Hur gott är det inte med äppelkaka? Och hur härligt är det inte att kunna bjuda på en egenhändigt gjord äppelkaka? Tänkte jag skulle bjuda på ett recept.
Nu har vi äppeltider. Och tider för äppelkakor. Denna kaka (och en till) får följa med till jobbet idag. Det är ett väldigt suktande efter kakor där!
Jag bakar extremt sällan kaffebröd, i stort sett bara till födelsedagar, men den här kakan kan jag faktiskt klämma till med emellanåt.
Detta recept har följt mig i alla år. Blir vansinnigt gott, om jag får säga det själv.
Knäckig äppelkaka
3- 5 äpplen, som skalas och klyftas och rullas i kanel och socker
2 ekologiska ägg
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
125 g smält smör
– Skala äpplena och klyfta dem. Rulla klyftorna i en socker- och kanel-blandning.
– Vispa ägg och socker pösigt.
– Blanda mjölet med bakpulver.
– Häll det smälta smöret i äggblandningen och blanda.
– Blanda sen i mjölblandningen.
– Häll smeten i en smörad och bröad rund slät sockerkaksform.
– Tryck ner äppelklyftorna i smeten. Det ska vara rätt tätt med klyftor. Så tätt så det nästan känns löjligt mycket, tycker jag.
– Strö lite socker och kanel över allting så blir den färdiga kakan lite knäckig.
Grädda i 175 – 200 grader i ca 55-60 minuter.
Må bäst!
3 Comments
Camilla
14 september, 2015 at 07:04Mmm, så gott! Inte mycket som slår en god äppelkaka. Kram Camilla
Helen
14 september, 2015 at 12:55Ser mkt god ut!! Vilka fina bilder du tar:) kram
AngelicasVärld
14 september, 2015 at 07:11Såg ju så smarrigt ut!! Det där måste jag prova!