resor - långa & korta

VADSTENA KLOSTER – KLOSTERMUSEUM

Undrar hur många hundra tusen människor som besökt Vadstena kloster genom åren. Först som kungligt palats, sen som kloster, fängelse under en kortare period, sen som krigsmanshus, sen som mentalsjukhus. Och nu som klostermusseum. Svindlande! Vi tog en guidad tur då vi var på besök i staden i slutet av april.

Kungsgården i Vadstena – det kungliga palatset från 1200-talet

Det här är den kungsgård som byggdes på 1260-talet i Vadstena. Redan på järnåldern fanns där en viktig hamn och platsen var ett viktigt ekonomiskt och administrativt centrum. Kungsgården, som byggts, fungerade som kungligt palats och lustslott för Bjälboättens partyn fram till mitten av 1300-talet.

Vadstena kloster

Det byggdes såklart för att släkten skulle visa sin makt och rikedom. På den tiden var det väldigt ovanligt med tegelhus. Palatset var betydligt mer utsmyckat och pampigt på den tiden än vad man kan se idag. Utsmyckningarna runt porten på bilden är en av få saker som påminner om det. Huset var dessutom högre och de övre små fönstren var lika höga som fönstret till vänster om den fina porten, tror man.

Vadstena kloster

Det här är faktiskt ett medeltida golvvärmesystem. Eller resterna av det. Man eldade i spisen där i väggen och öppnade sedan luftkanaler som gick vidare i golven i palatsets rum. Coolt!

Bjälboättens släktträd. Hehe, roliga namn man hade på den tiden. Undrar vad som skulle hända om Folke den Tjocke plötsligt blev smal. Skulle han tvingas byta efternamn då eller 🙂

Birgitta Birgersdotter – Heliga Birgittas bakgrund

I början av 1300-talet föds en flicka, vid namn Birgitta Birgersson, in i Bjälboättens lagmansgren. Hennes morfars far var kung Magnus Ladulås. Och hennes far var lagman i Uppland. Hon var alltså av ”fin börd” som var viktigt på den tiden. När hon var 13 år gifte hon sig, mot sin vilja, med Ulf Gudmarsson som även han var lagman och senare dubbad till riddare. Hon rörde sig alltså i de allra högsta politiska skikten i Sverige. Efter en tids avhållsamhet, som Birgitta lyckades förhandla fram, fick de åtta barn tillsammans.

Vid den här tiden var de flesta starkt troende katoliker. Redan när Birgitta var barn såg hon så kallade syner och fick uppenbarelser.

När hon vuxit upp blev hon coach åt Kung Magnus Erikssons hustru Blanka. Birgittas åtta ungar fick väl andra ta hand om antar jag. Som hovmästarinna och rådgivare åt drottningen verkade hon inte vara speciellt snäll och timid. Hon var känd för sitt rättframma sätt och hon var också väldigt starkt troende och from. Hon beskyllde drottningen för giftmord på sin son och hon läxade upp kungen för att han inte skötte sin religiösa livsstil.

Digerdöden och donation av Vadstena kloster

Digerdöden gjorde intåg i Sverige under mitten av 1300-talet. När ungefär en tredjedel av befolkningen dött skyllde folket på kungen. Varför gjorde han inget?! Politiskt var det väldigt viktigt att kungen höll sig väl med kyrkan. För att smöra lite för dem så donerade han palatset till kyrkan, 1346, i syfte att göra om det till kloster och grunda en kunglig gravkyrka.

Birgittas uppenbarelser hade intensifierats under åren och i samband med donationen fick hon en uppenbarelse att inte enbart grunda ett kloster utan en klosterorden. Hon fick till sig tydliga detaljer om hur kyrkan skulle se ut och hur palatset skulle byggas om. Självklart skulle allt vara nedtonat. Höjden på palatset, det nya klostret, skulle sänkas och fönstren skulle förminskas. Självklart skulle även de överdådiga utsmyckningarna plockas bort.

Ett par år efter donationen reste Birgitta till Rom för att besöka Påven och be om tillstånd om att grunda en till ordern. Hon hade bara missat den detaljen att Påven flyttat till Frankrike och kyrkan hade satt stopp för fler ordnar. Hon surnade ur och skickade en massa brev till Påven för att få honom att komma tillbaka till Rom och inte hålla på med såna där dumheter som att bo i Frankrike.

Typ 18 år senare hade hon lyckats tjata tillbaka honom och kunde överlämna ansökan. Varför hon själv inte åkte till Frankrike direkt eller varför hon inte skickade ansökan framgår inte. Det var tydligen bättre att vänta i 18 år. Sen skulle den där gubben tydligen fundera ett tag. Typ två år senare, 5 augusti 1370 blev ansökan godkänd. Men då hade han ändrat om lite i ordensreglerna. Hon blev inte glad. När han dessutom meddelade att han skulle flytta tillbaka till Frankrike nådde henens ilska oanade höjder. Hon skickade ett mail till Gud om att han skulle ge den där Påven en sjukdom. Ett par månader senare var han död. Målmedveten kvinna kan man säga.

