resor - långa & korta

HISTORISKA MUSEET OCH BANKMUSEET I MONTREAL

Jamen när man ändå är igång och ska upptäcka ett ny stad så kan man ju lika bra klämma några museum. För min del blev det historiska museet och bankmuseet i Montreal.

Historiska museet i Montreal

Historiska museet i Montreal
Historiska museet i Montreal

Som så ofta så låg även detta museum i en vacker gammal byggnad. Jag knatade in och betalade 7 CAD, efter att jag försäkrat mig om att skyltar och information även skulle vara på engelska (och inte bara franska).

Staden grundades 1642 då två franska missionärer slog ner sina bopålar.

Bäverskinn var en populär exportvara.

Från Historiska museet i Montreal
Från Historiska museet i Montreal

Montreal kallar sig för en multikulturell stad. Invandrarna har varit många under åren. Stor invandring från Frankrike, England, Italien, Spanien och Irland nämndes.

Då som nu hade invandrarna det tufft. Här köar arbetslösa invandrare till soppköket för att få lite mat i magen.

Museet hade utställningar på tre våningar. Jag var mest på den första. Den andra handlade om Expo 67 (där bostadskomplexet Habitat 67 ingick). Men den utställningen fattade jag ingenting av. Och den tredje våningen var jag inte upp på alls eftersom den var enbart på franska.

Historiska museet var ett trevlig museum som det var lätt att slå ihjäl 1,5-2 timmar på.

Bankmuseet i Montreal

Är man ekonom så drar man sig ju kanske inte att titta in på ett bankmuseum, när det väl dyker upp ett.

Gammal inredning från bankmuseet i Montreal
Gammal inredning från bankmuseet i Montreal

Det var ett pyttelitet museum i en bank med full verksamhet. De hade liksom sparat ett rum med gammal inredning och glasat in sedlar och mynt och lite andra dokument.

Det var gratis att gå in där. Roligt att ta del av lite av deras finansiella historia, även om det var gjort i ett litet nafs. Museet ligger på andra sidan torgen från Notre-Dame som vi också besökte, så man kan passa på att se båda vid samma tillfälle.

Ja, jag vet. Bilden är apdålig, men jag måste ju visa. Det här är alltså entréhallen i den befintliga banken. Heeeelt sjukt vad maffigt. De här pelarna, kanske i marmor eller nåt sånt, var så stora att jag inte skulle ha kunnat nå runt med armarna i alla fall. Och det är ju inte enbart de här två pelarna som man kostat på… Hmm, och tjaa, hur högt kan det ha varit i taket…?

Bank of Montreal som rymmer ett bankmuseum.
Bank of Montreal som rymmer ett bankmuseum.

Ni ser ju här, man kan ju jämföra med stolarna som står till höger i bild.

Den där långa disken var där de tog emot sina kunder för bankärenden, även idag. Kunde inte låta bli att fundera på hur mycket det skulle ha kostat att bygga denna fastighet idag. Jisses! Förresten skulle nog ingen bank välja att vräka på så pass eftersom det skulle sticka för mycket i ögonen på kunderna.

Bank Of Montreal grundades 1817, och är landets äldsta bank. Denna byggnad är rest i mitten av 1800-talet. Här kan man läsa mera om Bank of Montreal och dess museum.

Både Historiska museet och bankmuseet i Montreal var trevliga att besöka, men kanske inte nåt jag tycker man ska gå omvägar för. Eller förresten, bankmuseet kan man ju gå omvägar för bara för att se själva banken. Den var riktigt maffig!

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.