resor - långa & korta

SÅ TYCKTE JAG OM MONTREAL SOM RESMÅL

Jag tänkte jag skulle sammanfatta vad jag tyckte om Montreal som resmål. Kanske kan det vara värt nåt ifall nån har vägarna förbi. Vad tyckte jag om naturen, maten och människorna exempelvis?

Montreal Skyline
Montreal Skyline

Naturen

Montreal var ett trevligt resmål
Montreal var ett trevligt resmål

Montreal är en storstad så det blev ju inte direkt några naturupplevelser värt namnet. Däremot fanns det möjlighet att besöka en del grönskande oaser. Jag hängde en del i den här parken som hette La Fontaine.

Den parken tyckte jag jättemycket om. Det blev morgonlöpning här ett par gånger.

Där hängde jag en hel dag för bara avkoppling.

Sista kvällen åt vi middag på en restaurang precis intill denna park och sedan avslutade vi med lite rött på en parkbänk för att suga ut det sista av resan. Så mysigt!

Vi var också upp till ett friluftsområde på ett berg, mitt i stan, Mount Royal.

Tyvärr hann vi inte vandra i stort sett alls på vandringslederna i denna park, men vi fick en fantastisk utsikt från berget Mont Royal.

Stadsmiljöerna

Så här såg hoods’en ut i närheten av vårt hotell. Rätt fint, tror jag. Eller ja, jag ser ju att det är fint, men jag vet ju inte om det är fint även i deras ögon. 🙂 Det fanns mycket sämre delar också, men de fotade jag inte 🙂

Och så här såg det ut på Fina gatan.

Mitt i stan, på andra sidan floden från själva centrumkärnan, fanns några campingstugor. Vi gick runt där och det var faktiskt riktigt mysigt, trots kulissen med en nedlagd fabrik i bakgrunden.

En något udda bild i stadsmiljön. Här berättar jag om vårt stopp vid bostadskomplexet Habitat 67 och när en vakt skrek åt mig.

Vi såg mängder med gamla vackra övergivna hus. Just det här huset var nog inte övergivet, men det var såna här hus som bara stod och förföll. Hemskt! Det gjorde ont i mitt fastighetshjärta!

Sevärdheter

Jag hann med en hel del under veckan. Några ställen tillsammans med A och några ställen på egen hand då han jobbade. Notre-Dame de Montreal såg vi tillsammans.

Historiska museet, bankmuseet och Botaniska trädgården besökte jag ensam.

Old Port och Old Town var trevligt att besöka också.

Och alla andra ställen som jag länkat till i inlägget.

Mat och dryck

Maten ja. Vad ska man säga. Det här var frukosten första morgonen. Bara min frukost. Jag kan ju säga att till och med jag var mätt i många timmar efter det här! 🙂

Det var svårt att hitta vettig mat, precis som i USA. Det här var nog den bästa rätten. Den jag åt första kvällen. Jag valde två tapasrätter. Bläckfisk med bröd och prosciutto med melon.

Senast jag åt pizza var för 3,5 år sedan. Efter att jag smakade A’s pizza en kväll så tog jag faktiskt en själv också. Den var så god! Tunn och krispig botten. Nu får det väl dröja några år igen 🙂

Knappast världens tjusigaste bild, men knappast världens tjusigaste rätt heller. Detta är Canadas nationalrätt, Poutine. Tradition-varianten är alltså denna. Pommes frites, med Quebeck-ost och brunsås. That’s it. Jag kan ju säga att jag inte var helt nöjd med varken utseende eller smak. Men det är alltid roligt att testa lokala specialiteter.

Den här måste jag ju visa också. Jag var sugen på lite tilltugg till ölen, typ nåt mellis-aktigt. ”Nachos snacks” tyckte jag lät bra. Joråsatte! Det kom in ett berg på tallriken 🙂 Som sagt svårt att hitta nåt vettigt.

Vi testade ett antal lokala öl-sorter (det finns massor av mikrobryggerier) men det som var lite intressant var att Sangria verkade väldigt populärt där. Jag tänkte mig att Sangria finns i Spanien punkt. Typ. Men det var verkligen en grej även i Kanada.

