Jamen den här silltårtan blev så himla god så jag måste lägga ut receptet. Lite annorlunda är den allt. Efter inspiration från 4-5 recept och lite eget påhitt så kan jag väl säga att det är min tårta. Gott för själens silltårta liksom! Eller?
Och så här gjorde jag en vegetarisk variant – Portabellotårta.
Jag tycker nog att det är är 10 i topp av det jag lagat (vilket inte är så svårt eftersom jag bara lagat typ 10 rätter, haha, något överdrivet kanske). Men här kommer receptet i alla fall.
Gott för själens silltårta
4-8 personer (beroende på om man enbart äter den här som måltid, eller om man kompletterar med sallad och bröd eller om det bara är en bit till förrätt).
Ingredienser (till en springform med c:a 24 cm diameter):
Botten:
250 g kavring
75-100 g smält smör
Fyllning:
2,5 dl creme fraiche
1,5 dl hönsbuljong
1 dl riven parmesanost
5 hårdkokta ägg
4 gelatinblad
l liten rödlök
2 dl philadelphiaost
1/2 dl majonäs
1 burk (200g) matjesfilé (spara spadet)
1 dl hackad dill (fryst eller färsk)
svartpeppar
Garnering:
3-4 rädisor i skivor
1-2 msk hackad färsk dill + några vippor
1-2 msk hackad gräslök
Så här gjorde jag:
Smält smöret. Smula kavringen i en matberedare, häll smöret över (så mycket smör så brödet precis blir lite fuktigt) och mixa ihop till en grynig massa. Tryck ut blandningen i botten på springformen. Täck med plast och ställ in i kylen i en halvtimme.
Riv parmesanosten.
Koka upp hönsbuljongen och creme fraichen och låt koka på svag värme en stund. Ta kastrullen från värmen och rör ner parmesanosten och rör tills osten är upplöst. Låt svalna.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.
Koka äggen och hacka grovt.
Skala löken och hacka fint.
Hacka matjesfiléerna (kom ihåg att spara spadet) och dillen. Spara några vippor till garneringen.
Skölj och skär rädisorna och hacka gräslök till garnering.
Rör ihop philadelphiaosten, majon, sillhacket, lökhacket, 1 dl av dillhacket och den avsvalnade ostkrämen i en stork bunke. Dra några varv med pepparkvarnen. Skvätt i några teskedar av sillspadet. Rör om ordentligt. Smaka av med ev mera spad och peppar.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem. Smält dem på svag värme i kastrull eller mikron. Häll i gelatinet i en fin stråle ner i smeten. Rör ordentligt. Det är inte kul att få gelatinklumpar i munnen!
Tillsätt ägghacket, rör försiktigt och smaka av en sista gång.
Häll smeten på brödbotten i springformen. Tillbaka in i kylen i minst 4 timmar. Låt den med fördel stå över natten. Då blir den ännu godare.
Garnera med gräslökshack dillhack, dillvippor och rädisor.
Njut av en ovanligt god silltårta! Om jag får säga det själv 😉
Må bäst!
5 Comments
mittgodastefinaste
29 juni, 2016 at 07:22Mums!
Lät jättegott med parmesanosten i!
Kram Jenny
Lena
29 juni, 2016 at 07:49Det var det faktiskt. Och jag är jättemallig 🙂
Milla
2 juli, 2016 at 08:10Wow, det var ett finfint recept! Parmesan är pricken över ALLT! Jag kan tänka mig att göra med räkor istället eftersom sonen inte gillar sill men gillar såna här tårtor. Jag gjorde en botten till vår räkscheesecake av solrosfrön och pumpafrön som mixades till mjöl och blandades med smör, istället för kavring – blev en höjdare. kram!
Lena
3 juli, 2016 at 06:44En tårta med räkor låter ju också jättegott! Och räkcheesecake med frön. Mums!
PORTABELLOTÅRTA - VEGETARISKT ALTERNATIV TILL SILLTÅRTA - Gott för själenGott för själen
17 april, 2017 at 08:26[…] midsomras hittade jag på en egen silltårta med parmesanost och den blev så god. Nu i påskhelgen var jag sugen på den, men ville testa att göra en […]