recept

Mjuk pepparkaka med nöttosca

SONY DSC

Bjöd på adventskaka på jobbet på jobbet härom dagen, eller mjuk pepparkaka med nöttosca som den egentligen heter. Istället för födelsedagstårta fick det bli den här kakan. Det uppskattades och faktum är att den brukar få stående ovationer.

Mjuk pepparkaka med nöttosca
20 min + 35 min i ugn
175 gr 25 min + 10 min

Till 10-12 bitar

Botten
50g smör
3 dl vetemjöl (180 g)
2 dl strösocker
2 tsk mald kanel
1 tsk mald kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda kryddnejlikor
2 tsk bakpulver
1 stort ägg
¾ dl mjölk
¾ dl vispgrädde eller crème fraiche

Nöttosca

1 dl hasselnötter
1 dl sötmandel
1 del pumpakärnor
75 g smör
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
½ dl strösocker
½ dl mörk sirap

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 gr. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser.
  2. Vispa upp ägget. Blanda ner ägg, mjölk och grädde i de torra ingredienserna. Rör ner smöret.
  3. Häll smeten i en väl smord och bröad avlång form, ca 1 ½ liter. Grädda mitt i ugnen ca 25 min. Prova med en sticka. Låt svalna.
  4. Nöttosca: Rosta mandel, nötter och pumpakärnor i torr panna.
  5. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet, i smöret, lite i taget och vispa sedan ner mjölken. Blanda ner socker och sirap. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknat.
  6. Rör ner nötterna. Klicka toscasmeten över kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.
  7. Låt kakan svalna något innan den tas ur formen.

Tips: Stjälp upp kakan upp och ner på en skärbräda och låt den stå så medan du skär bitar. Om kakan står med nötterna uppåt så blir det svårare att skära.

Må bäst!

You Might Also Like

7 Comments

  • Reply
    Linda
    3 december, 2013 at 05:54

    Den där lät jättegod! Ska absolut testas.
    Hoppas tentan gick bra.

    Kram Linda

  • Reply
    Prinsessorna på Bellevue
    3 december, 2013 at 09:29

    Åhh, det där såg gott ut! Måste jag också prova! Tack! Koppar direkt…

    Kramar
    Petronella

  • Reply
    Tittilina
    3 december, 2013 at 10:46

    Tro jag det! Att den får stående ovationer. Låter ju hur gott som helst!

    Kram

  • Reply
    Ninelin
    3 december, 2013 at 10:57

    Gott! Hoppas på lite bak till helgen 😉

    Kram N

  • Reply
    CreandoPhoto
    4 december, 2013 at 02:53

    Tackar! Ett recept jag omgående lämnar till min baktokiga dotter att förverkliga i vårt hem. Ser ju fantastisk ut måste jag säga! 🙂

  • Reply
    dianasdrömmar
    4 december, 2013 at 10:06

    Mums 🙂 kram Diana

  • Reply
    Åsa
    4 december, 2013 at 01:55

    Meen så smarrigt det där lät, måste testas till helgen:)

    Kram Åsa

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.