Människorna

Människorna skulle jag säga har en personlighet som i Sverige. Relativt trevliga, men inte överdrivet sociala och pratsamma som de i USA. Det som däremot utmärkte sig var att personalen på restaurangerna var extremt långsamma. När man satte sig fick man ett glas vatten direkt, det var det enda som gick snabbt. Sen fick man vänta på menyn, vänta på drycken, vänta på maten (ibland kom drycken efter maten). När man bad om notan tog det tid att få den, sen försvann den som kom med notan, kom tillbaka efter ett bra tag, konstaterade att vi hade kort, försvann igen för att komma tillbaka efter en evighet med kortapparaten. Herregud! Och det där långsamma tempot var det verkligen på varenda restaurang vi var på under hela veckan!

Shoppingen

Shoppingen kan jag inte säga så mycket om. Vi var visserligen ner i Underground city för att kolla runt lite. Med betoning på lite. Detta underjordskomplex är världens största. Håll i er nu. Det är 32 km gångvägar. 4 miljoner kvadratmeter, fördelat på 4-5 våningar. Ett gigantiskt nätverk med ett antal tunnelbanestationer, 2000 butiker, 40 banker... hur länge ska jag fortsätta? Ungefär en halv miljon människor passerar där. Varje dag! Här kan du beställa en karta ifall du blir shoppingsugen då du är där 🙂

Mitt huvud pallade inte så länge, men jag lyckades hitta en väska i alla fall. Jamen Aldo är ju alltid Aldo. 50% är alltid 50%. Och eftersom det var tre olika band till väskan så kan man ju säga att jag fick väskan till 1/6-del av priset. Eller hur! Mer shopping än så hade jag inte lust med under veckan.

Lite fakta och vad tyckte jag om Montreal som resmål?

Lite fakta

Montreal är stort. I storstadsområdet bor dryga 4 miljoner invånare. Staden ligger i provinsen Québec, där man har franska som officiellt språk. De flesta talar även engelska.

Till USAs landgräns är det mindre än en timme och sex timmar till New York.

Vad tyckte jag?

Om vi börjar med det negativa. Det var väldigt många hemlösa personer, påverkade av allehanda saker skulle jag tro. Vi var aldrig rädda eller så, men det är ju inte jättekul med sånt klientel i närheten av där man bor.

Det var också väldigt dyrt. Jag tror att det var ett rätt högt prisläge generellt, men givetvis påverkade även vår svaga krona gentemot Kanadensiska dollar (CAD). Ett glas vin kostade exempelvis ungefär 140 kronor.

Men det var en trevlig stad med härliga parker här och där. Och en hel del sevärdheter. Klimatet är ungefär som hemma förutom att de har lite kallare vintrar. Nu hade vi en jättetur med vädret och det gör ju alltid en resa lite bättre. Alltid roligt att upptäcka ett nytt resmål. Kanske inte ett ställe jag skulle välja igen, men det var roligt att ha sett det. Så kan jag sammanfatta Montreal som resmål.

Må bäst!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Sallys hus
  11 september, 2019 at 11:20

  Vilken resa!
  Å jag säger bara ATTANS att det inte var calgary ni varit i…
  Då hade ju liksom vår resa varit klar sen…haha…
  Men jag har förstått att det är dyrt där så jag är glad att vi hyrt lägenhet. Då kan vi i alla fall laga några måltider själva…

  Underbara bilder! Tack för att du delar med dig..
  Kraaaam Katarina

 • Reply
  Sallys hus
  11 september, 2019 at 11:21

  hmm..vet inte om min kommentar kom fram?

 • Reply
  FREEDOMtravel
  21 september, 2019 at 07:56

  Intressant sammanfattning! Maten på den amerikanska kontinenten lockar mig inte alls och tråkigt att det är dyrt, men det hänger väl delvis ihop med att kronan är så svag. Låter annars intressant att göra ett besök här. Skulle gärna göra det i kombination med att se mer av Kanada och naturen!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.