recept

GODASTE LUSSEKATTERNA – VERKLIGEN TOPPEN

Häromdagen bakade jag de godaste lussekatterna jag nånsin bakat. Jag ska aldrig mer följa nåt annat recept.

Jag lämnade lussekattsbakandet för många år sen för att jag tyckte att det inte blev gott helt enkelt. Jag har sedan dess bakat andra typer av saffransbröd. Fyllda med mandelmassa, vit choklad, kesella i degen. Osv. De var jättegoda, men ibland har jag saknat de gamla traditionella.

godaste lussekatterna

Nu testade jag det här receptet från Camilla Hamid:

Ingredienser (saffransdeg):
50 g rumsvarm jäst
500 g rumsvarm mjölk (5 dl)
1 g saffran
250 g mjukt, rumsvarmt smör
200 g strösocker (2 dl)
1 msk vaniljsocker
1 ägg
1 dl blötlagda russin
14-15 dl vetemjöl
1 tsk salt

Ingredienser (pensling):
1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten

Ingredienser (sockerlag):
0,5 dl strösocker
1 dl vatten


Gör så här:

  1. Smula jästen till vetedegen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen
    lösts upp helt i mjölken.
  2. Ha sedan i saffran, smör i delad i bitar, vaniljsocker, strösocker, ägg
    och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter
    saltet och mer mjöl efter behov.
  3. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för
    hand. Dela degen i 30 lika stora bitar och forma till lussebullar.
  4. Lägg alla bullar på plåtar med bakplåtspapper med ordentligt med mellanrum
    mellan, stick ner några russin i lussebullarna och låt jäsa under bakduk i 2-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. För att vara säker på att de är färdigjästa om du trycker lite lätt på
    bullarna och degen ”studsar tillbaka”.
  5. Pensla bullarna med äggvispet. Vill du dekorera med pärlsocker så gör du det efter att du penslat med ägg. Grädda dem på 200 grader (över- och undervärme) i ca 15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Förbered sockerlagen medan bullarna gräddas i ugnen. Värm upp socker och vatten i en kastrull tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna. Pensla bullarna med sockerlagen så fort de kommit ut ur ugnen.
  7. Förvaras i lufttät burk/plastpåse i rumstemperatur
godaste lussekatterna

De blev verkligen toppen! Godaste lussekatterna ever!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.