland annat. Idag finns i byggnaden på bilden Jernbergska restaurangen.

Rademachersmedjorna i Eskilstuna

På området finns även byggnader som tillkommit under 1700- och 1800-tal. I byggnaden på denna bild bedrivs café idag.

Rademachersmedjorna i Eskilstuna
Rademachersmedjorna i Eskilstuna

I flera av byggnaderna finns idag olika hantverksverksamheter. Konst, keramikverkstad, smidesverkstad, knivtillverkning osv.

Rademachersmedjorna i Eskilstuna

Friluftsmuseet Rademachersmedjorna i Eskilstuna har öppet året runt. Sommartid finns även guidade visningar.

Rademachersmedjorna i Eskilstuna

Vi fick en trevlig stund då vi strosade runt på området denna gråkalla februarilördag. Det är säkert jättemysigt sommartid.

Eskilstuna stadsmuseum

Under vår husbilshelg besökte vi först Munktellmuseet, som jag skrev om här, och samma dag Rademachersmedjorna. Dagen efter stadsmuseet. Det var givande alla tre.

Det var förstås en hel del verkstadsmiljöer och verkstadsobjekt som visades. Eskilstuna är ju trots allt en gammal industristad. På bilden ser man en ånglokomobil. Den kallades mobil trots att den var allt annat än mobil.

På bottenvåningen visades just stora maskiner och på andra våningen visades svärd och värjor som tillverkats i staden. Beskrivningar av slottet som funnits en gång i tiden fick ganska stor plats och en del miniatyrer över staden. Och golvuret på bild.

Hehe, den här brandbilen är ju lite rolig. När brandlarmet gick på brandstationen så startade man pannan. Pannan generade ett ångtryck när pannan blev varm. När man startat pannan så var det dags att koppla hästarna till fordonet innan man kunde ge sig iväg för att släcka branden. Man kan ju säga att det inte gick fort. Åtminstone inte med dagens mått mätt. Men självklart gick det ju ändå snabbare att släcka elden med hjälp av denna teknik än att springa med hinkar.

Coola detaljer från maskiner.

Titta sån vacker skapelse. Jag måste väl vara lite knäpp som går igång på sånt här. Så coolt ju! Och jag älskar doften av sån här miljö!

Eskilstuna stadsmuseum är gratis så jag kan ju inte direkt säga att det är prisvärt 🙂 Men riktigt bra var det. Många objekt och mycket information.

Vi kan varmt rekommendera ett besök på både Munktellmuseet som du hittar här, stadsmuseet som du hittar här och Rademachersmedjorna som du hittar du. Extra bra var det att stadsmuseet låg precis intill husbilsparkeringen och de andra två ställena låg en kort promenad bort.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Milla
  14 februari, 2024 at 12:40

  Roligt att se allt från dina ögon! Jag jobbar ju själv nåt kvarter från Rademachersmedjorna (uppe vid järnvägen) och släntrar ofta därigenom på promander ned måt ån. Utan att tänka så mkt på vad som finns där 🙂 Mitt jobb sitter ju i en gammal industribyggnad – Fil Öbergs där det gjordes filar. Jag har t o m varit på studiebesök där på mellanstadiet, och nu jobbar jag i byggnaden 🙂 samt att det ligger flera skolor omkring oss. För drygt 30 år sedan var det bara nedgångna byggnader. För att inte tala om Gamla Staden, där var ALLA byggnader helt öde och förspikade med masonit när jag var liten och gick lite skrämt den vägen till min bästis. Sen hände det grejor med åren… Det är väl charmen att bo i en sådan här stad. kram Milla (och nästa helg blir det spektakel då Mello kommer till arenan som nyss bytt namn till Volvo CE arena)

  • Reply
   Lena
   14 februari, 2024 at 09:56

   Hehe, ja det är alltid kul när andra turistar i ens hemstad 🙂 Man blir lätt hemmablind. Kul att du jobbar i en industribyggnad. Ofta charmiga lokaler. Men jahaaa, var Gamla staden så öde förr! Det kan man inte tro nu.

   Kram

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.