husbil resor - långa & korta

BESÖKA KOBLENZ – KRYSSNING, KABINBANA, FÄSTNING

Att besöka Koblenz kom upp ganska tidigt i grovplaneringen inför vår husbilsresa i Tyskland. Vi hann med en del under våra tre dagar i staden. Ta en flodkryssning på Rhen, åka kabinbana och besöka den tusen år gamla fästningen Ehrenbreitstein.

besöka Koblenz

Vi hade lämnat vår övernattningsplats intill ett hotell högt på ett berg med vidsträckt utsikt mellan Celle och Koblenz. Via ett böljande landskap tog vi oss fram och gled in i Koblenz på förmiddagen. Tog in på campingen och efter frukost dagen efter gav vi oss iväg på sightseeing.

Besöka Koblenz – flodkryssning på Rhen

Från campingen tog vi en promenad in till hamnen där kryssningsbåtarna avgår. Eftersom det var för tidigt på morgonen för att åka den lilla färjan som går från campingen så fick vi gå. Det var ungefär 3 km och tog ungefär 40 minuter inklusive ett antal fotostopp 😉

Det fanns några olika kryssningsvarianter att välja på. Vi valde en tvåtimmarstur med tema slott och borgar. Kostade 18 euro per vuxen.

besöka Koblenz

Det finns en obeskrivbar mängd borgar, fort, fästningar och slott, i olika skick, i Tyskland. Här är Burg Lahneck, som exempel. Det heter ju visserligen Burg (=borg), men verkar ju mera vara ett slott. Var nu gränsen går? Byggt i mitten av 1200-talet.

Det ser så maffigt ut med den ljusa fasaden i kontrast till den galet gröna växtligheten runt omkring.

besöka Koblenz

Här också ett kloster, som ligger intill borgen.

besöka Koblenz

Ännu ett vackert slott som heter borg. Marksburg är byggt på 1100-talet. Och om vi uppfattade informationen rätt så är det den enda borg längs Rhen som aldrig blivit förstörd.

Turen gick mellan 11 och 13 så vi tyckte det var läge att äta lite lunch. Vi beställde in ett glas vitt vin (hehe, annorlunda vinglas) bara för att vi åkte på Rhen och den traditionella tyska rätten flammkuche. En direktöversättning är flammkaka. Nja, den där maträtten varken flammar eller är en kaka. Liknar pizza, men degen smakar inte pizzadeg, mera neutral i smaken och inte oljig. Vi valde en klassisk. På den är det lök och lättrökt fläsk. Det var ju inte det godaste jag ätit, men helt ok.

Vi beställde i god tid innan vi skulle komma iland. Vi fick in vinet och väntade och väntade på maten. När det var kanske 20 minuter kvar kom en servitris och skulle ta betalt. Vi undrade var vår mat var. De hade förmodligen glömt och då var det för sent. Typ 10 minuter senare kom plötsligt en servitör med maten. Men jisses! Det var bara att trycka i sig maten och hälla i sig vinet medan båten la till, folk gick av och nya började gå på. Personalen sa visserligen att det inte var nån brådska, men jag blev ändå stressad och sur. Ingen ursäkt eller kompensation!

Det mesta berättades på tyska och lite på engelska. Glad att Andreas kunde översätta det som sades på tyska och inte var med i den engelska informationen. Men, på det stora hela var det en väldigt skön och trevlig tur.

Besöka Koblenz – kabinbana

När vi fått i oss maten och kommit av båten gick vi direkt och köpte en kombibiljett för att åka kabinbana och besöka fästningen. Vi hade sett både kabinbana och fästningen rakt över floden från campingen och det såg lockande ut. Kombibiljett för kabinbana, besöka fortet samt få tillgång till utställningar kostade 28 hur per vuxen.

besöka Koblenz

Här har vi nästan kommit upp till fästningen och har utsikt över campingen och delar av staden.

Fortet Ehrenbreitstein

Och när man är på husbilssemester och ser en sån där husbil när man dinglar i kabinen ovanför fortet så måste man ju fota 🙂 Nästan lika gammal som fortet, hehe.

Alltså, sån här miljö! Så coolt! Så svindlande att tänka på allt som hänt där.

besöka Koblenz

Fästningen är byggd på en 118 meter tvärbrant klippa ovanför Rhen. Den är gigantisk och vi såg bara en bråkdel. Lite oklart när den är byggd, men nån gång under medeltiden. Vilket inte säger så mycket eftersom medeltiden var under en ohygglig massa år. Men, efter en tid, under år 1153 blev fästningen ”starkt befäst”. Så, ja, den har några år på nacken, om man säger så.

besöka Koblenz

Jamen kolla. Hur kunde de ens bygga så där för minst tusen år sen?! Hur fick dem dit materialet?! Hur lång tid tog det?! Det byggdes ju i omgångar, men ändå, på ett ungefär, hur lång tid tog det?! Och hur många ”gubbar” krävdes?!

besöka Koblenz

På den här fästningen, och några borg- och slottsruiner vi sett, så har de haft såna här utsmyckningar. Det var ju säkert för att förstärka upp valv över fönster och dörrar också, men de verkar ändå tänkt på design redan då.

Så mycket sten för att skydda från inkräktare.

besöka Koblenz

Så många fötter som trampat på de här stenarna.

besöka Koblenz

Hur coolt är inte det här då?! Nu framgick det inte hur gammal den är, men den har nog några år på nacken även den. En vinpress! Man använder samma metod även idag, men kanske via en lite mer modern och effektiv metod.

De hittade kluriga lösningar även ”förr”. Här en variant på vinsch för att förflytta vintunnor. Den här till synes ganska lilla tunnan kunde väga uppåt 1,5 ton. Då kan man behöva lite draghjälp.

Så sent som 1947 hittade man en myntskatt på 4 640 mynt. De hittades i samband med ett arbete på ett hus i närheten av fästningen. Mynten härstammar från perioden 1599-1688. Så coolt!

Vad tyckte vi om de tre sevärdheterna?

Besöka Koblenz

Koblenz har en oerhört lång historia (kommer i senare inlägg) och vi ville givetvis ta del av en del av den. Det var trist att informationen på flodkryssningen var så lite på engelska trots att det fanns tid, men ändå glad att inte allt var på tyska.

Roligt att åka kabinbana och få en bra överblick över staden.

Intressant att besöka den gigantiska fästningen. Där var verkligen det mesta på tyska. På nåt enstaka ställe var det tillägg på engelska. Förmodligen kunde man ha köpt till en audioguide på engelska, men det frågade man inte om i kassan.

Sammanfattningsvis tyckte vi att det var en bra dag. Trevligt, intressant och prisvärt.

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.