livet

NEDLAGD GRUVA HAR FÅTT NYTT LIV – SKOTTVÅNG

Ungefär en timme hemifrån oss finns en nedlagd gruva som fått nytt liv. Nja, inte nytt liv i form av gruvindustri utan nåt helt annat. Vi stannade till på hemvägen från förra husbilsturen till Strängnäs i Sörmland.

Nedlagd gruva med nytt liv i Skottvång i Sörmland

nedlagd gruva

Det finns en nedlagd gruva i Skottvång strax utanför det lilla samhället Åkers styckebruk som ligger strax söder om Strängnäs i Sörmland.

Alldeles intill finns starten till ett antal vandringsleder längs Sörmlandsleden. Där har jag vandrat en gång, men var aldrig fram till gruvområdet. Så det var kul att se det nu.

nedlagd gruva

Redan på 1500-talet bedrevs gruvdrift på området. Man bröt järnmalm i 400 år. På 1920-talet lades driften ner. På 50-talet tog sig en man vid namn Lars Serrander, med familj, sig an gården och renoverade upp den. Familjen bedrev krog där fram till 2003.

Ett par år senare tog nuvarande ägare Maria Bystedt, tillsammans med dåvarande sambo, över gården och öppnade upp igen 2006.

nedlagd gruva

Det finns ett litet museum, handelsbod och dessutom en restaurang med liveband. Mitt i skogen. Typ. Väldigt fascinerande att det bär sig.

nedlagd gruva

Här illustreras hur malmen hissades upp i hinken från gruvhålet.

Skottvång – restaurang och musikscen

Det ser inte mycket ut för världen. Vi, och några till sällskap, gick runt på gården och kikade. Vi trodde inte att det var någon aktivitet där nu, men plötsligt såg vi någon försvinna in bakom en dörr.

nedlagd gruva

Vi såg då skyltarna på väggen om att det var servering. Vi gick in. Japp, det är där vid den lilla utbyggnaden man går in.

Innanför dörren fanns en skylt om aktiviteter under vintern och våren. Ingen dålig uppställning av artister på en scen i skogen!

nedlagd gruva

Sen blev vi ganska så förvånade när vi gick vidare och kom till det här. Världens häftigaste restaurang.

Just denna söndag var det brunsch som serverades. Det var faktiskt en hel del folk som åt där.

nedlagd gruva

Tänk om de där takbjälkarna kunde tala. Vad skulle de berätta för historier?!

Och vet ni?! Vi har planerat att hänga där nästa helg! Vi åker dit på fredagkvällen, tar en vandringstur på lördagen och sen har vi bokat bord till kvällen för att äta och njuta av live music! Så coolt att lyckas skaka liv i en nedlagd gruva och att det funkar i decennium efter decennium.

Vi ser fram emot en härlig helg! Och i väntan på det så har vi en annan avkopplande helg i Strängnäs igen, i skrivande stund.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.