resor - långa & korta

FÖRSENADE FLYG ÄR INTE KUL

Visste du att man kan få ersättning för försenade flyg eller inställda flyg inom tre år? Har du någon gång drabbats av försening eller inställt flyg så pass mycket att du hade rätt till ersättning? Det har jag. Har man sovit en natt på ett hårt trägolv på grund av försening så vill man gärna ha ersättning. Visste du att man kan få hjälp att kräva ersättning?

Tillbringade natten på ett trägolv

Flygförseningar är inte kul
Flygförseningar är inte kul

Det var en dag i november för några år sedan och målet för resan var Kanarieöarna. Dagen som började med kaos och slutade med strul. Precis på dagen för avresan råkade det bli snöstorm. En kraftig sådan. Så pass kraftig att mellansonen förflyttade sig sju mil med bil på nio timmar, samma dag.

Försenade flyg – det ena efter det andra

Försenat flyg? Inte till Samos i alla fall.
Försenat flyg? Inte till Samos i alla fall.

Den ena flighten efter den andra markerades med ”delayed” på tavlorna på Arlanda. Till en början informerade flygbolaget om att det var försenat nån timme. Förseningen förlängdes då och då. Till sist hade förseningen orsakat att besättningens tillåtna arbetstid hade passerats så flighten flyttades till dagen efter.

Försenade flyg är inte kul
Försenade flyg är inte kul

Några passagerare var snabba att boka hotellrum efter första informationen. Rummen runt Arlanda blev blixtsnabbt uppbokade. Jag hade vänner som erbjöd sovplats och det fanns rum lite längre ifrån Arlanda. Dock kändes det för riskabelt att åka så långt i snöstormen, med vetskapen om sonens erfarenhet. Flygets nya planerade avgångstid var ganska tidigt på morgonen så sömnen skulle i alla fall inte bli så lång.

Flygbolaget delade ut matbiljetter, men några hotellrum delade de såklart inte ut. Det blev helt enkelt så att natten tillbringades på ett hårt trägolv. Jag kan meddela att det inte är skönt att sova på ett trägolv! Ifall ni undrar alltså.

Flyget till Montreal blev inte försenat
Flyget till Montreal blev inte försenat

Vid den här tiden mådde jag inte bra alls. Det var precis innan min mentala krasch så jag orkade definitivt inte försöka få ersättning för förseningen. Min kompis, som också var med på resan, drog hela lasset att krångla med flygbolag och försäkringsbolag. Jag är henne evigt tacksam! Efter en hel del tid och tjafs för henne så fick vi så pass mycket ersättning så att hela resan blev gratis.

Hade jag inte haft min kompis så hade jag definitivt tagit hjälp på annat håll. Flygförseningar är inte kul så det känns skönt att veta att man kan få hjälp med att kräva ersättning. Man kan ha rätt att få upp till 600 EUR i ersättning från flygbolaget vid försening. Dessutom har man ofta rätt att få tillbaka på en reseförsäkring. Så det är definitivt värt att lägga lite energi på det.

AirHelp hjälper till att kräva ersättning

Los Angeles by night
Los Angeles by night

AirHelp verkar vara en toppenbra samarbetspartner i sammanhanget. De har en digital snurra där man kan fylla i lite enkla uppgifter om flighten för att snabbt se om man har rätt till kompensation eller ej. Ger man de sen uppdraget tar de bara betalt ifall ersättningen blir beviljad. Det kostar alltså 0 kronor ifall de misslyckas! Inget att förlora alltså. Hur bra är inte det?! Om flygbolaget trilskas så kan de även hjälpa till att ta ärendet till domstol.

Skönt att få ersättning för försenade flyg
Skönt att få ersättning för försenade flyg

Det här med att man kan få ersättning så långt i efterhand hade jag ingen aning om tills för bara nån vecka sedan. Så, tänk efter nu. Har du varit med om någon försening mer än tre timmar sedan tre år tillbaka? In och testa snurran vetja!

Må bäst!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.