trädgård

VAD SKA MAN TÄNKA PÅ NÄR MAN SKA OLJA TERASSEN?

Inlägget är ett samarbete.

Visst blir man väl glad när man får proffsigt bemötande i en butik eller liknande!? Tyvärr händer det så sällan så man reagerar när det händer!

 

IMG_3038 terassolja x

I år har jag äntligen tagit tag i det här med oljandet av terassen. Vi borde skämmas, men det var tre år sedan vi gjorde det sist.

 

IMG_2752 terasstvätt x

När jag ska göra nåt eller köpa nåt så mailar jag gärna på kvällar eller helger och ställer alla mina tusen frågor. Då slipper jag stå i butiken och fundera fem minuter innan stängning. Jag hade förstås glömt hur mycket som går åt av tvätt och olja och när man kan olja o s v så jag skrev ner alla frågor jag kunde komma på i ett mail. Dagen efter hade jag supertydliga svar på allt från Ackes här i vår lilla stad. Och jag hade inte en enda motfråga. Det händer typ aldrig. Oftast får man nåt kortfattat svar, eller svar på bara lite grann av det man frågat. Det är i alla fall min erfarenhet. Eller i och för sig hade jag nån till fråga, men det beror på att jag inte kom på den själv innan.  Så jag var så glad över det proffsiga svar jag fick!

 

IMG_2742 terasstvätt x

Ni ser hur illa ansatt virket var. Så här såg det ut när vi körde på med tvätten.

 

Hur tvättar man träet?

Man fuktar träet lite, rollar på vätskan, skrubbar med borste eller kör med terasstvättmaskin och spolar sen bort geggan. Det är viktigt att spola bort ordentligt annars blir det som en geggig intorkad hinna uppepå virket.

Självklart kan man chansa på att olja direkt, utan tvätt, men då riskerar man att det flagnar.

 

IMG_2803 terassolja x

 

Hur varmt måste det vara?

De rekommenderar att man målar när dygnsmedeltemperaturen är över 5 grader och att materialet som man ska måla/olja inte har en högre fuktighet än 18%.  Vi köpte en fuktmätare där för under 200 kronor.  Så värt de där kronorna för att veta hur fuktigt det är. Inte kul att chansa och sen blir det misslyckat!

 

IMG_2785 terassolja x

Hur länge ska man vänta mellan tvätt och oljning?

Ackes rekommenderar att man väntar minst 48 timmar innan man oljar, så att det torkat ordentligt. Regnar det eller är kallt så tar det förstås längre tid. Man kan vänta nån vecka mellan tvätt och oljning utan problem, men givetvis blir det ju smutsigare ju längre man väntar.

 

 

IMG_2808 terassolja x

Ska man använda pensel, roller eller spray?

De rekommenderar att man använder pensel eftersom det bearbetar in färgen på ett annat sätt än roller eller spray. Även där kan man ju chansa, men flagningsrisken ökar. Jag vågade inte chansa.

 

IMG_2799 terassolja x

Jag har kört så hårt så penseln spretar åt alla håll, haha. Vi kör med Nordsjös Tinova UV super Terrace med brytningen Allvaret. Det blir en vit/grå nyans som vi tycker passar kanon här hos oss.

Hur mycket terassolja behöver man?

Man beräknar att 1 liter olja räcker till 10 kvm. För oss går det nog åt lite mera eftersom virket var verkligen snustorrt och vi hade kört av all gammal olja innan.

 

IMG_2801 terassolja x

Haha, det syns att mina arbetsbyxor och skor varit med ett tag. Och det syns att jag är rätt kladdig av mig. Ni fattar att maken inte skulle släppa lös mig att måla fönster va’?!

 

IMG_3033 terassolja x

Det har ju verkligen varit perfekt oljar-väder nu i en veckas tid. Inte då i direkt solljus när det var som varmast i helgen, men annars. Sakta men säkert går det framåt. Jag kanske avverkar 10 kvm i timmen. Jag tror att det tar lite längre tid när man har färgpigment i. Man måste ta så lite på penseln åt gången så det inte blir flammig.

Jag hoppas jag blir klar i helgen, men väderprognosen ser väl inte jättelovande ut. Men först måste jag in till Ackes och köpa mera olja.

Må bäst!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  AngelicasVärld
  12 maj, 2016 at 07:52

  Toppen bra inlägg med toppen tips!! Vi oljade in vår nedre altan i helgen å ska ta tag i den övre vilken dag som helst!

  Jag har skickat vidare ett litet moraltest till dig inne på min blogg – om du vill förstås!
  KRAM

  • Reply
   Lena
   13 maj, 2016 at 06:44

   Tack! Vad roligt att du gillad inlägget!

   Jag antar utmaningen!

 • Reply
  Ekenäsliv
  12 maj, 2016 at 08:18

  Tack för alla fina tips!!
  Vi ska ju bygga alttan i sommar vi, men sen har vi tänkt behandla träet på något vis. Min mas kompis som är snickare tyckte ändå att vanligt tryckt virke är lättast att arbeteá med. annars finns det ju massa fina träslag, men då hade det kanske blivt 10 m2 trall istället för de 70 vi planerar för 😉
  Ha de gott o håll gärna en tumme för mig imorgon <3
  Kram Anna

  • Reply
   Lena
   13 maj, 2016 at 06:45

   Jamen precis. Tryckimpregnerat är ju enklast. Men även de behöver ju underhåll 🙂

 • Reply
  KUNDEVENT PÅ ACKES FÄRGCENTER - Gott för själen
  16 mars, 2020 at 05:49

  […] Behovet av inspiration tar aldrig slut, varken för mig eller många andra. Ett av mina mest lästa inlägg, fortfarande fyra år senare, är samarbetet med Ackes där jag tipsar om hur man bäst oljar terassen. […]

 • Reply
  När Ska Man Olja Impregnerat Trä? - Snickeri
  28 december, 2022 at 08:52

  […] Hur länge ska man vänta mellan tvätt och oljning? – Ackes rekommenderar att man väntar minst 48 timmar innan man oljar, så att det torkat ordentligt. Regnar det eller är kallt så tar det förstås längre tid. Man kan vänta nån vecka mellan tvätt och oljning utan problem, men givetvis blir det ju smutsigare ju längre man väntar. Visa hela svaret […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.