Birgitta drar på långresa

Vadstena kloster

Åter efter ordensbeviljandet sa Gud åt Birgitta att hon skulle åka på långresa (pilgrimsfärd). Trots att hon var rätt sjuk och 68 år gammal (som ju var väldigt gammalt på 1300-talet). Så gjorde hon som han sa.

Två år senare kommer hon tillbaka hem till Rom efter att ha rest runt för att försöka styra upp och inspirera till ett visst leverne. Man skulle kunna säga att hon jobbade som influencer 🙂 Strax efter hemkomsten till Rom avlider hon, 23 juli 1373, 70 år gammal.

Det mesta av hennes kvarlevor flyttades till Sverige. Lite knepigt, men benen är utspridda lite här och där. I klostret finns kistan hon bars i och en pytteliten bit av bäckenbenet. Några ben finns i klosterkyrkan, några i Uppsala domkyrka.

Det kungliga palatset byggs om till Vadstena kloster

Vadstena kloster

Det kungliga palatset byggdes om efter Birgittas instruktioner i detalj. Bland annat så öppnade man upp innerväggarna så det gick att ta sig mellan rummen inomhus. Systrarna på klostret skulle faktiskt få egna rum.

Vadstena kloster

11 år efter Birgittas död, 1384, kunde klostret invigas. Även ett munkkloster byggdes intill. Ruinerna efter det kan man se än idag.

Vadstena kloster

Det var höga murar mellan nunnor och munkar. De fick givetvis aldrig se varandra. Men de fick prata med varandra genom tygklädda galler. Och de kunde skicka saker mellan varandra. Låna ut böcker till varandra exempelvis. De förstod värdet av Internet redan då 😉

Vadstena Kloster – klostertidens verksamhet

Vadstena kloster

Det var vanligt att klostersystrar fick dela stora sovsalar. På detta kloster fick bara högt ansedda flickor komma, och de var sannolikt vana vid egna rum. Jag antar att det var Birgitta som sagt till om att alla skulle ha egna rum. Det var inte stort, men det var ett eget rum.

Klostrets verksamhet

Vadstena kloster

Fantastiska textilier finns kvar på Vadstena klostermuseum. Systrarna på klostret arbetade på olika sätt. Och hela verksamheten var som ett storföretag. Klostret ägde ett tag över 1000 gårdar. Gustav Vasa dundrade in på 1500-talet snodde åt sig en hel del och raserade mycket av verksamheten. De sista nunnorna drevs bort 1595. Så det är fantastiskt värdefullt att några textilier finns bevarade över huvud taget.

Klosterkyrkan är verksam än idag. Otroligt vacker. Vi tittade in där en snabbis under guidningen.

Livet på klostret var såklart strävsamt, torftigt och lågmält. Men man måste komma ihåg att alla kom dit av fri vilja och det var en stor ära att få bli antagen dit. När man väl kom dit så stannade man tills man avled helt enkelt.

Vadstena kloster

Birgitta hade tänkt ut att det skulle vallfärda massor med människor dit så hon anpassade ritningarna efter det. Ingången till kyrkan var på ett ställe och utgången på ett annat exempelvis. Trädgården utanför anpassades för köande pilgrimer.

I en mursten har det karvats ut symboler. Man tror att pilgrimer har nött här i väntan på att få komma ett steg framåt i kön och sen in i kyrkan. Man tror att det kom ungefär 2000-3000 personer per dag till Vadstena när det begav sig. Samma antal som idag.

Vadstena kloster byter skepnad många gånger

Efter att nunnorna fått lämna så inrättade Drottning Kristina Europas första krigsmanshus för att ta hand om krigsinvalider. Efter stormaktstiden blev byggnaden fängelse under en kortare tid. Under 1820-talet inrättades ett mentalsjukhus på platsen. 30 år senare var den epoken över. Man påbörjade då renovering av byggnaderna. Sakta men säkert började den fantastiska historien komma i dagen.

Vadstena kloster

Vårt besök

Vadstena kloster bär på en väldigt intressant historia. Vi besökte Vadstena klosermuseum för 2,5 år sen, men hann inte med en guidad tur då. Vi tyckte det var väl värt ett besök då, men ville gärna veta mera. Så nu i slutet av april då vi var i staden några dagar bestämde vi oss för en visning. Så. Ta gärna en guidad tur på museet på Vadstena kloster för att få mer djup i berättelsen. Här kan du kolla upp tider och kostnader.

Vill påtala att jag är definitivt ingen historiker utan försöker bara på mitt vis beskriva historien utifrån vissa enkla källor. Källor: här, här, här, här, här, och guidens berättelse.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.