resor - långa & korta

BASILIKA NOTRE-DAME – MÄKTIG KYRKA I MONTREAL

När vi besökte basilikan Notre-Dame i Montreal lärde vi oss först två saker. Det finns flera Notre-Dame i världen, inte bara den i Paris. Och vi lärde oss det (för oss) nya begreppet Basilika.

Vad är Notre-Dame?

Notre-Dame i Montreal var en mäktig kyrka!
Notre-Dame i Montreal var en mäktig kyrka!

Att Notre-Dame ligger i Paris har varit en självklarhet för både mig och A. Vi blev så förvånade när namnet på den stora kyrkan i Montreal dök upp. Vaddå Notre-Dame?! Är det nån form av kopia av den i Paris de pratar om, eller vad?

Nej då, inte alls. Det var en helt egen speciell kyrka. Det visade sig att det finns ett antal med samma namn över världen. I Québeck, Canada och Ottawa, USA till exempel. Namnet, som vi trodde, är inget namn, utan betyder Vår Dam. Och damer kan det ju finnas många av 🙂

Det har funnits en kyrka på platsen sedan 1600-talet, men denna kyrka byggdes i huvudsak på 1820-talet, men har byggts till och ändrats under resans gång. Man tyckte till exempel att kyrkan var lite mörk så man installerade tre takfönster 🙂

Den här hade varit lite spännande att få höra. Ljudet från en kyrkoorgel med 7000 pipor är nog rätt mäktigt!

Vilken detaljrikedom!

3500 stjärnor i 24 karats guld i taket på Notre-Dame i Montreal.
3500 stjärnor i 24 karats guld i taket på Notre-Dame i Montreal.

Kyrkan var så stor och mäktig. Den rymmer ungefär 3500 personer. Alla vackra detaljer gjorde den såklart extra vacker. Den rymmer inte bara 3500 personer. Den har också 3500 stjärnor i 24 karats guld i taket.

Vad är en Basilika?

Basilika är nån form byggnadstyp, men också nån form av ranking och klassificering av en kyrka/katedral inom kyrkan.

Basilika betyder i arkitektonisk mening byggnad av halltyp och ska ha ett stort mittskepp och lägre skepp på sidorna.

I kyrklig mening kan alltså dessa basilikor bli utnämnda till Minor Basilika och sedan Major Basilika. Förutom att den då ska ha en viss byggnadsteknisk utformning så ska den vara speciellt unik och betydelsefull inom kyrkan. 1982 fick Notre-Dame i Montreal rankingen Minor Basilica, av påven. Vi uppfattade båda två av guiden att denna kyrka nu hade rankingen Major Basilica, men jag kan inte hitta några belägg för det nu så det låter jag vara osagt.

Att besöka Notre-Dame i Montreal

Man ska inte låta sig skrämmas av den långa kön till Notre-Dame i Montreal
Man ska inte låta sig skrämmas av den långa kön till Notre-Dame i Montreal

Man ska inte låta sig skrämmas av den långa kön utanför. Det gick rätt fort, en kvart kanske. Men vi vill varna lite för att de kan stänga tidigare än vanlig tid. Det finns en stor skylt med öppettider intill entrén. Vi läste på skylten och konstaterade att det skulle vara öppet några timmar till, och eftersom kön var så lång så bestämde vi oss för att ta ett glas bubbel på en takterass i Old Town och sedan komma tillbaka. Vi ställde oss i kön när vi var tillbaka. När vi var nästan framme ropades det ut i högtalare att de bara skulle släppa in folk i två minuter till för att sedan stänga. Typ två timmar tidigare! Vi såg sedan att det satt en liten lapp på en liten skylt om att de skulle stänga tidigare. Surt!

Tur att vi hade möjlighet att komma tillbaka nästa dag! Det kostar 8 CAD att komma in i kyrkan. Då ingår en guidad tur (franska eller engelska) på 20 minuter. Eftersom vi inte är så fasligt kyrkligt intresserade var vi där kanske sammanlagt en timme. Har man mera intresse så går det nog att gå runt där i ett antal timmar.

Här kan man läsa mera om Basilika Notre-Dame i Montreal.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ulrica
  1 september, 2019 at 06:30

  Det här är ju som en hel lektion ikväll.. jag trodde också att Notre-Dame bara fanns i Paris. Supervackra bilder!! KRAM

 • Reply
  SÅ TYCKTE JAG OM MONTREAL SOM RESMÅL - Gott för själen
  9 september, 2019 at 09:01

  […] under veckan. Några ställen tillsammans med A och några ställen på egen hand då han jobbade. Notre-Dame de Montreal såg vi […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.