recept

KÅLRÄTT – GRYTA ELLER PASTASÅS

Jag vet inte vad jag ska kalla den här kålrätten, gryta eller pastasås på kålrester kanske. God blev den i vilket fall. Jag googlade fram ett par recept och meckade ihop lite. Skönt så här strax efter jul att göra nån helt annan man än julmat. Och kål har vi ofta över efter julsallad och dekoration. Den kål vi hade över i år var brysselkål, grönkål och rödkål. Här kommer ett recept som jag själv blir provocerad av. Utan mängdangivelser. Morr. Men eftersom jag vet att många klarar av att hantera ett sånt recept så bjuder jag på det ändå, hehe.

Kålrätt till pasta eller i ensamt majestät

Ingredienser:

Grönkål
Brysselkål
Rödkål
Bacon, vanlig eller kalkonbacon, ett paket till två personer
Olivolja
Matlagningsgrädde, ett par dl
Parmesan, ca en dl
Gul lök, en liten
Vitlök, en klyfta
Svartpeppar

Gör så här:

  • Strimla baconet och stek det knaprigt.
  • Skala och hacka löken
  • Förkoka brysselkålen ett par minuter i lättsaltat vatten. Dela dem sen mitt itu.
  • Strimla rödkålen
  • Skär bort den grova stjälken på grönkålen och strimla bladen.
  • Riv parmesanen
  • Fräs lök, vitlök i olja en liten stund. Lägg i den förkokta brysselkålen och låt fräsa med en stund. Tillsätt sen rödkålen. Efter ytterligare någon minut tillsätts grönkålen som är allra tunnast.
  • Häll i ett par dl grädde och låt småputtra i några minuter.
  • Häll i den rivna parmesanen och låt smälta.
  • Krydda upp med svartpeppar (saltar inget alls förutom i pastavattnet och brysselkålvattnet)
  • Tillsätt det stekta baconet.
God kålrätt till pasta
God kålrätt till pasta
  • Ät denna goda kålrätt som den är eller tillsammans med pasta.

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.