Jag gör oftast mitt frukostbröd själv. Nu har jag testat fram ett nytt recept. Det blev till sist så pass bra att jag vill inspirera andra att testa. Det här gjorde jag igår. Håll till godo! Framtestat efter inspo från den här tjejen.
Gott för själens långpannebröd
Ingredienser
4 dl havregryn
6 dl mjölk (4+1)
50 g jäst
1 dl hackade nötter
1 dl solrosfrön
1 dl havrekli
1 dl olivolja
1 msk honung
2 tsk salt
8-9 dl rågsikt
Gör så här:
- Häll upp 4 dl av mjölken och havregrynen i en kastrull och koka upp på svag värme. Rör under tiden så det inte bränns i botten
- Häll i den sista dl mjölk och ställ kastrullen på kylning till 37 grader. Är det kallt ute så ställer jag ut den.
- Smula ner jästen i en liten skål. Häll lite av den avsvalnade gröten över jästen och rör till jästen smält.
- Häll i jäströran, gröten och allt annat i en bunke och blanda länge. Jag brukar köra ungefär 5 minuter med min Kitchen Aid. Degen ska vara rejält kladdig, så där så man blir hysterisk på att det fastnar över allt.
- Täck bunken med en handduk och låt jäsa i 30 minuter.
- Tryck ut degen i en långpanna (24×30 cm). Pensla med vatten och strö lite havregryn och/eller solrosfrön över degen. Täck den med handduk och låt jäsa i 30 minuter till.
- Grädda i 20-30 min i 200 grader.
- Låt svalna något och skär i 24 bitar. Jag brukar även dela varje bit mitt itu och frysa in dem så.
Du har nu färdigskurna bitar av härligt frukostbröd att njuta av!
Må bäst!
4 Comments
Maria
29 februari, 2016 at 09:51Tack för all inspiration du ger.
Önskar en bra och produktiv vecka.
Kram
Maria
Lena
7 mars, 2016 at 06:53Åh, tack själv! Vad roligt att du tycker det!
Home2tiny
29 februari, 2016 at 10:28Mums så gott, hembakat bröd är bland det bästa som finns. Kramisar Tina
Fru Sederblad
29 februari, 2016 at 09:39Åh, det lät gott! Borde jag verkligen prova någon dag, får se om det blir till helgen kanske. Kram!