Visst vill man ha en krämig Janssons Frestelse på julbordet? En sån där mjuk och smakrik rätt som smälter i munnen. Jag har ett recept som jag följt i några år nu. Och det brukar bli uppskattat.
Allra godast är den efter två dagar, tycker vi. Då har den gôttat till sig ordentligt. Så vi gjorde vår igår till julafton. Det var nästan så jag ville tjuvsmaka lite, men det blir ju lätt avslöjat, om man säger så 🙂
Krämig Janssons Frestelse:
Ca 10-12 bufféportioner
180-200 gr (varmluftsugn) i nedredelen av ugnen, eller 225 gr utan varmluft
60 min i ugnen
Ingredienser:
1 kg mjölig potatis (det funkar med fast också)
2 gula lökar
3 burkar Ansjovis (250 g/st) (spara spadet)
4-5 dl vispgrädde
en nypa salt
2 krm svartpeppar
50-75 g smör
4 msk ströbröd
Gör så här:
Skala och strimla potatisen
Skala och skiva löken i smala skivor
Fräs löken i rikligt med smör, på låg temperatur, tills den blir lite genomskinlig, mjuk och gyllene.
Blanda grädden med spadet från två av ansjovisburkarna, en nypa salt och 2 krm svartpeppar
Smöra en ugnssäker form
Varva potatis, lök och ansjovis, se till att börja och avsluta med potatis
Häll över gräddblandningen, kom ihåg att spara 1-2 cm upp till kanten så det inte kokar över
Lägg några smörklickar på toppen
Strö över ströbröd
Grädda i 180-200 gr (varmluftsugn) i nedredelen av ugnen, eller 225 gr utan varmluft, i ca 1 timme
Titta efter 45-50 minuter om den börjar få för mycket färg. Täcke med folie i så fall.
Lycka till!
Må bäst!
No Comments