resor - långa & korta

Ett av världens första oljeraffinaderier – Oljeön

Vet inte vad det är som gör att det är så kul att titta på gamla saker, egentligen. Men det tycker jag. Att det är kul alltså. Och det här, det var riktigt kul.

Engelsbergs oljefabrik sägs vara ett av världens första raffinaderier och den äldsta bevarade. I slutet av 1800-talet fick en man den galna idén att förädla olja. Detta var bara 10 år efter att man hade hittat olja i USA. Hans chanser att lyckas var i princip obefintliga. Men under 50 år försåg Engelsbergs oljefabrik, som byggdes ute på en liten ö, de svenska hushållen och industrin med lysolja, fotogen och allehanda fetter. 1927 tvingades man lägga ner p g a bristande lönsamhet. Det mesta är bevarat och finns att beskåda under en guidat tur.

1. Jag i regnställ Helly Hansen 2. Guiden Beth Söderkvist

1. Jag i regnställ Helly Hansen 2. Guiden Beth Söderkvist

Beth Söderkvist var en fantastiskt karismatisk guide. Trots vissa rörelseproblem tycktes  hon ändå skutta fram. Hon brann verkligen för sitt uppdrag och kändes väldigt kompetent. Ett besök blir extra intressant då.

Engelsbergs Oljefabriks Aktiebolag

Engelsbergs Oljefabriks Aktiebolag

En arbetsmiljö som kräver svartvita bilder.

Arbetsmiljö på Oljeön. Längst upp till höger en brandsläckare. Längst ner till höger läderolja i flaskor.

Industrismiljö på Oljeön. Längst upp till höger en brandsläckare. Längst ner till höger läderolja i flaskor.

Älskar att tänka på hur det var när det var full verksamhet på såna här ställen. Vad pratade man om, kunde man prata över huvud taget eller var det för hög ljudnivå, vad åt man till lunch, hur långa arbetsdagar hade man? Apropå det, i en del av fabriken fick man inte ha lampor. Det var för brandfarligt. Så vintertid jobbade man bara några få timmar, men desto längre sommartid.

1. Filmprojektor 2. Exempel på produkter som såldes

1. Filmprojektor 2. Exempel på produkter som såldes

Ett riktigt spännande ställe. Väl värt att besöka tillsammans med Engelsbergs bruk, som jag skrev om igår. 6 mil från Västerås och 18 mil från Stockholm. Tänk så mycket fint, roligt, coolt, fascinerande och vackert det finns i vårt land.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Tulle
  14 juli, 2012 at 06:32

  Man behöver inte flyga 650 mil för att göda själen.

  • Reply
   Lena
   14 juli, 2012 at 06:33

   Jodå, det också!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.