Till midsommardagens lunch gjorde jag silltårta för första gången. Att jag inte gillar matlagning är ju knappas nån hemlighet och ännu mindre när det är en massa krångel. Ja, ni vet, det ska hackas och det ska skäras och det ska mixas och till sist SMAKAS AV!!! Som om man ska veta hur smeten ska smaka innan man ens har ätit den tillsammans med allt annat i rätten!
Har man inte snaps i glasen kan man ju ha lingonkvistar. Hela trädgården kryllar just nu av blommande lingon. Så söta!
Hur som helst, jag bet ihop och testade receptet. Jag var till och med så wild and crazy att jag mixade två recept. Det blev lite för mycket salt och intensiv sillsmak, så i receptet här nedan har jag tagit bort 2 msk sillspad (som egentligen var med i receptet).
Silltårta
75 g smält smör
200 g kavring
3 gelatinblad
200 g matjesill
1 rödlök
2 dl kesella/kvarg 10%
3 dl gräddfil
Svartpeppar
1 dl dill
1 dl gräslök
Dill och/eller gräslök till garnering
Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i fem minuter.
Mixa brödet tillsammans med det smälta smöret i en matbredare/mixer. Tryck ut smeten i en form med löstagbar kant. (Jag tryckte ut mina i små portionsformar med plastad botten så lyfte jag bara ur de färdiga tårtorna sen). Ställ botten kallt medan du gör fyllningen.
Skala och finhacka löken, hacka dill och gräslök. Skär sillarna i mindre bitar och blanda med gräddfil, kesella/kvarg, rödlök, dill och gräslök. Smält gelatinbladen i en kastrull på svag värme och blanda ner i smeten. Häll smeten i formen. Plasta in och ställ kallt minst tre timmar. Garnera med dill och/eller gräslök innan servering.
Må bäst!
2 Comments
Suss
22 juni, 2015 at 06:15Så gott med silltårta. Synd att det bara blir vid midsommar och jul som vi äter det… Ha en bra start på veckan, kram Suss
home2tiny
22 juni, 2015 at 08:01För mig som älskar sill är det här ett toppenrecept. Kramisar Tina