Jag har testat en ny variant av granola. En liten aning skillnad mot den jag gjort tidigare.
Tidigare skulle man kunna säga att jag gjort ett mellanting mellan müsli och granola. Vad är det för skillnad mellan granola och müsli då, kan man undra? När man gör müsli blandar man bara ihop ingredienserna. När man gör granola blandar man det torra med lite vatten, olja och honung och rostar i ugnen då man gör granola. Och i mitt tidigare recept så hade jag inte vatten och olja utan blandade bara i lite honung och rostade. Det är också jättegott.
Denna gång blandade jag:
1 dl pumpakärnor
1 dl kokos
1 dl hasselnötter (grovhackade)
1 dl valnötter (grovhackade)
1 dl sötmandel (grovhackad)
1 dl rågkross
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
1 msk kanel
3 dl havregryn (utesluts om du vill köra lchf)
Sen blandade jag:
1 dl linfröolja
2 dl vatten
1 msk honung
i en skål för sig.
Sen hällde jag den blöta blandningen över den torra blandningen och rörde om ordentligt.
Nästa steg är att platta ut smeten på bakplåtspappersklädd plåt i 150 gr i 20 minuter. Rör om ett par gånger under tiden. Det bränns fort (jag brände en plåt trots att tiden inte var ute).
Jag hällde sen upp det på ett fat så det fick torka lite till. I det här läget kan man också blanda i torkade tranbär, blåbär, gojibär t ex för att få en liten extra energikick.
Och återigen är granola-förrådet påfyllt för att strösslas på yoghurt, kvarg eller fruktsallad. Eller varför inte på blåbärskokosmjölk som på första bilden.
Mums!
Må bäst!
11 Comments
Maria
25 februari, 2016 at 07:08Hej vännen!
Tack för dina rara ord hos mig. Jag har saknat att inte hunnit in till dig, ska du veta. Din blogg är en av mina favoriter, så jag blev allt lite löjligt glad när jag såg att du inte gett upp mig! =)
Nu har jag kollat ikapp lite och lärt mig ett nytt ord. Kräksnöar, jag lägger till det i min ordlista över tok-knasiga ord 😉 Jag har också inspirerats över ordningen i tvättstugan. Jag har hyfsad ordning i min, och förvarar ungefär samma saker som du i tvättstugan. Jag har dock svarta plastlådor från ikea, som jag varit sugen på att byta ut. Men inte vetat riktigt till vad? Dina var supersnygga. Undrar om de fungerar hos oss… tycker det blir så kladdigt när man förvarar rengöringsmedel och sånt i dem… (eller så är det vissa personer här i familjen som kladdar? 😉 ) Vilken toksnygg matta ni fyndat!!! Vi har också, äntligen, fått ny matta på plats i vardagsrummet. Bilder kommer… Och så tackar jag för recept på granola och att du förklarade skillnaden på granola och müsli, hade ingen aning om det, trodde nog det var typ samma 😉
Kram på dig och ha nu en fin torsdag!
/Maria
Lena
26 februari, 2016 at 03:08Men åååhh, gulle dig! Klart jag inte har givit upp dig! Haha, ja visst är kräksnöar ett bra ord!
Maria
25 februari, 2016 at 09:55Vad kul med tips.
Kram
Maria
Lena
26 februari, 2016 at 03:08Vad bra!
Karin - vackertnaturligt
26 februari, 2016 at 09:27Mmmm… det här ser jättegott ut, måste prova!
Lena
27 februari, 2016 at 07:23Ja, gör det. Det blev superbra!
EGEN GRANOLA GÖR MAN LÄTT - Gott för själenGott för själen
30 juli, 2016 at 09:59[…] jag gjort två olika varianter. Eller egentligen är det samma men den ena innehåller havregryn. Här hittar ni mitt recept. Den som inte innehåller havregryn brukar jag strössla på keso, cocosmjölk och bär, eller en […]
MAT- OCH SOVKLOCKA - Gott för själenGott för själen
16 januari, 2017 at 09:33[…] med macka också. Mellis på för- och eftermiddag med frukt, keso eller som här yoghurt och egen granola. Och sen middag med lagad mat. Sen äter jag sällan nåt mera på kvällen. Jag får liksom i mig […]
EN SKÖN LUGN HEMMADAG - Gott för själenGott för själen
5 juni, 2017 at 05:22[…] var jag bara hemma och tog det lugnt. Fyllde på granola-förrådet lite så jag har ett […]
SEMESTERDAG MITT I VECKAN - Gott för själen
19 mars, 2019 at 07:52[…] Den lediga dagen började egentligen igår kväll, kan man säga. Jag började med att göra min egen granola… […]
EN PRODUKTIV FÖRSTA SEMESTERDAG - Gott för själen
31 juli, 2020 at 06:01[…] efter att brödet hamnade i kylen gjorde jag min egen granola. Även det var länge […]