resor - långa & korta

DUELL MELLAN WHISKYDESTILLERIER I SKOTTLAND

När vi planerade vår roadtrip i Skottland bestämde vi att det skulle bli en kombinerad whiskyresa och vandringsresa. Och lite kultur på det. Vi hann med två whiskydestillerier, det ena bra och det andra mindre bra. Däremellan testade vi ett antal olika whiskysorter på barer och pubar såklart.

Talisker whiskydestilleri


Det första destilleriet vi besökte var Talisker. De håller till på ön Isle of Skye och drog igång sin verksamhet 1830. Talisker är en av få rökiga sorter som inte tillverkas på ön Isla, som ligger lite mera söderut. Vi hade efter några dagar i Skottland lärt oss att vägarna är extremt dåliga så vi hade tagit till lite extra tid. Det visade sig vara tur. GPS’en lurade iväg oss på villovägar. Vi kom till vägs ände vid en badplats…

Då var det bara en kvart kvar till vår bokade visning. Pulsen gick upp rejält på A och han drog ett antal fula ord och några ramsor om den missade turen. Men man ska inte ge upp förrän det är helt kört! Jag lyckades med extremt dålig täckning till sist hitta telefonnumret till destilleriet och meddelade på en dålig linje att vi kanske skulle vara sena. När vi kom fram var det först fullt på parkeringen, men efter ett varv så åkte en bil precis.  Puh. Vi hann precis i tid!

Besök på whiskydestillerier i Skottland
Besök på whiskydestillerier i Skottland

Vi hade oturen att få en guide som hade en extremt svår accent. Det var så frustrerande att höra att han förstås pratade engelska, men ändå inte höra vad han sa. Det gjorde inte saken bättre att det var väldigt bullrig miljö. Det fanns visserligen skyltar som beskrev (även på svenska) varje moment i processen, men det var svårt att hinna läsa.

Hur som helst, lite kunde vi väl innan och lite snappade vi väl upp. I slutet fick man även provsmaka. Typ 2 cl. Så efter ett varv i shopen (vi köpte med oss en Talisker Storm och en Talisker Skye) och en fika ”på byn” efteråt så gick det bra för A att köra därifrån. 

Glenfiddich

Dagen efter hade vi bokat in oss på en visning på Glenfiddich. (Där fick vi för övrigt höra hur det skulle uttalas. Vi har båda uttalat ch-ljudet i Glenfiddichsom man uttalar kines. Men det ska antingen uttalas som k i slutet eller tjockt sje-ljud, alltså som i ordet skärp. Ja, jag vet nördkunskap 🙂 )

Denna gång såg vi till att ta till ännu mera tid. Och jämföra Google maps med gps’en. Vi såg direkt när vi närmade oss att här var ett ställe som var välvårdat. En fin och väl tilltagen parkering. Planteringar runt omkring. Vi gick in i den stora receptionen och blev väl mottagna. Guiden som vi fick pratade en helt förståelig engelska. Folk ställde frågor om högt och lågt och hon svarade detaljerat på allt, (utom en fråga som hon skulle ta reda på). Trots sin unga ålder kändes hon väldigt påläst.

Glenfiddich whiskydestilleri
Glenfiddich whiskydestilleri

När det var dags för provsmakning frågade guiden om vilka som skulle köra bil efteråt. De fick med sig en liten 5 cl-flaska istället för att provsmaka på plats. Pluspoäng på det! Vi andra fick smaka tre olika, 15, 18 respektive 21 åriga. Den 18-åriga var bäst. Men vi valde att valde att köpa en flaska från Special edition(Glenfiddich XX) och ytterligare en annan som man inte kan köpa hemma.

Egentligen gillar jag rökig whisky bäst, och Glenfiddich är inte rökig. Men bara för att det var ett sånt trevligt ställe så gillar jag den också 🙂

Det här är den allra första byggnaden som ”Pappa whisky” byggde tillsammans med sina söner. Där är numera restaurang och café.

Ber om ursäkt för en suddig bild, men jag måste visa. Detta är damtoaletten!

Talisker vs Glenfiddich – två whiskydestillerier i Skottland

Ja, om man säger så här. Talisker är idag ägt av ett storbolag som äger många destillerier. Glenfiddich ägs av samma familj sedan starten 1887.

Glenfiddich var först i landet att ta emot externa besökare, 1969. Känslan för en verksamhet faller ofta bort hos de med stora finansiella muskler med krav på snabb avkastning. Känslan för en verksamhet behålls lättare i en familjestolthet genom århundraden. 

Vi kände båda att det var tur att vi kom till Glenfiddich som nummer två för där var så mycket trevligare.

Det var lite wow-känsla. De lyckades förmedla en varm helhetskänsla för sitt varumärke genom att vårda byggnader och planteringar, trevlig personal och en stolthet.

Må bäst!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Ulrica
  1 september, 2019 at 06:23

  Jag har nog också alltid uttalat Glenfiddich som du skriver… då har jag lärt mig något nytt! Och så perfekt att få med sig en flaska när man kör bil, så smart!! Kram

 • Reply
  7 TESTADE HOTELL I SKOTTLAND - Gott för själen
  14 maj, 2020 at 06:00

  […] Innan vi kom till nästa hotell på Isle of Skye så var vi på besök på ett whiskydestilleri. […]

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.