livet

BILDBOMB FRÅN EN FOLKFEST I UPPSALA PÅ SISTA APRIL

Är det någonstans man ska fira Sista April så är det i Uppsala. Det är vida känt. Det heter förresten just Sista April i Uppsala, inte Valborg. Åtminstone var det så då jag växte upp. Och dagen ska börja med champagnefrukost vid Forsränningen.

Forsränningen i Uppsala började 1975 då två studenter utmanades att åka i en gummibåt längs ån, och nerför de två fallen. I år anordnades det alltså för 44:e året i rad. Det flesta som ränner är studenter från Uppsala universitet. Men även studenter från andra håll och ”vanliga” människor ränner. 🙂 Det beräknas vara ungefär 70 000 personer som tar del av denna folkfest.

Här håller några av årets 123 flottar på att ta sig nerför ån. Men vi börjar från början.

Vi såg till att vara på plats tidigt. Vid nio på morgonen tycker jag är lagom. Då hinner man titta lite på flottarna som ligger uppradade inför sjösättning. Musik spelas och deltagarna laddar för rännet på olika sätt. Rännarna har byggt sina flottar själva under den så kallade Forsfestivalen, veckan innan.

När vi kollat färdigt på flottarna gick vi över bron för att hitta en picknickplats på andra sidan, för att se bra. Redan vid halv tio börjar det bli svårt att få plats längst fram. Vi hittade nog nästan den sista platsen.

Startskottet gick klockan tio och fyrverkerier sköts av.

Vi plockade upp jordgubbar, fruktsallad och korkade upp champagnen.

Jamen kolla vår ”picknick-granne”. Den familjen gick verkligen all in. 🙂

De gjorde lite uppmärksamhet med sin avancerade frukost så P4 Radio Uppland gled fram och intervjuade.

Det sjöngs och det ropades ramsor fram och tillbaka mellan publik på ena sidan, publik på andra sidan och rännare. Det skapar helt klart skön stämning!

De här hade egen picknick med sig på flotten.

Mellansonen med flickvän kom förbi och slog sig ner. Vi tog fram flera glas… Där satt vi och njöt i ett par timmar. Väderprognosen hade visat på dåligt väder, men det blev mulet en kort stund och det trillade ner ett par droppar från himlen. Resten var bra väder. Helt klart över förväntan.

När vi var nöjda på första stället gick vi vidare längs ån. Stannade till vid första fallet, Kvarnfallet.

De som hade lyckats knipa ett bord på Tzatsiki hade nog rätt bra utsikt, minst sagt!

Vi gick vidare längs åkanten och genom folkmassorna.

Vi knatade vidare till Stadsparken. Eller Stadsträdgården, som den tydligen heter. Det upptäckte jag igår då jag fotade den här. Har aldrig någonsin hört nån som kallar det så, hehe.

Vid början av parken ligger anrika restaurang Flustret. Där har man hängt många kvällar och nätter under ungdomen.

Även Uppsala slott och Svandammen ligger där intill.

Sen tog vi oss fram till Islandsfallet och såg spänt på om flottarna skulle hålla sig på rätt köl eller ej.

Här börjar flottarna närma sig målgången.

Vi njöt av stämningen och solen, innan vi sakta tog oss tillbaka uppströms.

Det började knorra i magarna och vi hade tänkt äta lunch på Frenchi på Rådhuset. Men det var så rörigt där så det fick räcka med ett varsitt glas champagne. Det blev en sen lunch på Stationen istället. Och det var inte dåligt det heller. Nöjda med en trevlig dag var vi sen hemma framåt kvällen och toppade med en gratinerad hummer till middag.

Må bäst!

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply
  Bland Kastruller och vinglas
  2 maj, 2019 at 09:05

  Vilken rolig tradition ni har i Uppsala. Här nere heter ju det Valborg som hos mång andra, men i år hoppade vi över valborsfirandet och jag landade i tvättstugan och mannen i soffan. Fast Champagne skulle man ju kunnat haft mellan varven, det är ju aldrig fel

  Kram kajsa

  • Reply
   Lena
   16 maj, 2019 at 06:27

   Hehe, ja så kan man också välja att göra en Valborgsmässoafton 🙂

 • Reply
  EN UTFLYKT TILL UPPSALA MED FIKA VID ÅN - Gott för själen
  23 april, 2020 at 06:00

  […] brukar det normalt sett vara full rulle och folkfest på Sista April då Forsränningen är, men den är inställd i år, som så mycket annat. Och hela stan verkar vara […]

 • Reply
  FIRAR SISTA APRIL PÅ HEMMAPLAN - Gott för själen
  30 april, 2020 at 06:40

  […] sig ända till målgången. Läs mera om Forsränningen och vad vi gjorde under förra årets folkfest i Uppsala ifall du […]

 • Reply
  SISTA APRIL 2021 FÅR GÅ TILL HISTORIEBÖCKERNA - Gott för själen
  1 maj, 2021 at 08:32

  […] uppvuxen i Uppsala så måste man äta champagnefrukost eller sillunch. Typ. På senare år har vi hängt i Uppsala och tittat på forsränning och myst runt. Men i år, precis som förra året, var det inga offentliga festligheter. Här berättar Micke […]

 • Reply
  FOLKFEST PÅ SISTA APRIL 2022 I UPPSALA - Gott för själen
  2 maj, 2022 at 06:09

  […] hem hoppade vi ner i spabadet och njöt, innan vi avslutade dagen med middag. Så trevlig dag! Så här såg det ut 2019 då vi var […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.