livet

OM ATT FIRA VALBORG PÅ RIKTIGT

Är man född och uppvuxen i Uppsala, som jag är, så vet man hur man firar Valborg, eller Sista April som det heter där, på riktigt! Ca 40 000 personer snurrar runt i stan denna dag. I år är äldsta sonen N med i Forsränningskommitten och arrangerar jippot, som är Sveriges största årliga studentarrangemang – Forsränningen och Forsfestivalen veckan innan. För två år sen var mellansonen med och arrangerade. 23 st arbetar med detta mer eller mindre ett halvår.

När man är en vanlig Sista-april-firare så kan det se ut så här: Vid 7-8-tiden hittar man en bra plats vid Fyrisån och intar champagnefrukost. Efter någon timme börjar ankracet. Ett gäng gula plastankor släpps i ån och man hoppas att rätt vinner. Vid 10-tiden tittar man på Forsränningen.

Mellansonen ska ränna nerför Fyrisån. Det är han som ser ut som en svamp.

Mellansonen ska ränna nerför Fyrisån. Det är han som ser ut som en svamp, men är en Nintendofigur.

100 st flottar, med 2-4 pers på varje, tar sig nedför Fyrisån.

Sonen har kraschat i Islandsfallet och kämpar i 7-gradigt vatten

Sonen har kraschat i Islandsfallet och kämpar i 7-gradigt vatten

Sen är det dags för sillunch i Stadsparken. Strax före kl 15 är det dags att ta sig till Carolina-backen. Där går några ut på en gigantisk balkong och viftar med sina gulnade studentmössor och sedan springer nerför backen och alla efter. Otroligt fånigt, men det måste vara så. Efter det är det dags för champagnegaloppen på någon nation. Några sover middag i någon park. På kvällen går man på plasquegasque. Kanske letar man rätt på någon kase också. Sen sover man en vecka.

I år ska vi fira på riktigt (nästan) igen!

Må bäst!

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.